Mise Libye - Českoslovenští piloti v Africe

Mise Libye - Českoslovenští piloti v Africe https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361534/bmid_mise-libye-ceskoslovensti-piloti-v--KAf-361534.jpg 4 7 3

Kniha bývalého pilota Československých aerolinií přibližuje působení československých letců v Libyi, kteří v průběhu několika výcvikových let strávených na tripolské letecké základně školili nejen kadety od jejich prvního vzletu, ale i letecké instruktory a zkušené piloty v bojovém výcviku. Osudy jednotlivých účastníků „mise Libye“ utvářejí pestrobarevnou mozaiku příběhu o odvaze, vytrvalosti a odhodlání, vycházejícího ze skutečných událostí.... celý text

Přidat komentář

nay4038
25.03.2024 5 z 5

Za mě knížka naprosto výborná. Byla jsem s rodinou v Libyi ve stejnou dobu na stejném místě, otec byl jedním z těch mladých tlumočníků. Takže jsem si krásně zavzpomínala na 5 let krásného dětství.

pejty
12.09.2019 2 z 5

Tak tady jsem byl lehce zklamaný. Kniha mi sice přinesla spoustu nových a zajímavých informací. Ale je tu ale. Bohužel bylo hodně znát, že autor není spisovatel. Občas jsem si u této knihy připadal, že čtu spíše sloh ze střední školy. A našlo se tu i spousta souvětí, které mě udivovali, ale ne v dobrém slova smyslu. A to je asi důvod, proč jsem knihu četl, tak dlouho, ačkoliv má jen pár set stránek. Ale nechci být jen negativní a tak musím přiznat, že kniha určitě stojí za přečtení. Čtenář sice nebude mít po přečtení knihy pocit, že přečetl něco světoborného, ale bude rád, že knihu přečetl a dozvěděl se spoustu zajímavých faktů z historie.


Koka
22.12.2017 5 z 5

Pozoruhodné! U knihy budou zřejmě mlaskat zejména piloti bitevníků, ale mě zaujala něčím docela jiným: odhalením toho, jaký podíl měly mohé státy světa na vyzbrojování arabských despotů a autokratů a jak se tehdejší Československá armáda snadno dovedla vzdát doktríny budování míru, když šlo o valuty vyždímané z libyjské ropy. Pobavila mě postava "Mojmíra" a autorovy postřehy týkající se pokrytecké "personalistiky" našeho tehdejšího národního leteckého dopravce. Arabské jaro už smetlo "Mojmíra" a jemu podobné, špinavé čachry s přesuny a vyhazovy vysoce kvalifikovaných pilotů - ty v ČSA zůstaly, a koho dnes ve světě školí naši současní vojenští odborníci - to se hned tak nedozvíme.
Knihu specializovanému publiku (zájemcům o arabský svět, o létání, o vojenský výcvik nebo o politický obraz socialistického Československa 80. let) vřele doporučuji, a to i přes poněkud místy toporný český překlad ze slovenského rukopisu.

Autorovy knížky

Pavol Priečinský
slovenská, 1946
2017  74%Mise Libye - Českoslovenští piloti v Africe

Kniha Mise Libye - Českoslovenští piloti v Africe je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce10x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x