Minutu ticha za mé lásky

Minutu ticha za mé lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79348/bmid_minutu-ticha-za-me-l-79348.jpg 3 13 6

Román, jehož příběh označuje autor jako "román jednoho svědomí". Mladý schopný inženýr, který se vrátil z prvé světové války jako hrdina od Zborova, přichází do civilního života a nejtěžší bitvy o ženu, existenci, o ideály a o úctu k sobě samému jej teprve čekají v míru, v osvobozené vlasti. V tomto boji se však zpronevěří svým někdejším přísným zásadám, sejde z pravé cesty a začne si obecný ideál přizpůsobovat vlastním potřebám. V momentu, kdy to chápe, je už příliš daleko a vysoko ve svém životním úspěchu, aby mohl zpět. A tak mu nezbývá než ve svém srdci odstát minutu ticha za své lásky.... celý text

Přidat komentář

Abroš
17.12.2021 4 z 5

Náročné čtení z náročné doby.Studie charakterů.O legionářském životě v Rusku jsem ještě nečetl.Nadčasové postřehy.Doporučuji se na knihu dobře soustředit,stojí to za to.Pro mě jedna z nejlepších,co jsem četl.

jprst
25.05.2020 2 z 5

Od pana Pluhaře jsem přečetl několik knih a mohu říci, že všechny byly lepší než tento román. Prostě mi nesedl a nedokázal jsem se pořádně začíst, rozhodně to není nic, k čemu bych se někdy vrátil.


ludek.n
29.10.2019 3 z 5

Válka jako celek je umocněním života. Drama jednotlivých osudů povýšené na drama národů. Tektonika dějin psaná krví, která na šest dlouhých let přeruší i život stavebního inženýra Šimona Stárka. Zdeněk Pluhař se v jedné rovině svého románu zabývá právě onou hybatelkou dějin - 1. světovou válkou a důsledky, které přinesla do lidských životů, ve druhé, stejně významné, pak hledá reflexe lidské existence, životních ideálů a sebeúcty, jež jsou vystavené tlaku měnícího se společenského uvědomění a zcela novým poválečným zkušenostem. Těžké a závažné téma, bohužel zpracované poměrně kostrbatě a nepřehledně. Přestože jsem se na četbu plně soustředil a nechal jí dostatek prostoru působit na mé čtenářské podvědomí, několikrát jsem se v knize beznadějně ztratil. Úhybné manévry a vsuvky, které autor do textu vpravil, jsou v některých okamžicích natolik nečekané a zmatené v rolích jednotlivých účinkujících, že je těžké dobrat se souvislostí. Kniha se ostatně i bez tohoto handicapu nečte úplně lehce a proniknutí do hloubky zpracovaných myšlenek se brání. Určitě to chce připraveného a naladěného čtenáře.

Pavelpi
20.08.2018 3 z 5

Pluhaře mám rád jako autora,ale tohle byla podle mne jeho nejslabší kniha.Měl jsem co dělat,abych jí dočetl do konce.Bylo to takové mdlé bez života.

Harry
07.12.2015 3 z 5

Román se mi četl , i přes časové skoky , celkem dobře - hlavní postava Šimon se dostává od rakouských zákopů, přes legionáře v Rusku do vznikající republiky a nedá se říci, že by se mu v životě dařilo. Autor dovede "vyprávět"a popisovat prostředí .

Vojslava
22.12.2013 4 z 5

Pluhař se čte celkem dobře; a téma deformace ideálů slabé povahy hlavního hrdiny je zpracováno hodně věrohodně - čtenáře občas za něj vyloženě "hanba fackuje". Kdo má tento typ literatury v oblibě, snad se dokáže do knížky "včíst".

Štítky knihy

psychologické romány

Autorovy další knížky

Zdeněk Pluhař
česká, 1913 - 1991
1960  87%Opustíš-li mne
1966  73%Kříže rostou k Pacifiku
1981  80%Bar U ztracené kotvy
1976  69%Minutu ticha za mé lásky
1979  84%Ať hodí kamenem

Kniha Minutu ticha za mé lásky je v

Přečtených21x
Knihotéce38x
Chystám se číst2x