Minutemani / Hedvábný přízrak

Minutemani / Hedvábný přízrak https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478583/bmid_minutemani-hedvabny-prizrak-d4f-478583.jpg 4 61 13

Před Strážci série

1. díl >

Kontroverzní a dlouho očekávané „předkračování“ nejlepšího grafického románu je konečně tady: PŘED STRÁŽCI! Celých dvacet let byla minulost dnes již ikonických postav z přelomového komiksu Alana Moora a Dava Gibbonse jen předmětem mnoha spekulací a teorií. Teď ale společnost DC Comics dala dohromady nejtalentovanější tvůrce v komiksové branži, a ti svět STRÁŽCŮ dále rozvinuli. A prvním svazku hrají hlavní roli MINUTEMANI a HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK. Kritikou oceňovaný nositel Eisnerovy ceny a tvůrce komiksu DC: The New Frontier Darwyn Cooke propůjčil svůj talent MINUTEMANŮM. Tito předchůdci Strážců mají společně bojovat proti světu, který se vymknul z kloubů. Dokážou ale tito hrdinové, kteří pocházejí z úplně jiného prostředí a mají naprosto rozdílný postoj ke zločinu, navzájem spolupracovat? Anebo se rozpadnou ještě dříve, než začnou? HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK je introspektivní pohled na boj význačné členky Strážců s panovačnou superhrdinskou matkou a na její roztěkanou cestu k tomu, aby se stala Hedvábným přízrakem. I díky nádherné kresbě spoluscenáristky a malířky Amandy Connerové (Power Girl, The Pro) nabízí komiks HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK jiný pohled na svět PŘED STRÁŽCI. V této knize najdete sebrané komiksy PŘED STRÁŽCI: MINUTEMANI č. 1-6 a PŘED STRÁŽCI: HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK č. 1-4.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Minutemen / Silk Spectre: Deluxe Edition , 2013


více info...

Přidat komentář

Profesorskey
27.10.2023 4 z 5

Jednoznačně nejlepší díl z "Před strážců". Kvalitou následovaný třetím dílem se Sůvou a Dr. Manhattanem. Minutemani mají jednodušší styl kresby, ale tnou do živého a berou si přitom na paškál homosexualitu, pedofilii, zvrhlost a skrývanou minulost členů slavného týmu. Díky tomu jsou plnohodnotným prequelem ke Strážcům a dílem, které stojí za přečtení. Hedvábný přízrak je na druhou stranu příjemná jednohubka o mladé holce, její první lásce, vztahu s matkou a osamostatnění. Celkově hodnotím velmi dobře. Pokud se vám líbili Strážci, tak tohle dílko si také zaslouží vaši pozornost.

Hor89
27.02.2023 5 z 5

První a podle mě nejlepší díl série Před Strážci. Kniha obsahuje dva delší komiksy. Úvodní Minutemani je jediný příběh, který se kvalitou přiblížil na dosah původním Strážcům. Darwyn Cooke se zhostil jak příběhu tak kresby - děj je výborný s propracovanými charaktery a spoustou zvratů. S druhým příběhem - Hedvábný přízrak, vypomohla Amanda Conner, kresba komiksu je povedená a děj také není špatný. První komiks pět hvězd, druhý čtyři, celkově tedy čtyři a půl hvězdy.


Norri
09.02.2023 5 z 5

Minutemani

Darwyn Cooke navazuje na Alana Moora a pokračuje v dekonstrukci superhrdinského žánru. Chybí mu však Moorova elegance a hloubka. O to sžíravější a kritičtější ale je. Navazuje na Moorovy ukázky z Masonovy knihy "Pod kápí" a dále je rozvíjí do dalších vzpomínek a událostí. Vypravěčem je právě původní Sůva, Hollis Mason. Cooke je ve svém vyprávění mnohem explicitnější než Moore a to, co je ve Strážcích jen naznačeno, to je zde rovnou ukázáno. Vypráví také o komplikacích a nevoli svých bývalých kolegů před vydáním knihy. Během čtení jsem si říkal, že se Cooke nechal příliš unést a až moc se vzdálil Minutemanům z Moorových Strážců. Závěr ale přináší něco, co všechno uvede na pravou míru. Takže ve výsledku musím říct, že jsem s těmito Minutemany spokojený. Zpočátku se mi sice zajídalo velké množství vyprávěcích obdélníků, ale časem si to sedlo a já jsem si to užil. Hodně tomu pomohla Cookova kresba, která je zkrátka geniální.

Hedvábný přízrak

Je zatraceně těžké být dcerou Sally Jupiterové. Terorizuje tě matka, která se z tebe snaží vychovat vlastní kopii, a sežrat ti to dávají i ty krávy ve škole, které proti tobě taky použijí tvoji matku. To prostě nechceš. Proto Laura utíká do hipísáckého San Francisca plného drog. Jízda plná míru, lásky a divokých barev začíná…
Komiks Hedvábný přízrak je o mladické rebelii proti rodičům, o prvním velkém zklamání, o drogách a samozřejmě i o nějaké té superhrdinské akci. Scénář Darwyna Cooka a Amandy Connerové je zde úplně jiný, než jací jsou Minutemani. Amandina kresba a barvy jsou taky úplně jiné než od Darwyna. Přesto se ty dva příběhy tak nějak zvláštně doplňují. Když jsem tuto první knihu ze série Před Strážci začal číst, tak jsem dopředu počítal s tím, že ty knihy nemají nejlepší pověst. Za sebe ale můžu říct, že s touto knihou jsem spokojený. Jasně, nemá to kvalitu Strážců, to málo co, ale sedlo mi to.

DennisMoore
10.07.2022 5 z 5

Nová hranice je jeden z mých nejoblíbenějších komiksů (jestli si říkáte, proč asi, znamená to, že jste ji nečetli), při němž jsem si na Strážce několikrát vzpomněl. A proto jsem se velmi, moc a hodně těšil, jak si Darwyn Cooke poradil s jejich prequelem. Co vám budu povídat, je to prostě skvělé. Obzvlášť příběh Minutemani, který si Cooke i nakreslil, přesvědčuje snad každou stránkou, že k Moorovu megadílu doopravdy patří. Odkazuje na něj, jak může, ale zároveň se jím nenechává svázat a vypráví, co vyprávět chce, ne to, co musí. Hedvábný přízrak je na tom podobně a kresba Amandy Conner mu padne jako ulitá. Na další "Před Strážci" se rozhodně těším. Ačkoliv na nich Darwyn Cooke už nepracoval, chopili se jich jiní renomovaní autoři, kteří měli laťku nastavenou setsakra vysoko.

hroubek
25.04.2022 4 z 5

Minutemani - Tuto část napsal a nakreslil výborný scénárista a kreslíř Darwyn Cooke. Cooke dělá osobitou kresbu, která nejlépe sedí na "retro příběhy". Z mého pohledu se tato část hodně povedla. Cooke nenuceným způsobem odkazuje na klasické komiksy ze zlatého věku (druhá světová válka, počátky superhrdinů) a zároveň vypráví hodně moderně s odkazem na původní Strážce (rámování panelů, přeskakování mezi hrdiny, vyprávění ve vyprávění atd.). Tento příběh je hodně pěkně a zajímavě napsaný, vůbec nevadí, že je tam dost dialogů, protože Cooke je skvělý vypravěč. Osobně jsem rád, že mě příběh několikrát překvapil, a ke všemu má dobrou pointu. 8/10

Hedvábný přízrak - Druhá část se věnuje hrdince, která si říká Hedvábný přízrak, a tomto příběhu se dozvíme, jak Laurel převzala štafetu po své matce. Na scénáři dělal opět Darwyn Cooke, ale tenkrát na něm nedělal sám. S velkou mírou se na něm podílela Amanda Conner, která se postarala i samotnou kresbu. Po příběhové stránce mě komiks bavil. Má super uvolněnou atmosféru (odehrává se v 60. letech v San Franciscu), stylovou a krásně udělanou kresbu, která v rozložení panelů opět skládá poctu původnímu dílu a v neposlední řadě dobře napsané charaktery. Cooke a Conner nám parádně představí dospívání Laurel a krásně navazují na to, co s tou postavou udělal sám Alan Moore. Mohlo by se jít více do hloubky, nicméně já jsem ve výsledku hodně spokojený. 7,5/10

Samotný komiks obsahu spoustu nádherný obálek, náčrty stránek a medailonky autorů. Z mé strany se jedná o velmi povedený komiks.

puml
29.12.2019 5 z 5

Četl jsem nejprve Hedvábný přízrak a není špatný, dokonce bych řekl, že je to nadprůměrně dobrý komiks a slušně rozvíjí možnou minulost Laurie a nechybí mu i určitá podvratnost a humor. Problém ale je, že Minutemani jsou hodně blízko samotným Strážcům co do kvality příběhu i kresby. Darwyn Cooke byl skvělý scénárista a skvělý kreslíř. Osobně bych bral Minutemany v sólo vydání, jsou kvalitativně jinde než ostatní Před Strážci.

trudoš
15.12.2019 5 z 5

Kupodivu líbilo, a hodně. Neříkám, že to dosahuje kvalit Strážců (autor Alan Moore), v obou případech ale nabízejí tvůrci silné a soběstačné příběhy. Zároveň skládají hold původnímu komiksu a zajímavým způsobem rozvíjejí jeho univerzum, včetně nenápadných detailů či odkazů. Kupodivu říkám proto, že asi jako každý jsem k sérii přistupoval se značnou skepsí. Zbytečně.
Darwyn Cooke pojal Minutemany příjemně civilně. Zabývá se vzestupem a pádem prvních superhrdinů, kteří zákonitě, přesvědčeni o vlastní vyvolenosti, začnou dojíždět na obyčejné lidské slabosti. Je to napínavé, nostalgické, depresivní - takže skvělé. Oproti tomu se Amanda Connerová soustředí spíše na psychologickou podstatu pokřiveného vztahu mezi matkou a dcerou, přičemž se trochu moc spoléhá na vizuální efekty. Je to taková tragikomedie, ovšem zdaleka ne tak potřeštěná, jako autorčina pozdější tvorba. Ale ani žádná trudomyslná poéma. Navíc hipízáčtí hrdinové i padouši stojí za každou jednu korunu, kterou jsem za komiks dal.

Nelíísek
01.07.2019 5 z 5

Minutameni
Opravdu brutální příběh skupiny hrdinů bez příkras vraždy, únosy dětí, vzestup a pád. Tohle je komiks který si musí přečíst každý komiksák. Žádné "žili spolu šťastně až do smrti "ale tvrdá realita které se DC nikdy nebálo. Kresba se mi líbí až na ty vyblité barvy ale hej bez nich by to asi nebylo ono.

Hedvábný přízrak
Sice mě dějově nenadchl tak jak Minutameni ale i tak je skvěle napsaný, hlavně kresba je udělaná o něco líp než v Minutamenech.

Sečteno podtrženo, tohle si prostě musíte přečíst !!!

petr9807
09.07.2017 4 z 5

Nejprve jsem se obával, aby druhý příběh nebyl ve stínu Minutemanů, ale mé obavy se nenaplnily. Oba příběhy jsou velice zajímavé a šikovně zpracované.

Hadati
12.06.2017 4 z 5

Minutemani jsou skupinou superhrdinů, kteří předcházeli Strážcům. Dozvíte se tu více o Komediantovi, i o znásilnění původního Hedvábného přízraku. Stejně tak se více seznámíte s původním Sůvou, Dolarovým Bilem, Lišajem, Metropolitanem a Soudcem Katem. Zjistíte, že většina z nich byli zločinci, pokrytci, reklamní bubliny nebo bojovali proti svým fóbiím. Po odkrytí pozlátka to zkrátka byli lidé se svými vlastními problémy.
Hedvábný přízrak pak vypráví o vzniku a vývoji hrdinky, která po své matce převzala nejen její superhrdinské jméno, ale také snahu bojovat se zlem. K tomuto cíli však vedla dlouhá a nesnadná cesta.

Mrnda
03.02.2016 4 z 5

Bohužel se musím přiznat, že Hedvábný přízrak mě až tak nenadchl, ale Minutemani jsou úžasní.

Wheelcrusher
29.01.2016 5 z 5

Hedvábná Laura fakt nemá chybu a její příběh je spolu s panem modrym nejchytřejší ze série. Navíc o třídu líp nakreslenej, jak MinutemEni... kteří jsou sice srovnatelně drsný čtivo se spoustou silnejch momentů včetně finální pointy v pirátskym duchu, ale ta holka Connerovic dotáhla dílo k naprostý dokonalosti. Prostě perfektní pocta původním Strážcům, až se z toho stejnětak zamotá mysl!

3DD!3
04.12.2013 5 z 5

MINUTEMANI jsou jakousi reflexí původních WATCHMENŮ, sledujeme podobný rozklad skupiny hrdinů, která vznikla ještě před druhou velkou válkou. Její činy jsou podobně devastující, jen finále nemá tak apokalyptický účinek. Hrdinové jsou vykreslení spíše podle dnešní módy. Darwyn Cooke se tohohle prequelu ujal se ctí a je radost ho číst. HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK není mou oblíbenou hrdinkou, ale její příběh není vůbec špatný. Přerod naivní holky do všehoschopné mlátičky dává smysl, je poměrně zajímavý a drobné odkazy na událostí budoucí potěší. Amanda Conner ze sebe očividně vydala to nejlepší. Jsem zvědavý na další části skládačky.

Autoři knihy

Darwyn Cooke
kanadská, 1962 - 2016
Amanda Conner
americká

Kniha Minutemani / Hedvábný přízrak je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce53x
Chystám se číst13x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x