Minulost minulosti

Minulost minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84767/minulost-minulosti-84767.jpg 4 9 3

Rok 2002. Lesem poblíž Berlína klopýtá mladá žena. Jmenuje se Margaret, na sobě má roztrhané šaty a z předchozí noci si nic nepamatuje. Rok 2004. Margaret obdrží podivný dopis. Jakási neznámá žena, která sama sebe nazývá „chirurgem paměti“, se zajímá o její osud. Krátce nato se Berlín promění. Z orlů posedávajících na střechách se stávají přízraky nacistů. Budovy se mění v maso a krev. Město ožívá… Kniha vypráví o Margaretině pádu do hlubin šílenství a o její snaze najít vlastní minulost. Margaretou zmítají pocity viny a stále více si uvědomuje, že její amnézie nějakým způsobem souvisí s utajenými tragédiemi dvou žen z nejtemnějších dob berlínské historie — Magdy Goebbelsové, která otrávila svých šest dětí, když Rusové dobyli Berlín, a Reginy Weissové, židovské ženy, která roku 1943 zabila sebe a své tři děti, aby se vyhnula deportaci. Minulost minulosti je trýznivý a provokativní román, který čtenáře okouzlí svou lyričností. Je to hořká elegie o německé minulosti a zpráva o duši nové generace, o „minulosti minulosti“. Třiatřicetiletá Ida Hattemer-Higginsová svou románovou prvotinou dokazuje velký literární talent.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

History of history , 2011


více info...

Přidat komentář

soupik2012
20.06.2023 5 z 5

Mozek z hlavy vytěsnil právě prožitou hrůzu. Ale Margaret nesnese ten pocit, že sice ví, že se stalo něco hrozného, ale vůbec netuší co. Ta nevědomost je tak děsivá, že se z toho pomalu, ale jistě propadá do hlubin šílenství. Však to má dědičné. Způsobem jakým je tato kniha napsána a vlastně částečně také dějem, mi hodně moc připomíná Gustava Meyrinka a jeho Golema. Také tuto knihu nelze zcela pochopit a tak jak se vracím čas od času ke Golemovi, tak se budu zcela jistě vracet také k této knize. Od absolutní spokojenosti a zařazení na seznam knih které doporučuji, byl opravdu jenom malý krůček. Vadilo mi, že je zhruba v polovině příběhu velice snadné odhadnout, co se to té Margaret vlastně stalo. Ty indicie jsou totiž velmi zřetelné. Naštěstí jsem sice tušila co, ale absolutně jsem neodhadla jak. A ten závěr, tak ten stojí za to. Audiokniha je načtena obstojně a načetla jí paní Ivana Lokajová.

egan
21.12.2013 5 z 5

Vybral som si knižku na základe jej podtitulu "berlínsky román". Vôbec som netušil, na akú strastiplnú cestu plnú smútku, depresie, strachu a bolesti ma autorka prostredníctvom hlavnej hrdinky vezme.
Musím, ale priznať, že táto cesta je plná neskutočne fascinujúcich obrazov (ktoré spája aj v ich najtemnejších podtónoch silná lyričnosť, často dokonca čierno-čierny humor a až kafkovská atmosféra) a napriek svojej temnote ma v čítaní neodradzovala - priam naopak! Človek sa túži spolu s Margaret dopátrať podstaty jej stavu a trápenia, lebo jednoducho musí, pretože táto žena si to zaslúži. Čakal som na záver nejakú najtvrdšiu ranu, ale to, čo som dostal, predčilo všetky moje očakávania.
Autorka má môj veľký obdiv, že sa pustila do tejto témy týmto spôsobom - spôsobom, ktorý možno viacero čitateľov po chvíli odradí, ale ja mu fandím, lebo každé utrpenie raz musí skončiť očistou. A tá je povznášajúca!


Majdule
20.01.2012 4 z 5

Niterná studie šílenství zarámovaná křehkým příběhem viny mladé dívky. V první polovině má možná pomalejší tempo a je náročnější sledovat linii příběhu, nicméně závěrečná část je doslova strhující. Stojí za přečtení, i když je náročnější, ale pozor, nedoporučuji těm, kteří jsou v depresi.

Autorovy knížky

2011  82%Minulost minulosti

Kniha Minulost minulosti je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst10x
dalších seznamech1x