Miluju prachy

Miluju prachy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127219/miluju-prachy-127219.peg 4 4 3

Chcete mít prachy? Chcete zbohatnout? Určitý návod vám podá Rita Ratkai, která se zkrátka nenarodila jako milionářský spratek, ale spatřila světlo světa v jedné bídné proletářské čtvrti Budapešti. Je posedlá jediným cílem: vyhrabat se z tohoto prostředí za jakoukoli cenu a stát se milionářkou! Po maturitě pracuje ve zdravotnictví a v zahr. obchodě. Stane se letuškou a odtuď se vrhá na cizinecký cestovní ruch. Rita opravdu zbohatne, ale nakonec o všechno příjde a splácí mnohamilionové dluhy. Nekonvenční román je psaný v první osobě, poněkud vulgárním velkoměstským slangem. Autorka nás seznamuje s osudem Rity od dětství, od padesátých let do současnosti. Líčí s otevřeností, s trochou cynismu i humoru její zážitky, pocity, reakce, dojmy a názory. Jde o subjektivní dokument doby, popisující všední život v podmínkách "socialistického tábora" i "raného kapitalismu".... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

I love lóvé , 1996


více info...

Přidat komentář

salexice
07.10.2022 4 z 5

když jsem knihu brala do ruky, neměla jsem očekávání žádná. Překvapení bylo obrovské, perfektně popsaná doba socialismu v Maďarsku a touhy přežít a uspět v něm, posléze i podnikatelské prostředí kapitalismu tamtéž. Praktiky vedoucí k rychlému zbohatnutí v té době pobavily a cinkly čímsi povědomým (že by 90 u nás?). To vše okořeněno vtipem, několika vztahovými eskapádami hlavní hrdinky. Prima počtení.

1bublina
24.01.2022 5 z 5

Čte se to jako po másla. Kniha hodně odsýpá, pořád se tam něco děje. Škoda, že Maďarsko téměř vůbec neznám, takže mi určitě unikly nějaké souvislosti. Sice to není autobiografie, ale vzhledem k tomu, že autorka je profesí průvodkyně cizinců, nepochybuji o tom, že přesně takhle to chodilo a možná i chodí do teď.


specialista
08.05.2018

Je to velká dřina, když chce člověk zbohatnou poctivou práci. A tak se snaží "přivydělávat si" jak to jen jde, ale mnohdy na hraně zákona. Vtipná knížka o ctižádostivé tlumočnici a průvodkyni. Příjemná četba na volné dny.

Autorovy další knížky

Erika László
maďarská, 1954
1999  85%Miluju prachy
  0%Kristýno, má lásko
  0%Vzducholoď a láska
  0%Tak se u nás cestuje
  0%Všude dobře, ale ...

Kniha Miluju prachy je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x