Milovat se

Milovat se https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38756/bmid_milovat-se-kGS-38756.jpg 3 25 4

Příběh rozchodu, odehrávající se jedné noci v Tokiu. Sedmiletý vztah dvou Francouzů je tuto noc odsouzen k zániku a oba to vědí. Přesto se vášnivě milují, pokaždé naposledy, v odcizeném prostředí luxusního hotelu; venku je noc, sněží, stěny hotelu rozechvěje zemětřesení. Toussaintův minimalismus a křišťálově průzračný rukopis, v němž není jediné slovo navíc, si čtenáře získá svojí syrovostí i něhou, prožívanou bolestí i krásou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Faire ľamour , 2002


více info...

Přidat komentář

Jodys.63
19.12.2021 5 z 5

Láska stojí vždy a všude na prvním místě, a tak lze chápat autorovo sdělení . A je úplně jedno, jestli má minimalistickou nebo jinou servírovanou podobu. Myslím, že v tom každý najde kousek vlastního citového prožitku. Upoutal mě i styl psaní …

000nugatovej
13.10.2018 4 z 5

Supermoderní Tokio se svými mrakodrapy, přepychovým hotelem, muzeem, přeplněnými ulicemi, blikajícími křižovatkami a reklamami, pošmourným počasím s tajícím sněhem, metro se svými podzemními chodbami a eskalátory, rychlovlaky a do toho tíživý rozchod dvou lidí doposud si velmi blízkých. Těla by ještě chtěla, jenže mozek už ne. Toussaintův minimalismus tu dostává nový rozměr.


Matty
14.02.2018 4 z 5

„Naše láska na tom teď byla tak, že i když bychom si nadále dělali vcelku víc dobrého než špatného, to málo špatného, co jsme si dělali, se pro nás stálo nesnesitelným."

Některé knížky se vám do rukou dostanou v pravý čas. Kdybych minimalistickou novelu o rozcházejícím se francouzském páru Milovat se četl v jiné životní fázi, zřejmě si z ní tolik neodnesu, neocením, jak přesně autor dokáže popsat citové rozpoložení člověka ztrácejícího někoho blízkého a nebudu mít bezprostředně po prvním přečtení potřebu přečíst si ji podruhé. Intimní, více pocitová než příběhová kniha o dvou lidech, vzpomínkách a nepřekonatelných vzdálenostech svou poetickou zasněností vzdáleně připomíná film Hirošima, má láska, ale zároveň je pevněji ukotvená v realitě, vyprávěná takřka v reálném čase a bohatá na „fyzické" detaily (sex, zvracení, flakon s kyselinou chlorovodíkovou jako memento (ne)dokonané zkázy). Přestože Toussaint zvolil ich-formu mužského vypravěče a děj zasadil do současného Tokia, jeho příběh by se mohl přihodit ženě stejně tak dobře jako muži, na libovolném místě a v libovolné době. Podstatnější než vhled do nitra protagonisty, o němž toho ve výsledku zvíme velice málo, je pro něj zachycení obtížně uchopitelného stavu rozcházení se („rozcházet se je spíše stav než činnost, spíš smutek než agonie"), kdy se čas navenek zastavil a přitom se neúprosně řítí vpřed a vy ztrácíte kontrolu a situaci již nedokážete zvrátit (ztrátu kontroly a potřebu znovu ji získat vystihuje hrdinův destruktivní akt na samém konci knihy – z toho, kdo je ničen, se na okamžik mění v člověka, který sám ničí). Rozváděny nejsou ani okolnosti rozchodu. Každý čtenář si za nevyřčené a nepojmenované může dosadit vlastní důvod a konfrontovat jej s Toussaintovými univerzálně platnými postřehy, které nikdy nejsou zbytečně doslovné („tak jak nás blízkost rozervávala, vzdálení nás mohlo sblížit"). Tok pochmurných myšlenek, v nichž se mísí lítost a soucit, občas projasní sarkastický humor (zvracení ve vlaku provázené písní All You Need Is Love), nabourání atmosféry („V Tokiu začínal den a já jí vrazil prst do zadku") nebo postmoderní přepnutí do jiného stylistického rejstříku (některé obraty odkazují k literatuře mnohem vzdálenějších let). Milovat se je navenek knihou „o ničem". Jestli ji na sebe ale necháte působit a pokusíte se proniknout k jejímu jádru, zjistíte, kolik vrstev ve skutečnosti má. Jsou odkrývány pomalu, promyšleně a bez jediného slova navíc. Zvlášť pokud jste sami zažili nebo zažíváte něco jako protagonista, nebude to pro vás čtení příjemné, bude ovšem očistné a osvobozující:

„(...) a mně se zdálo, že cítím, co ona, konečně, že i mně je teď líp samotnému, jsem klidnější, vyrovnanější, mohl jsem se jen sklonit před výstižností jejího úsudku, ačkoli bych raději k témuž konstatování došel sám, neboť krutost jistého zjištění vždy zmírníme zadostiučiněním z toho, že sami vyvodíme jeho okatost."

y.submarine
13.03.2013 5 z 5

Vědí, že je konec a přesto se jeden druhého vzdát nechtějí. tak to má být.

Štítky knihy

belgická literatura

Autorovy další knížky

2013  73%Koupelna
2004  65%Milovat se
2006  68%Utíkat
1997  77%Fotoaparát
2000  80%Televize