Milované a obávané

Milované a obávané https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451839/bmid_milovane-a-obavane-WYR-451839.jpg 4 23 8

Padesát mytických ženských postav – padesát moderně převyprávěných příběhů. Čarodějky, bohyně, víly i válečnice... Kniha Milované a obávané se skládá ze starých mýtů a lidových příběhů o legendárních mytických bytostech, ale vypráví je novým způsobem. Nezávislé víly, svůdné dívky v lesích, strašidelné čarodějnice nebo málo známé bohyně – kniha pokrývá širokou paletu mytických ženských postav z celého světa, od dobře známých po takřka zapomenuté, od prastarých po ty moderní, a ukazuje jejich příběh v novém světle, inspirativním pro současné ženy. V příbězích nechybí židovská démonka Lilith, česká bojovnice Šárka, japonská bohyně Ame-no-Uzume, keltská víla bánší, egyptská bohyně Maat, severská Freya, řecká obluda Medusa, babylonská bohyně Tiamat, hinduistická Kálí či vúdú bohyně Maman Brigitte. Kniha je rozdělena do pěti přehledných částí – Čarodějnice, Bojovnice, Nositelky neštěští, Elementární duchové a Velkorysí duchové a každou kapitolu doprovází také krásná barevná ilustrace.... celý text

Literatura světová Mytologie Příběhy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Warriors, Witches, Women: Mythology's Fiercest Females , 2018


více info...

Přidat komentář

katerina3633
01.02.2023 3 z 5

Dobře zpracovaná kniha. Líbilo se mi, že autorka vzala ženské bytosti opravdu ze širokého spektra kultur (včetně naší Šárky). Je fajn, že dala každé postavě v knize stejnou míru prostoru. O některých bych se ráda dozvěděla více, ale jako nástin dobrý. Takto zestručněné to občas bylo na úkor srozumitelnosti, protože mýty jsou často již tak propletené, že na pár stránkách (třech) nelze poskytnout celý popis postavy, která se měnila tisíc let. Každopádně kniha dává skvělý rychlý přehled o vnímání žen a ženské síly napříč kontinenty a staletími. Dobře zpracovaný byl i závěr každé kapitoly, kde se autorka pokusila vždy v posledním odstavci přiblížit postavu dnešní době.

Ashi
06.08.2022 2 z 5

Čekala jsem něco jiného. Čekala jsem historický popis bohyně a z toho vyplývající psychologické vlastnosti. Kniha mi ale přišla jen ve smyslu, že každá bohyně je vlastně úžasná, silná, důležitá a nepochopená a totéž tam bylo 70x.
Ilustrace byly krásné.


Jitkat
15.05.2021 5 z 5

Jednoduše popsané ženské archetypy. Spíš vhodné pro mládež...ale i tak mě to bavilo

elenai
03.03.2021 5 z 5

Mám zálibu v četbě knih, které jsou o chytrých, silných, zajímavých a nekonvenčních ženách, co jdou proti proudu. Kate Hodges nabídne čtenářkám (nebo možná i čtenářům :-)) zajímavou skvadru mytologických žen z celého světa. Jsou to hrdinky, antihrdinky i absolutní záporačky, ovšem i posledně jmenované jsou pro rovnováhu světa důležité. Je jich padesát, každé jsou věnovány zhruba tři strany. Dozvíte se o jejich původu, osobní příběh, jejich existence je zasazena do literárního či histotického kontextu. A v neposlední řadě autorka vyzdvihuje, jak ovlivňují nás, společnost 21. století a jsou nám tak velkou inspirací. Autorka byla ve výběru opravdu vytříbená, spoustu jmen jsem vůbec neznala a jsem ráda, že jsem si rozšířila obzory. Nakonec, po úplném dočtení, musím uznat, že kniha je, mimo jiné, nenásilně feministická, ty do očí bijící prvky tam prostě jsou. Takže jestli je tohle někomu proti srsti, ať to radši nečte. :-)

Moje oblíbenkyně: Perchta (vůdkyně Divoké honby aka Divokého honu, spojka se Zaklínačem, aspoň myslím :-)), Artemis (děvčica podle mého gusta, co to uměla s lukem), Freya (krásná, moudrá, chytrá, úžasná), Pontianak a Baobhan Sith (mstitelky na mužích, jenž myslí přirozením), Loviatar (je to mrcha, ale i ty jsou potřeba, a je z Finska), Moiry (řecké klasické trio), Erzulie Dantor a Erzulie Freda (dvojice v opozici, jež zrcadlí možnosti, jak se v určitých situacích zachovat), Ame-no-Uzume (japonská pařanka, kterou by chtěla za kámošku každá holka, co občas potřebuje vystrčit hlavu z písku), Maat (egyptská skromnost a dokonalost), Maman Brigite (velká držka s ještě větším srdcem)

A ještě k ilustracím. Ty se mi moooc zamlouvaly, protože zobrazují to, co má každá ženská mít. Masíčko, trošku tůčku, boky, prsa i lýtka. A ačkoliv každá nemůže být Krasomila, vždy se na ní najde něco přitažlivého.

Medvědářka
21.02.2021 5 z 5

Ženy, jak je neznáte.

Žena je od nepaměti nazývána různými jmény. Pro někoho, bohyně, pro jiného čarodějnice a když ji naštvete, tak i válečnice. Záleží na tom, jak se k ní chováte.
V téhle knize se vám představí ve všech podobách napříč celým světem.
Asi znáte Morganu, bílou paní Perchtu nebo třeba bájné valkýry. Ale co třeba Bánší, Anat nebo Maat? Všechny tyhle jména zde najdete a také si o nich mnoho zajímavého přečtete. K tomu obrázek, jak asi vypadají.
Vše dostanete na kvalitním papíře a celkově je zpracování velmi povedené.

_Brunetka_
04.01.2021 3 z 5

Hodně zajímavá knížka. Poučí a naučí vás něco nového, jen mě vážně štve, že není v mých silách si všechny tyto úctyhodné ženy a jejich příběhy zapamatovat. Životní příběhy těchto žen byly totiž velmi inspirativní a vážně se mi líbily, nápad sepsat něco takového si zaslouží palec nahoru. Nemůžu taky nezmínit to hlavní, co kniha touží předat a tím je, že přestože to ženy neměly vždy jednoduché, nevzdaly to a právě proto, že si někdo dupl, projevil svůj názor, zaječel si a zasahoval do ustálených poměrů, čímž rozčeřil vody, jsme teď tam, kde jsme. Rozhodně není dostatečný důvod něco nedělat proto, že patříme do něžného pohlaví, každý z nás má totiž možnost to někam dotáhnout bez ohledu na něj – příklady máme všude okolo sebe, stačí se pozorně dívat. Prostě něco chcete, tak si za tím běžte a udělejte to – to teď platí pro všechny. Taky tu vidím velké poselství v tom, že je tu ukázáno, že každý člověk má svou světlou i stinnou stránku, na to bychom nikdy neměli zapomínat. Je tu spousta krásných myšlenek a citátů. Celá tahle knížka se povedla moc i svým zpracováním. Menší výhradu mám ale ke stylu psaní, možná to mohlo být napsané víc příběhově a bez méně rušivých „fakt“. Taky tím, kolik žen je tu obsaženo, vás samozřejmě něco bude bavit víc a něco míň, logicky. Jako celek vám ale knihu doporučuju, zase něčím jiná a inteligentní četba.

Spímsknihou
07.12.2020 5 z 5

Tato kniha byla prostě DOKONALÁ. Patřím mezi milovníky mýtů (hlavně těch řeckých). Všechny ženské bytosti, mě něčím očarovaly, něčím zaujaly. Líbilo se mi, že autorka popisovala příběhy z několika pohledů. To, jak se příběh během let měnil, to jak stále ovlivňuje i dnešní myšlení a jak zasahuje do světa kultury.
To se mi strašně moc líbilo.
A ty ilustrace jsou naprosto dokonalé!!

TheMelorry
25.10.2020 4 z 5

Tato kniha v sobě nese mnoho příběhů silných žen, patřící mezi bohyně, válečnice, kouzelnice a mytické bytosti. Jejich životní příběhy a přínosy přinášející dnešnímu světu jsou čtivě, zajímavě podány a pochopí je i ti, kteří o dané bytosti do té doby neslyšeli. Některé jsou zajímavější, jiné méně, ale ve výsledku jsou všechno příběhy o silných ženách, které jsou poměrně silně feministicky laděny. Autorka dokázala téměř u každé popisované postavy objevit feministický rys. Ať už je to síla, odhodlání postavit se mužům, víra ve svou pravdu...
Navíc je kniha krásně graficky zpracována. U každé postavy je ilustrace, jednotlivé listy jsou v různých barvách... krása i pro oči.

Štítky knihy

mýty a legendy ženy feminismus hrdinky

Autorovy knížky

Kate Hodges
britská
2020  85%Milované a obávané

Kniha Milované a obávané je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce18x
Chystám se číst56x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x