Milénium, Stieg a já

Milénium, Stieg a já https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84438/milenium-stieg-a-ja.jpg 4 41 9

V zasvěceném pohledu Evy Gabrielssonové, životní družky Stiega Larssona, není Milénium pouhým bestsellerem — je to alegorie neutuchajícího zápasu za mravnost a spravedlnost. Ty knihy jsou pro ni zrcadlem společných prožitků a vzájemné lásky, ale také zhmotněním těžkostí, jimž museli oba čelit. Ve svých vzpomínkách zachytila dvaatřicet let společného života — od mládí až po Stiegovu smrt. K bolesti ze ztráty milovaného muže se přidružily i další nepříjemnosti. Eva, coby Stiegova družka, nikoli zákonná manželka, přichází o veškeré dědictví. Nesouhlasně a bezmocně sleduje vzmáhající se „larssonovský průmysl“ a bojuje za to, aby jí byla svěřena správa duševního vlastnictví Larssonova díla — nejen Milénia, ale i ostatních textů, v nichž se vyjadřoval k vážným sociálním a politickým problémům.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Millenium, Stieg et moi , 2011


více info...

Přidat komentář

Torak
31.10.2019 odpad!

Kniha mě velmi zklamala,hlavně v části kdy autorka popisuje, jak se měl vyvíjet 4.dil Milénia.Bohuzel mám pocit,že když nezískala práva na Larssonuv odkaz,potřebovala napsat něco,aby vydělala nějaké peníze a svezla se na jeho uspechu.

KaLiBi
26.05.2018 5 z 5

Skvělá kniha o těžkém životě Evy Gabrielssonové, jejím obrovském smutku a skličující křivdě vůči ní, protkaná vzpomínkami na jejího druha Stiega Larssona. Mozaikově komponovaný společný život, těžké životní chvíle, krásné vzpomínky a velké množství citů, podané víceméně stylem deníku či pamětí. Čtivé a procítěné.


Martiiiik
24.12.2017 5 z 5

Bylo krásné dozvědět se o životě Stiega, jednoho z nejtalentovanějších spisovatelů, kteří kdy chodili po zemi... Neměl to vždy jednoduché a jak se říká, z bolesti a utrpení vychází síla. Škoda, že nás opustil takhle mladý, i těch deset plánovaných knih by bylo málo :-( A chování jeho rodiny k partnerce je strašný.. Ale snad se to jednou změní :-)

hroneczek
25.10.2017 4 z 5

Knihu napsala dlouholetá partnerka Stiega Larssona. Vypráví o jejich báječném, sluncem zalitém společném soužití. Stiegova smrt však přinesla Evě nemalé problémy a hořkost v ní zůstává do dnes. Doporučuji těm, kteří mají zájem o reálný život spisovatele.

antonin0999
21.02.2017 3 z 5

Brožurka líčící život, dílo a odkaz Stiega Larssona před a po tragické smrti očima jeho životní partnerky. Čtenář se dozví zajímavá fakta z Milénia a Larssonova osobního života. Dále pak zjistí, že hnací silou života Evy Gabrielsson je pomstychtivost. Přiznám se, že tato část ve mně zanechala spíše smíšené pocity...

Abych citoval jednu zahraniční recenzi:

"There is one person I felt bad for after reading this book and that would be Stieg Larsson..However, you know the old saying...you are who your friends are! Needless to say, it didn't give me the most positive impression of an author I had really enjoyed! "

sagasir
02.11.2016 5 z 5

Vzpomínky na minulost a nejasná budoucnost

Možná si ještě vzpomínáte na tu dobu, kdy se u nás zrodila mánie kolem Stiega Larssona a jeho trilogie Milénium se stala bestsellerem. I já jsem po nějaké době této mánii podlehl a dodnes toho nelituji. Po čase jsem totiž zjistil, že Milénium nepředstavuje jen knižní trilogii, ale že se kolem tohoto díla objevuje zajímavý příběh, který je spjat s bojem o zachování autorova odkazu.

Je těžké doporučit tuto knihu, pokud jste nečetli trilogii Milénium, protože právě tato trilogie má vcelku velkou spojitost s touto knihou. Jedná se totiž o vzpomínky životní partnerky Stiega Larssona. Pro Evu Gabrielssonovou totiž není Milénium jen knižním bestsellerem, ale hlavně symbolem zápasu za mravnost a spravedlnost. Já osobně beru tuto knihu jako bolestnou zpověď ženy, která milovala svého partnera a také jako zpověď ženy, která bojuje za odkaz své zesnulé lásky.

Eva Gabrielssonová má v životě tu smůlu, že se nikdy nestala zákonnou manželkou svého partnera. Tím pádem přišla o veškeré dědictví. Bohužel tak musí sledovat, jak se čím dál tím víc rozmáhá „larssonovský průmysl“, který už s osobností, jakou Stieg Larsson představoval, má pramálo společného a stejně tak málo má společného tento průmysl i se samotnou myšlenkou díla. I když má Eva Gabriellsonová šance mizivé, přesto bojuje za to, aby jí byla svěřena veškerá správa duševního vlastnictví Larssonova díla. Stieg Larsson byl totiž novinářem, který se vyjadřoval k závažným politickým a sociálním problémům, ale také to byl člověk, který ctil a bránil pravdu a spravedlnost či bojoval proti násilí a zlu ve společnosti. Právě tak by si ho totiž měli lidé podle jeho družky pamatovat.

Bohužel se tomu tak úplně neděje a paradoxně k tomu přispívají také Larssonův otec a bratr, kteří se snaží využít možnost velkého zisku a udělali z Milénia a ze Stiega Larssona komerční značku. Zajímavým faktem ale zůstává to, že otec a bratr se o Stiega Larssona začali pořádně zajímat právě až po jeho smrti a do té doby s ním neměli skoro žádný vztah. Pro Evu Gabrielssonovou tito dva muži představují možná předem prohraný boj, ale ona se přesto nevzdává a snaží se o to, aby se jednou neobjevovala fotka jejího milého třeba na krabici od mléka a aby ho lidé brali doopravdy takového, jakým Stieg Larsson skutečně byl.

Tuto knihu jednoznačně musím doporučit všem čtenářům trilogie Milénium i těm, kteří se alespoň trošku zajímají o osudy zajímavých osobností. Kniha však vybízí ke čtení i kvůli samotné snaze Evy Gabriellsonové. Díky ní máte totiž pocit, že i když vede nejspíše předem prohraný boj, přesto se nevzdává a myšlenka nevzdávat se pro dobrou věc za to přece stojí.

zuzi1162
09.04.2015 5 z 5

Krátká knížka s postřehy Evy Gabrielsson. Poučné pro všechny milovníky Milenia. Vždycky mě zajímají i příběhy za knihou, ale tenhle je teda silný. Skoro se stydím, že jsem si Milenuim koupila a tím přispěla těm hajzlům, co Evě odepřely její dědictví.

Verrrunka
05.10.2013 4 z 5

V rámci žánru dost čtivé. Pro fanoušky Milénia dost přínosné, takové nakouknutí do kuchyně. Musím přiznat, že pasáž, kde byla popisována Stiegova smrt mě opravdu dojala. Některé životní příběhy jsou opravdu neuvěřitelné....

trpaslyk
22.01.2012 3 z 5

Faktografická kniha založená na osobní zpovědi Evy Gabrielssonové, životní partnerky Stiega Larssona (autora trilogie Milénium). Autorka je velmi otevřená, osobní, hodně subjektivní, vyjadřuje se k nejrůznějším tématům, na která se jí zřejmě neustále všichni novináři ptají, a z odpovědí je patrné, že si za poslední roky prožila něco velmi nepříjemného a její osobnost je tím dost poraněná. Pro fanoušky trilogie o Lisbeth Salanderové a Mikaelu Blomkvistovi rozhodně stojí za přečtení.

Autoři knihy

Eva Gabrielsson
švédská, 1953