Mikve

Mikve https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141626/mikve-XLb-141626.jpg 4 13 3

Pohled na život ortodoxních žen prostřednictvím nejintimnějšího rituálu - mikve. Smyslem rituálu je očistit ženy od "nečisté krve" tak, aby byly znovu tělesně připraveny pro své muže.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)
Originální název:

מקווה , 2005


více info...

Přidat komentář

Nofar197
30.06.2022 5 z 5

Příběh se odehrává v ultraortodoxní komunitě, nikoli "pouze" ortodoxní, to je dost důležitý fakt. Neobyčejně silný. Doufám, že ho uvidím i na jevišti. Autorka Hadar Galron mimochodem spolupracovala i na scénáři k izraelskému filmu Tajemství, který se také odehrává v ultraortodoxní židovské společnosti.

mirektrubak
07.05.2017 5 z 5

Velmi silná a působivá divadelní hra, která se zcela obejde bez mužských partů.
Odehrává se sice v ortodoxní židovské komunitě, kterou tvrdě kritizuje, ale já mám pocit, že by tenhle příběh klidně mohl být zasazen i do leckterého jiného prostředí.
Protože boj ve jménu slušnosti, rovnoprávnosti, soucitu (a zdravého rozumu) proti necitlivosti a krutosti (která je schována za nutnost dodržování společenských konvencí) - to je velmi univerzální téma.

Viděl jsem ve Stavovském divadle v roce 2010 a rád jsem si ten zážitek (po pár letech) připomenul i psanou verzí hry.


Maanna
20.03.2017 5 z 5

Hru už jsem mimo jiné třikrát viděla v divadle ve výborném obsazení s Vandou Hybnerovou, Ivou Janžurovou, Taťánou Medveckou, Antonií Talackovou a dalšími a vždy mě znovu dostane. Je to příběh o tom, jak je snadné být slepý k neštěstí druhých a schovávat hlavu do písku a jak je snadné uvěřit lži, jen abychom si uchovali známý a pohodlný svět, a co se stane, když se někdo tomuto postoji vzepře, což jsou, myslím, neustále aktuální témata.

Štítky knihy

židovské ženy

Autorovy knížky

Hadar Galron
britská, 1970
2008  89%Mikve