Mikuláš Aleš

Mikuláš Aleš https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279169/bmid_mikulas-ales-fKN-279169.jpg 5 1 1

Souborné vydání původně brožovaných Dílů I. až III. děl Mikuláše Alše, starosty spolku "Manes". Díl I. práce předmětem svým většinou historie se dotýkající. Díl II. ilustrace k písni umělé i národní. Díl III. ostatní práce různé. Z anotací spolku "Manes" k jednotlivým dílům: ... bylo naší upřímnou snahou podati úplný výbor děl Alšových; zůstala-li však přes naší snahu některá mezera, nestalo se tak vinou naši, jako obtížemi, jež se získáním dotyčných originálů spojeny byly. Při tom děkujeme pp. nakladatelům Hynkovi, Ottovi, Šimáčkovi, Wiesnerovi, i soukromníkům, spisovateli S. Čechovi, malíři J. Prouskovi a prof. Thomayerovi, dále J. Vilímovi, jenž za obzvláště příznivých podmínek provedl zdařilé zinkografické reprodukce ... (k Dílu I.) Sbírkou národních písní a říkadel končíme dílo "Mik. Aleš" proti původnímu rozvrhu, dle něhož měly ony tvořiti střed. Činíme tak z té příčiny, že takto souvislosť jinak příbuzných prací - látkou i provedením - rušena nebude. Končíce vzdáváme upřímný dík těm pp. nakladatelům, kteří umožnili nám vydati "Mik. Aleše", v takém rozsahu, jak za stávajících poměrů nebylo by se podařilo nikomu, kdo netěší se přízni ostatních, dále pak jednotlivcům tuto uvedeným: V. Čech, maj. "Květů", básník S. Čech, statkář A. Brandeis v Sukdole, Pí. Libuše Bráfová, spisovatel I. Herrmann, Dr. L. Hruš v Pardubicích, nakladatel A. Hynek, spisovatel prof. Al. Jirásek, JUDr. L. Klumpar, F. Kožíšek, majitel "Palečka", prof. T. G. Masaryk, L. Masaryk ... (k Dílu III.) Ve Slovanské Praze, v září 1896.... celý text

Přidat komentář

Čtec
14.01.2016 5 z 5

Doporučuji pozornosti váženého čtenářstva nádherné texty anotací k jednotlivým dílům knihy (jež jsem se snažil bez chyb opsat do anotace ke knize, vydání druhé, 1896). Nejenom jejich jazyk - konec 19. století - stojí za pozornost, ale také jména v nich se vyskytující.

Ještě mi to ale nedá a musím se s vámi podělit o překrásnou a zcela odzbrojující předmluvu:

"Vzdor neúspěchu, jakého se dodělal spolek ´Manes´ vydáním ´Listů z palety´, předkládá české veřejnosti publikaci novou:

VÝBOR PRACÍ MIKULÁŠE ALŠE.

Nevydáváme sbírku tuto proto, že Aleš je od založení spolku jeho starostou, ale proto, že cítíce neporozumění, s kterým z tak mnohých stran práce jeho se potkává, chceme souborným tímto vydáním přímo vynutiti uznání tolika ducha, umění i píle, jež uloženy v pracích jeho.

Uznání toho nechceme dobývati dlouhými úvody a hlučnými frásemi:

k ocenění ducha a citu opětně ducha a citu potřebí.

VE SLOVANSKÉ PRAZE, v únoru 1896.

´MANES.´"