Mezi tebou a mnou

Mezi tebou a mnou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491925/mid_mezi-tebou-a-mnou-5Ao-491925.png 4 79 18

Kniha Mezi tebou a mnou je příběhem mladého smutného muže, který na pomezí nihilismu a stoicismu hledá smysl ve všednostech lidského života. Svou mysl nedokáže lehce změnit. I přes veškeré snahy se setkává pouze s nepochopením.

Přidat komentář

PetrazÚstí
01.10.2023 5 z 5

Hlavní postava a její myšlenkové pochody jsou otravné, ale i takoví lidé mezi námi jsou a kniha nám pomůže nahlédnout do jejich nitra. I když já takové lidi potkávat nechci.

Adam.A
17.07.2023 5 z 5

Čím více se o pozadí vzniku knihy dozvídám, tím víc mám spadlou bradu. Vzhledem k tématu piteven, je to i docela příhodné. :-D Pardooooooon


EliskaKated
25.05.2023 5 z 5

Nemohu si pomoci, s každou Hnilovou knihou na mne dýchne trochu něčeho z mých oblíbených autorů... u Mezi dobrem a zlem to byl Čapek, u Správné věci Kafka... U Mezi tebou a mnou je to ale Hnila! Nejspíš si tento autor našel svůj styl během psaní své autobiografie. A nakonec proč ne.

bookfiddler
24.05.2023 odpad!

Opravdu tuhle knihu někdo dočetl až do konce??? Neuvěřitelně zduřelá slátanina a sebestředná slohovka.

vlkcz
10.01.2023 5 z 5

Překvapení, které mi vyrazilo dech. Český autor, který je v sedmadvaceti vypsaný, má co říct a moc se o něm nemluví. Aspoň já ho neznal. Kam se na něj hrabe Viewegh nebo Hartl.
Syrové, přímočaře popsané (místy jen naznačené) zrání mladého kluka, které v tomhle případě probíhá dost "turbo". Jak už napsal Kristian2288 minimálně nominaci na ML by si zasloužilo.
Občas se mi vybavoval Hakl a jeho fanoušky by ani tato kniha nezklamala.
Časem určitě sáhnu po dalších autorových knihách a jestli jsou stejně dobré, zařadí se mezi mé oblíbené.

Jajus
04.12.2022 5 z 5

Kniha se mi ze začátku špatně četla. Ne však, že by byla špatně napsaná, spíš mám z rodiny zkušenosti s podomními obchodníky s energií. Na druhou stranu to byla cenná sonda toho, jak můžou tito lidé přemýšlet. Jakmile toto hrdinovo období pominulo, kniha se mi četla hned lehčeji. Velice mne zaujal hlavní hrdina a jeho myšlenkové pochody. Kniha je skvěle vymyšlená a napsaná :).

Nicméně, jediné, co mi lezlo na nervy, byl výraz "pratáta".

Kristian2288
18.09.2022 5 z 5

Kniha je promyšlená od začátku až do konce a velice těžko se interpretuje její myšlenka. Čtenář musí pozorně číst jnak mu uteče podstatná informace. Přečetl jsem knihu dvakrát a musím přiznat, že mě autor velice zaujal. Vůbec nepochybuji o tom, že by si Hnila zasloužil Magnesii Literu. Z aktuálních českých literárních děl je tato kniha hodně napřed.

Dámaskloboukem
15.09.2022 3 z 5

Zaujal mě autor.
Kuli množství titulů v poměrně mladém věku. Tuto knihu napsal, nakreslil titulní obrázek, dle mého velmi povedený, založil vlastní nakladatelství, které vydává pouze jeho knihy. Navíc žijeme ve stejném městě. (:
Tím vším si zaslouží punc pozoruhodnosti.
Úzká knížka je hodně sugestivní zpovědí mladého muže, který částečně sociálně dozrál a pocítil potřebu omluvit se společnosti za napáchané zlo.
Tak vnímám první polovinu knihy. Tato část mě bavila méně než zavěrečná. Hlavního hrdinu neodsuzuji, spis chápu jeho sociální nevyzralost, důsledkem vykoreneni z rodiny v mladém věku.
V teto souvislosti by si čtenář zasloužil konkrétnější informace ohledně hrdinovy matky.
Podobně oklestene je černo/bílé dělení ostatních hrdinů. Babička je špatná, protože se pořad dívá na televizi, zatímco děda je skvělý, protože si jednou týdne dá s vnukem kafe.
Spis než opakované nálepkování bych uvítala rozvedeni konkrétních příkladů, abych si na osoby udělala sama svůj čtenářský názor.
Druhá polovina knihy nabízí velmi atraktivni prostředí a možná tím se mi lépe četla. Jedna kousavá poznámka pod čarou: Smrt z důvodu doma prodělaného infarktu nezadává důvod k soudní pitvě do druhého dne od úmrtí.
Souhlasím s poznatkem, ze hodně specifické pracovní zařazení musí změnit, z pudu sebezáchovy, charakter člověka.

Autor má obrovský potenciál. Pokud nesejde z nastoupené cesty, v budoucnu bez problému přestřelí hranice naší současné rozhárané spisovatelské scény.

RadimOndra
12.09.2022 5 z 5

Tady není co řešit. Krátká a vyšperkovaná kniha do dokonalosti. Hnilova díla jsou lepší a lepší. Milion témat, která se dotýkají lidské přirozenosti, naivity..., všeho dobrého i zlého. Český autor! Rozhodně doporučuji.

Danny523
09.09.2022 5 z 5

27 letý český autor? Smekám. Nádherné... Hluboké.

AnnaBookWorm
04.09.2022 5 z 5

Marek Hnila je bezesporu jedním z nejlepších autorů 21 století. Jeho knihy jsou promyšlené, krásné a mají uměleckou hloubku. Důkazem je i ten fakt, že se jeho knihy objevují v osnovách fakult české filologie. Konkrétně i u nás v Michiganu. Přeji autorovi mnoho zdaru do příštích let. Ráda si přečtu a těším se na další knihu.

Sonča2
04.09.2022 1 z 5

Po šedesáti stranách odloženo. Výraz pratáta mi lezl na nervy a hlavní hrdina mi byl naprosto ukradený.
Po přečtení recenzí jsem knize dala ještě šanci, ale trvám na svém, já tam prostě nic hlubokého k zamyšlení nenašla.

Forestwalker
24.07.2022 4 z 5

Musím opět ocenit myšlenku Čtenářské výzvy, protože bez ni (konkrétně "kniha vydaná letos") bych se k aktuální české literatuře přes všechny ty haldy klasiků a knížek o válkách a o historii vůbec nedostal. Jinak vizuál knihy je opravdu velice povedený, to se hned tak nevidí. Darek samotný je samozřejmě velice naivní, člověk prožije nejpohodlnější život tehdy, když se nenechá vláčet vášněmi a všechno si předem rozmýšlí s chladnou hlavou. Samozřejmě ale musím přiznat, že potom je to trochu nuda.

Aleh
30.04.2022 5 z 5

Útlá knížka a nabízí toho tolik k přemýšlení a úvahám o životě.je napsána tak prostě jak život plyne, ale i tak se snaží každým vhodně voleným slovem a promyšlenou větou říct a sdělit životní pravdu. jde o příběh mladého muže, který na prahu dospělosti hledá smysl života a každý den se mu hluboko pod kůži zarývá nová a nová poznání a zjištění, jak to vlastně v životě chodí, jaký vlastně ten život je nebo může být... Čtivé, poučné, dobře napsané. osloví, pohltí, donutí k úvahám....

GYROTOURBILLON
25.04.2022 5 z 5

Moje druhé setkání s MH. Ano, velmi čtivé, mnoho zajímavých úvah a myšlenek.
Plný počet hvězd . Pravda , ze života "šmejdů" se mi zpěnila krev.
A v druhé, už krve nebylo třeba.

jana.hluzova
21.04.2022 5 z 5

Výborné, výborné, výborné... Pro literární labužníky. Cítila jsem z preface trochu Conrada, špetku Camuse... nepochybně i filosofii Senecy a přesto je v díle nejvíc Hnilu. Udržet linii příběhu a zároveň předat vše co předat šlo tak dokonale... Ha a to vše od českého autora? Klobouček dolů literární Stanley Kubricku!

Danny523
05.04.2022 5 z 5

Dnes mi kniha přišla, přečetla jsem ji a teď sedím a dumám o tom, že bych si ji nejraději přečetla znovu a znovu... Kniha je krásná obsahem i svým vizuálem a je evidentní, že autor byl při volbě designu velice přísný. Již v předmluvě díla lze poznat, že půjde o velice osobní zpověď. Hnila dokonale umí vzbudit ve čtenáři zájem a každé první čtení jeho knih není jako druhé a naopak. Darek se mi vlil pod kůži svojí naivitou, pochybovačností, přemýšlivostí a zmateností. V celkovém smyslu z něj bují naprostá a obrovská lidskost, však na první pohled toxicita charakteru. Je málo spisovatelů, kteří to dokáží popsat a ještě míň těch, kteří to popíší poutavě, tak aby příběh měl hlavu i patu... a voilà... Marek Hnila

alicewol
01.04.2022 5 z 5

Od autora jsem přečetla vše, ale tohle je zatím jeho největší dílo! Kniha má vše, co od beletrie lze očekávat a mnohem mnohem víc... Krásné, čtivé, zábavné, smutné, mírně kontroverzní. Shrnuto a podtrženo - nádherné.

Štítky knihy

osudy lidí hledání smyslu života nihilismus stoicismus české romány

Autorovy další knížky

Marek Hnila
česká, 1995
2019  87%Správná věc
2015  87%Cena
2022  83%Mezi tebou a mnou
2017  86%Bratříček
2018  93%Mezi dobrem a zlem