Mezi Svratkou a Svitavou I.

Mezi Svratkou a Svitavou I. https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76906/mezi-svratkou-a-svit-76906.jpg 4 6 3

Přidat komentář

witiko
19.09.2019 2 z 5

Kniha je spíš pro Brňáky, kteří si libují v hantecu, a možná i pro ty, kdo studují nářečí. Ti, kdo hledají tradiční žánr pololidové pověsti v co nejautentičtější podobě, ať raději sáhnou po knize "Brněnské kolo a drak" a "Pod brněnskými věžemi" od Oldřicha Sirovátky a Marty Šrámkové. Posledně zmiňovaná autorka jako folkloristka v doslovu své knihy podotýká, že moderní textové úpravy pověstí nejsou vždy úplně vhodné. "Tak např. dvousvazkové vydání pověstí v tzv. hantecu (...), je ukázkou toho, jak se pověsti jako součást lidové prozaické tradice nikdy nevyprávěly." Naprosto souhlasím. Nejde jen o ten trochu násilně nabobtnalý hantec, ale i to, že autoři dělají z pověstí moderní literární povídky (často s líbivě současnými obraty a prvky). Jistě, i takové pojetí ať má své čtenáře (proč by měl koneckonců žánr pověsti ustrnout a nemohl se vyvíjet dál, že ano?), ale já jako jihočeský cajzl mezi ně nepatřím.

Česneksmedem
18.04.2019 5 z 5

Vo tem žádné hantec, že de vo špica bichlu. Hókám vám, borci a šochtle, ten kalósek Markůj to šrajbnul betelně. Chlemtal sem u teho vajnoš, valil augny na ty hefty a lochčil se jak vykyblované šaškec.
Co chvajdnót na samé šlus? Šplíchnu vám jednu betálnó flignu. Nekde tu bichlu čajznite, gebnite na seslu a gómnite do ní. Je to king prča.


lentilka_007
19.03.2018 5 z 5

Knihu jsem si půjčovala z knihovny kvůli čtenářské výzvě, protože děj se odehrává v Brně. Poskytla mi ale velmi příjemné čtení, seznámení i s méně známými pověstmi, zároveň vždy doplněné i o historické zhodnocení a přiblížení událostí, na kterých se příběhy zakládají. Kniha je psaná ve dvou odstavcích na stránce - simultánní přepis do hantecu, což dodává knize to pravé kouzlo.

Autorovy další knížky

Aleš Marek
česká, 1962
2005  87%Mezi Svratkou a Svitavou I.
2005  70%Mezi Svratkou a Svitavou II.
2010  80%Vzpomínání na dědečka