Mezi dvěma oceány

Mezi dvěma oceány https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237303/mezi-dvema-oceany-237303.jpg 5 27 3

V závěrečné knize reportáží o cestě Latinskou Amerikou vyprávějí oba čs. cestovatelé o jízdě, která je vedla Panamou, Kostarikou, Nicaraguou přes Salvador a Guatemalu do Mexika a odtud zpět do Evropy. V pestrém sledu se i tu střídají obrazy současného života domorodého obyvatelstva, přírodních scenérií, starých kultur a četná dobrodružství v zemích ovládaných dolarem... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Mezi dvěma oceány , 1959


více info...

Přidat komentář

vvikingg
18.12.2022 4 z 5

Tohle cestování po ,, banánových republikách,, se četlo i z odstupem času 63 let co kniha vyšla, dobře. V Kostarice byl H+Z i pár dnů vězněni, podezření ze svatokrádeže. Panamá znamená v indiánském nářečí ,, mnoho ryb,, to si budu jako rybář pamatovat do smrti.

Skip
17.12.2014 4 z 5

Poslední část cesty, která začala na severu Afriky. Tentokrát se naši cestovatelé na poslední etapě „probili“ přes střední Ameriku (Panamu, Kostariku, Nikaraguu, Honduras, Salvador) až do Mexika a odtud zpět domů. Líbí se mi, když jsou autoři faktografičtí. Horší je to, když začnou popisovat přírodu, protože používají příšerné, kýčovité metafory, což k nim ale bohužel patří a používají je ve všech knihách, tedy alespoň v těch, které jsem již četl, ale řekl bych, že budou i v těch, které mi tu ještě čekají na přečtení. Holt musí čtenář přetrpět „noc ztěžkla tmou“, „střípky hvězd“, „zlatý dukát Měsíce“ apod.


Elrond
30.11.-0001 5 z 5

Pokud se chystáte do Kostariky, doporučuju knížku Z+H pročíst. Zvlášť popis kráteru sopky Irazú.