Mezi chaosem a řádem

Mezi chaosem a řádem https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70769/mezi-chaosem-a-radem-70769.jpg 5 11 11

Podtitul: Hranice komplexity - Hledání řádu v chaotickém světě Průkopnická práce ukazující nové obzory vědy. Komplexita, hlavní téma knihy, je moderní interdisciplinární záležitostí, zabývající se souborem témat z takových vědních oborů, jako je umělá inteligence, statistická fyzika, neurobiologie, či dokonce sociologie. Komplexita je všude tam, kde hraničí chaos s řádem. Z vědeckého hlediska je složitější a zajímavější než chaos, jemuž bylo věnováno mnoho vědeckého úsilí a o němž už byla napsána řada knih. Právě tam, kde se chaos setkává s řádem, se totiž odehrávají tak úžasné věci, jako je život či myšlení. Autoři navazují na práce takových velikánů vědy, jako byl Richard Feynman, Kurt Gödel, John von Neumann, Ilya Prigogine a Alan Turing, kteří otevřeli cestu od redukcionismu ke komplexitě. S předmluvou Barucha Blumberga.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Frontiers of Complexity


více info...

Přidat komentář

NGC6715
17.07.2020 5 z 5

V celku srozumitelná kniha zabývající se komplexitou, tedy něčím velice těžce srozumitelným. Autorům se velmi dobře povedlo vysvětlit základy relativně složitých věcí. Protože komplexita je značně neurčité téma, doplním několik konkrétnějších dílčích témat: začátky počítačů, vyčíslitelnost, fuzzy logika, kvantové počítače, turbulence, celulární automaty, neuronové sítě, fraktály, chaos, paměť, život, mozek, Bělousovova - Žabotinského reakce, vznik biologických tvarů, neurčitost, umělý život, náhodnost, vězňovo dilema, mravenci a včely, viry, genetika.

TheRaven
18.09.2016 4 z 5

Popravdě, necítím se jako ten nejpovolanější k fundovanému komentování této knihy, proto jen stručně pár poznámek a postřehů. Autoři se snaží upozornit na fakt, že redukcionistický přístup k poznání světa je již překonaný a některé jevy prostě nedokážeme vysvětlit skrze studium a pochopení jejich jednoduchých součástí. Snahy o objasnění takových fenoménů zůstávaly dlouhou dobu bezvýsledné, ale v posledních letech nám přece jen svítá naděje. Tou je dynamický rozvoj možností výpočetní techniky, která by nám v budoucnu mohla umožnit modelovat i nejkomplexnější úkazy, jako je život, evoluce či vědomí. Autoři se vše snaží popisovat co nejsrozumitelněji, což samozřejmě vede i k některým zjednodušením (soudím dle témat, ve kterých jsem byl aspoň trošku kovanější), přesto je text poměrně náročný a často jsem se přistihl, že maličko ztrácím pozornost (oceňuji slovníček nejdůležitějších pojmů). Jistou daní je to, že některé probírané oblasti procházejí nesmírně rychlým vývojem, a v určitých ohledech je tak kniha nutně poplatná době vzniku. To však v žádném případě neznamená, že by dnes již neměla čtenáři co dát. Naopak, je vhodným úvodem k samotným pojmům komplexity, umělého života, teorie her, evoluce či evolučních her. Velmi zajímavé jsou také pasáže, které objasňují, na jakém principu dnešní počítače pracují a jakými směry se jejich vývoj v posledních dvou stech ubíral (viz Charles Babbage).