Městečko Medicine River

Městečko Medicine River https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73564/mestecko-medicine-ri.jpg 4 11 2

Kronika malého kanadského města na pokraji indiánské rezervace, v němž všední život, přátelství a láska je nazírána očima čtyřicetiletého muže, který je zčásti Cherokee Indián.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Medicine River , 1989


více info...

Přidat komentář

Koka
21.08.2021 5 z 5

Zvláštní typ jemného situačního humoru, z kterého se čtenář nechechtá, ale z něhož nabyde takový vnitřní úsměv, pohodu. Každé maloměsto světa má své osobnosti, figurky, pošuky, jenomže městečko Medicine River je má obohacené o indiánskou krev, přinášející zvláštní pohled na svět a hodnoty, a navíc zde mnohé situace vyvěrají z přítomnosti nedaleké indiánské rezervace. My, co známe maximálně tak přírodní rezervace, asi zcela ani neporozumíme tomu, jak je možné žít v lidské rezervaci, která vznikla z laskavosti kolonizátorů, ale má své vlastní hodnoty, zákonitosti, vztahy.

Knihu jsem si zvolila po nedávných zprávách z Kanady o objevení tisíců hrobů indiánských dětí, vytržených ze svých domovů a žijících (či spíše hlavně umírajících) v sirotčincích zřízených "bílým křesťanským mužem", a byla to zajímavá konfontace idylického příběhu a nově odkrývané reality.

Pietro78
22.03.2021 5 z 5

...pohodovo plynúci príbeh z prostredia indiánskej rezervácie kmeňa Čiernonožcov (Blackfoot) v Kanadskej provincii Alberta v modernej dobe...príbeh je vystavaný na "bežných"osudoch ľudí a úsmevným spôsobom vykresluje osobitú komunitu nielen domorodých Američanov ich radosti aj malé,veľké starosti...je silný vo svojej jednoduchosti ale má aj hĺbku a hlavne inteligentný,jemný humor...príjemne som sa bavil pri čítaní...je to dobrá knižka


Autorovy další knížky

Thomas King
kanadská, 1943
1995  82%Městečko Medicine River
2010  100%Kojot a zimní slunovrat

Kniha Městečko Medicine River je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x