Mesinská silnice

Mesinská silnice https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163234/bmid_mesinska-silnice-163234.jpg 5 11 2

Je rok 1943. Winston Churchill a Franklin D. Roosevelt se dohodli, že příštím cílem spojeneckých útoků bude Sicílie. Proti spojeneckým svazům tu stojí asi 1250 německých a italských letounů. Německé letectvo, které tu má jen málo kvalitních strojů, navíc již začíná trpět nedostatkem kvalitních pilotů. Steinhoffova JG 77 je složená většinou z mladíků, starých a ostřílených stíhačů je let od letu méně. Steinhoff, eso s více jak stem sestřelů na kontě, vypráví o fyzickém i psychickém nebezpečí plynoucím z opotřebení pilotů, jež se den co den vrhají do sebevražedného boje proti mnohonásobné převaze spojeneckého letectva.... celý text

Válečné Literatura naučná Vojenství
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Die strasse von Messina: Tagebuch des kommodore , 1993


více info...

Přidat komentář

EvženČihák
09.03.2021 5 z 5

Silnice či úžina?

MartinezZ
06.04.2016 3 z 5

Vůbec ne špatné čtení, jen i na svou útlost počtem stránek místy poněkud zbytečně rozvláčné. Buď jak buď, pohled na válečný neutěšený stav německé Luftwaffe, resp. přímo stíhačů ustupujících z Afriky přes Sicílii do Itálie, očima leteckého majora, jemuž i jeho pilotům je jasné, kam to všechno spěje. Aby toho ale nebylo málo, z pozic vrchního velení jim není v rámci možností podávána ani pomocná ruka, jako je přes jejich natahované ruce za pomocí sekáno rákoskou těmi, kteří žijí v nereálném světě. Z pilotů se stávají už jen stroje, které létají z povinnosti tam, kde nemá jejich přítomnost valného smyslu, a které umírají zbytečnými skony. Pohled na rozpadající se a upadající Říši na jednom z okrajů její končící moci.

Zajímavé bylo, že ač jsem to neplánoval, kniha velmi volně obdobím i místem navazuje na knihu, kterou jsem právě před Mesinskou silnicí dočetl: 'Patrick Gibbs - Konečně Malta!', takže s poměrně malým časovým dějinným odstupem jsem mohl sledovat druhou barikádu s jejími osudy a pohledem na skutečnost.

Stačí se jen posunout o rok později, 1944, a uvidím, co za vzpomínky na dobu a poměry přinese autor v navazující knize 'V poslední hodině'.


Autorovy další knížky

Johannes Steinhoff
německá, 1913 - 1994
1994  91%Mesinská silnice
1994  87%V poslední hodině