Měsíc mysli úplně kulatý

Měsíc mysli úplně kulatý https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209435/bmid_mesic-mysli-uplne-kulaty-209435.jpg 5 6 2

Básně korejského zenového mistra Zenový mistr Kjongho (1849-1912) byl významnou osobností korejského buddhismu, jenž obnovil tradiční zenovou meditaci s kóanem. Jeho odkaz aktivně rozvíjel rovněž zenový mistr Sungsan (Seung Sahn), jehož škola Kwanum působí od začátku 80. let i v ČR. Jako každý korejský vzdělanec, i Kjongho psal poezii v klasické čínštině. Jeho četné sonsi (zenové básně) jsou často ve skutečnosti maximálně stručné přednášky o Buddhově učení, které před čtenářem rozprostírají obrazy nevšední hloubky, jasnosti a krásy. Lze je vnímat jako slovní výraz intenzivního prožívání přítomného okamžiku v mysli probuzeného zenového učitele, jenž je schopen vidět věci bezprostředně tak, jak jsou. Svobodný tulák Kjongho přirozeně navazuje na dálnovýchodní tradici poutnicko-poustevnické poezie a často dává ve svých verších průchod svému nekončícímu okouzlení strmými skalnatými horami Korejského poloostrova. Ze sinokorejských originálů přeložila a komentářem a poznámkami opatřila Ivana M. Gruberová. Měsíc mysli úplně kulatý září pozře celý svět. Zmizí-li záře a zmizí-li svět, co tedy je? Poznámka: Deset Kjonghoových básní poprvé do češtiny přeložila Ivana Gruberová v antologii básní korejských zenových mistrů Prázdné hory jsou plné větru a deště, DharmaGaia, Praha 2002.... celý text

Poezie
Vydáno: , DharmaGaia
více info...

Přidat komentář

Upanishad
08.05.2020

Broskvoně a slivoně před branou mají opět hodně
práce:
v nesčetných trsech chrlí nach - mysl dávných
buddhů.

Shindo
25.04.2019 5 z 5

Zenové básne majú tú výhodu, že hoci sú krátke (túto zbierku zvládnete vo vlaku cestou do práce), bývajú úderné a dojem z nich vo vás zostane ešte pekne dlho.

Ani táto nebola výnimkou. Hoci život pustovníka určite nebol a stále nie je idylka, pri čítaní básní som mal často pocit akoby som sa s autorom ocitol niekde v horách a počúval šum vetra medzi borovicami. Okrem strastí a slastí mníšskeho života autor píše aj o prírode, buddhovskej prirodzenosti a lúčení sa s priateľmi.

Měsíc sa dá prečítať v buse, no aj v prírode s miskou čaju v ruke. A ako už býva pri takýchto knihách z DharmaGaie zvykom, formát knihy je naozaj maličký, takže je ideálnym spoločníkom na cesty. Predslov od prekladateľky a vysvetlívky na konci knihy sú už len príjemné plus.


Štítky knihy

zen poustevníci korejská literatura poustevnictví korejská poezie Korejský poloostrov

Autorovy knížky

Kjongho Songu
1849 - 1912
2011  97%Měsíc mysli úplně kulatý

Kniha Měsíc mysli úplně kulatý je v

Přečtených11x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x