Méně je více

Méně je více https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435929/bmid_mene-je-vice-ZIx-435929.jpg 4 16 5

Před třicítkou se Cait Flandersová ocitla v začarovaném kruhu konzumu, který postihuje mnoho z nás: touha stále více vydělávat, více nakupovat, více chtít. Dokonce i potom, co se jí povedlo zbavit se dluhu 30 000 dolarů na kreditních kartách, ovládly staré zlozvyky Cait znovu. Když si uvědomila, že nic z toho, co dělá, a nakupuje, jí nepřináší pocit štěstí – naopak jí pouze brání v dosahování osobních cílů – rozhodla se pro těžkou zkoušku: po celý jeden rok nic nenakupovat. Méně je více dokumentuje život Cait během 12 měsíců, kdy si kupovala pouze potraviny, toaletní potřeby a benzín do auta. Během tohoto období si dala předsevzetí omezit se i v mnoha jiných oblastech, než je jen nakupování. Uspořádala si byt, přičemž se zbavila 70 procent všech věcí, které vlastnila; naučila se věci opravovat, místo aby je vyhazovala; začala se zajímat o hnutí „Bez odpadu“; a dodržovala zákaz televize. V každé fázi si uvědomovala, že čím méně konzumuje, tím se cítí naplněnější. Když se Cait během toho roku ocitla v situacích, které jí převrátily život naruby, stala se pro ni tato výzva záchranným lanem. Tváří v tvář strádání si uvědomila, proč vždy utíkala k nakupování, alkoholu a jídlu – a co za to musela zaplatit. Bez možnosti sáhnout ke svým obvyklým neřestem změnila své zvyky, a zjistila, na čem jí doopravdy záleží.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

The year of less , 2018


více info...

Přidat komentář

Mawe
05.11.2023 4 z 5

Kniha je čtivý osobní deník autorky, který se zbavování věcí zabývá spíše okrajově. Na několik stran osobního cítění věcí, které se kolem ní dějí, připadá sotva jedno moudro ohledně zbavování se/nenakupování věcí. Kniha se četla sama, ale nebyla vůbec taková, jakou bych čekala. Na konci je alespoň malý návod, který může každému pomoci na jeho cestě k menšímu konzumu.

VůněKnih717
16.08.2021 4 z 5

Ta knížka není úplně špatná, některými věcmi se člověk může nechat inspirovat. Jen jsem tam neobjevila mnoho nového, k čemu bych už přirozeně nedošla sama. Díky Bohu mě k tomu nedonutily až tak velké peripetie, jako autorku. Je to spíše víc o jejím životě a o minimalismu se zmiňuje spíš tak okrajově, jako o výsledku zákazů a opatření, do kterých se prostě musela nuceně pustit. No, myslím, že na tuhle knížku brzo zapomenu, něco málo jsem si z toho ale odnesla..


martineden
02.01.2021 4 z 5

Knihu jsem četla dlouho, i když je velmi tenká. Čekala jsem trochu něco jiného, něco ve stylu jak dosáhnout minimalismu snadno a rychle, dostala jsem osobní příběh jedné mladé ženy a vůbec to nebylo špatný! Ale výtka pro českou redakci - slovo standard je dycinky s D! (str.24)

teeyinka
04.08.2020 3 z 5

Spíše životní zpověď ženy, která měla problémy s alkoholem a nakupováním a uvědomila si, že si potřebuje překopat život, aby byla šťastná. Bohužel nejsem asi cílová skupina. Myšlenka zbavit se věcí je určitě fajn a souhlasím s ní, od knihy jsem ale čekala něco trochu jiného, a tak je třetí hvězdička hlavně za hezkou obálku.

oslice
31.05.2020 4 z 5

S autorkou, která napsala tuto knihu naprosto souhlasím. Peníze se utrácejí velice snadno a kolik si opravdu koupíme nadbytečných věcí? a kolik nepotřebných krámů skladujeme doma s tím, že by se jednou mohly hodit? a tak mohu vyslovit jediné přání...až mě opět popadne marnotratnost a touha nakupovat věci, které nepotřebuji umět si říct dost! Milá Cait Flanders gratuluju Ti a skládám velikou poklonu.

Štítky knihy

konzumní společnost recyklace

Autorovy knížky

Cait Flanders
kanadská
2019  78%Méně je více