Memory Babe

Memory Babe https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92773/memory-babe-92773.jpg 4 9 2

Životopis Jacka Kerouaca.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Votobia
Originální název:

Memory Babe - A Critical Biography Of Jack Kerouac , 1983


více info...

Přidat komentář

ozzak
09.04.2024 5 z 5

Hodně pěknej životopis beatnicke legendy Jacka Kerouaca. Od jeho nejmenších let seznámení jeho rodiči po studium dospívání jeho život psaní až po jeho konec života, zrustajici paranoju a úroky na sve dřívější přátelé. Kniha velmi popisuje vznik knih a začínající betnicke hnutí a jeho nejhlavnejsi predstavitele. Rád se knížce budu vracet doporucuju všem milovníkům Jacka kerouacka a všem milovníkům beatnicke literatury.

HTO
29.05.2012 5 z 5

První fotka, na které jsem viděl Jacka, je ta, která je v téhle knížce na straně 162. Přinesl jsem si tuhle knihu domů z nějaké slevy a přečetl ji naráz. A o nějaká ta léta později totéž, zase naráz. Fascinující, podrobné (Ginsbergovo „Kvílení“ je poprvé zmíněno až na straně 422), hluboké v rozborech jak děl, tak života nešťastného krále beatniků, který se v pětatřiceti cítil na sedmdesát a zoufale toužil po tom, „aby se znovu dokázal smát a plakat, aby cítil goethovskou vášeň, putoval blakeovskými cestami moudrosti vedoucími územím extravagance.“ Corso tehdy napsal: „Jack má smysl pro humor, ale popírá ho“ – což je tragédie.

Dvě poznámky veselejšího druhu: Kerouac říkal své matce „Mamère“, a protože čeština francouzské è nepoužívá, při prvním, náhodném otevření knihy jsem na toto jméno narazil v překlepové podobě "Mamčre", což mi znělo jako jméno nějakého Šerpy. – Roberta Duncana se Kerouac pokusil vyvést z míry tím, co dělal všem homosexuálům: chtěl se mu dívat upřeně do očí. Duncan byl ovšem homosexuál vyrovnaný a uzírat se navíc nedal i proto, že šilhal, a Kerouac nevěděl, na které oko se soustředit!


Štítky knihy

Beat generation, beatnici

Autorovy knížky

Gerald Nicosia
americká, 1949
1996  89%Memory Babe

Kniha Memory Babe je v

Přečtených15x
Knihotéce22x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x