Memento Stalingrad

Memento Stalingrad https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298615/bmid_memento-stalingrad-ppZ-298615.jpg 3 2 3

Dvě autobiografické novely resp. deníky německých komunistických bojovníků, kteří se na straně Rudé armády účastnili bojů u Stalingradu v 2. světové válce. Doslov. A. J. Liehm.

Přidat komentář

Lothar.777
27.04.2021 2 z 5

Autor je Němec, který před válkou utekl do Ruska, ke kterému měl hezký vztah. V první části vypráví v podstatě o tom, jak za bitvy o Stalingrad jako člen národního výboru "Svobodné Německo" pomocí rozhlasu, letáků a dalších nástrojů propagandy přesvědčovali vojáky v obklíčeném kotli, aby se vzdali, že o ně bude postaráno, poskytnuta léčebná péče a tak všelijak podobně. Chtělo by se říct, obrovská kupa lží a kejdy, ale to je věc úhlu pohledu. Mnoho z obklíčených důstojníků (někteří generálové a vyšší šarže) se později k "Svobodnému Německu" přidali, protože pochopili, že to je alternativa k režimu, který v Německu byl, v podstatě jen sloužili jinému tyranovi a řadoví vojáci umírali dál. V druhé části se setkáváme s novinářem, který zůstal kotli, aby mohl psát skvělé reportáže o pevnosti na Volze. Postupně se seznamoval s realitou a nakonec tam i skončil, byť počítal s tím, že za zásluhy bude převezen do bezpečí.
Knížka trochu trpí tím, že ji napsal komunista (resp. více komunistů) a úplně se nedrží skutečných osob, ale jinak je celkem pěkně naznačeno, jak to tam skutečně vypadalo.

Camel-9
03.12.2019 4 z 5

Zajímavá kniha, dostal jsem se k ní úplnou náhodou při výprodeji v knihovně. Zaujala.


bubka
18.05.2017

muselo to být pro ně strašné, vidět, co provedli příslušnící jejich národa SSSR a současně vidět, jak potom sami dopadli.