Meir Ezofovič

Meir Ezofovič https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95167/meir-ezofovic-95167.jpg 4 3 2

Klasický román polské literatury, který dává nahlédnout do zvláštností židovského společenského života. Příběh z minulého století se odehrává v malém polském městečku s výlučně židovským obyvatelstvem. V postavě vzdělaného mladíka Meira Ezofoviče, který nebojácně hlásá své odlišné názory proti všeobecným zvyklostem a je za to stižen prokletím a vyobcováním, je zosobněn typ vášnivého hledače pravdy. Třebaže v dramatickém zápase podlehne orthodoxnímu rabínovi Todrosovi a jeho fanatickým přívržencům, srdce lidu si získal dokonale a svým příkladem vyvolává v život další utajené pokrokové síly.... celý text

Atuin
Atuin
13.01.2021 5 z 5

Čteno v originále, tudíž je pocitová hodnota vyšší a cítím že mě Eliza velica překvapila. Hlavní ale je jedno kniha je napsána " dávno tomu" a odvíjí události staršího data ale zachycení skutečností ( byť se nezapře autorčin styl) je neuvěřitelně trefné. Postavy nejsou papírové maji tvar a charakter a jejich chování se odehrává s vědomím složitého uspořádání nejen lidské povahy ale i věcí na to navazujících. Otočí vás to a uviznete uvnitř situací, které budete chtít sami ovlivnit a vyřešit. Popisy autorky úžasné, slova se dostávají pod kůži a s ním každý vyraz tváře, zachvění, nepokoj, nesouhlas či radost. Určitě si ji přečtu ještě jednou.

Kopta
Kopta
26.04.2020 3 z 5

Meir je dílo s poselstvím. Je to dílo, nad kterým se zamyslíte a v podstatě si z něj i něco odnesete. Náhled do židovského prostředí, které si žije svůj izolovaná život. Je v tom tragédie, drama a mezilidské vztahy, které dost jiskří, ale tím to končí. Meir je sám o sobě oříšek (hehe, napsala Orzeszkowa), jelikož má onen ten stejný zlozvyk jako tuna podobných knih ze stejné doby minulé. Několik desítek stránek věnujete nějakým psychickým prožitkům a popisům postav nebo světa, které jsou ve výsledku však absolutně zbytečné. Stejně jako u Quo Vadis procházíte v celku dost stránek bez toho aniž byste se prakticky někam pohnuli, a aby se dopátrali nějakého rozuzlení. Asi jsem barbar, ale toto opravdu není můj šálek ničeho.


Autorovy další knížky

Eliza Orzeszkowa
polská, 1841 - 1910
1961  82%Vědma
1964  93%Juliánka
1953  80%Meir Ezofovič
1953  100%Chám
1900  0%Přerušená píseň

Kniha Meir Ezofovič je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x