Medřická

Medřická https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 2

Učitelka se vzbouřila proti dosavadnímu celibátu a stala se svobodnou matkou. Krátce řečeno, při svém vzdělání a postavení se nenechala ochudit o mateřství, jak přikazovaly zákony. A dál se prezentuje bez svatby i manžela, což ji přivádí do choulostivé pozice.

Přidat komentář

Markulinka
15.11.2016 5 z 5

Hlavní hrdinka je žena žijící v době ne zrovna kladně nakloněné pro ženské pohlaví. Pro alespoň iluzi svobody se stává učitelkou. Viková-Kunětická slovy hlavní hrdinky Elišky Medřické říká, že se octla v boji jako muž, ale získala jen veškeré povinnosti mužů/učitelů, ale v žádném případě neobdržela i jejich práva. Zvláště ji trápí, že se na základě své profese nesmí provdat, zamilovat, je odsouzena žít neustále sama a nemít se o koho opřít. Proto když se u ní objeví tajná láska k muži, podléhá jí, aby i ona okusila toto potlačované právo. V okamžiku, v němž i ona okusí "zakázané ovoce", se v ní něco změní, už dál po onom muži netouží, již našla svůj smysl života ve svém dítěti, ale má zcela prázdné ruce a čeká ji velmi těžká budoucnost.

Román vypráví nejen o těžkém osudu ženy potažmo učitelky, ale má i spoustu hlubokých myšlenek! Tak například filozofování nad samotou člověka i přes přítomnost mnoha lidí, mi evokovalo Cizince. Přesvědčení Bohouše Daška ve veškerou marnost života mi zase připomnělo nihilismus. Neposlední zajímavou myšlenkou bylo rozjímání Elišky Medřické o Bohu, v kterého sice věří, ale který nemá čas zaobírat se jejím osudem, jako ona sama se nezabývá životem bakterií na mušce.

Sečteno, podtrženo - jde o velmi zajímavý román, který je dnes neprávem zapomínán!

Graine
19.08.2012

Román o problematickém postavení venkovské učitelka, která přijde do jiného stavu a rozhodne se vychovávat dítě jako svobodná matka


Autorovy další knížky

Božena Kunětická
česká, 1862 - 1934
1910  100%Medřická
1918  60%Cop
1922  0%Pán
1905  100%Macecha a jiné črty
1919  0%Minulost

Kniha Medřická je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x