Medicína v době faraonů

Medicína v době faraonů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121571/medicina-v-dobe-faraonu-121571.jpg 4 8 3

Podtitul: lékaři, léčitelé, mágové a balzamovači Staroegyptská medicína úzce souvisela s náboženstvím. Lékaři, stejně jako kněží a mágové, hledali příčiny, které vedou k narušení organizmu a snažili se společně nemocné léčit. Lékařské povolání se dědilo, vznikaly celé rody lékařů, léčitelů a balzamovačů. Poznáváme tak léčení interních, očních a ušních nemocí, léčení zubů, chirurgii, ale též jaké léky, obvazy a náplasti starověcí lékaři používali, a pochopitelně nahlédneme i do umění balzamování a mumifikování. Velmi zajímavá je kapitola věnovaná snaze oddálit stáří a "proměnit starce v mladého muže". Lékaři ve starověkém Egyptě byli "státními zaměstnanci" a nesloužili jen faraonům a bohaté vrstvě. Zachovaly se záznamy o specifických chorobách podle povolání - nemoci rybářů, rolníků, horníků, vojáků, zaměstnanců na staveništi, pekařů, písařů a prostitutek. Autor velice čtivě a srozumitelně shrnul poznatky starověkých egyptských lékařů a především nám přiblížil jejich každodenní práci. Kniha čerpá z pramenů starověkého egyptského lékařství - z medicínských papyrů, ze svědectví cestovatelů z období antiky a zejména z archeologických nálezů.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

La médecine au temps des pharaons , 2002


více info...

Přidat komentář

hu_87
23.02.2021 5 z 5

Poctivě a podrobně zpracovaná knížka, kterou ocení převážně nadšenci starověkého Egypta. Místy může působit poměrně nepřehledně (některé pasáže). Každý, koho zajímá to, jaké bylo lékařství v Egyptě by si to měl přečíst.

Lutziana
09.06.2018 4 z 5

Knížka byla zajímavá, plná pikantností i zajímavostí ohledně léčení a zaříkávání "pacientů" starého Egypta. Byly tam opravdu nevšední střípky a detaily, které se člověk v obdobné literatuře, jíž je pomálu, jen tak nedozví. Co mě trochu "otravovalo" při souvislé četbě, bylo nespočet poznámek pod čarou. Tím pádem to působilo spíše jako závěrečná vysokoškolská studie, což je trochu škoda. Nicméně, pro zvídavého milce egyptské kultury, s přesahem do tehdejšího lékařství, chorob i farmaceutiky je tato kniha určitě lahůdkou, jež stojí za aspoň jedno přečtení.


kacimilek
30.09.2012 4 z 5

Velmi dobrá knížka pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco málo z lékařství ve starověkém Egyptě, protože tento pojem obsahuje opravdu mnoho odvětví a pochopit je není zcela jednoduché.

Štítky knihy

lékařství dějiny lékařství starověký Egypt

Autorovy další knížky

Bruno Halioua
francouzská, 1959
2008  87%Židovské matky osobností 20. století
2002  80%Medicína v době faraonů
2024  100%Lékaři z Osvětimi