Medardova kápě aneb Pranostiky očima meteorologa

Medardova kápě aneb Pranostiky očima meteorologa https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69999/bmid_medardova-kape-aneb-pranostiky-ocim-3fG-69999.jpg 5 22 5

Úsměvná knížka přináší nejúplnější sbírku českých povětrnostních pranostik. 2. vydání - 40-007-86

Přidat komentář

knihyKeMne
18.12.2021 4 z 5

Autor si dal tu práci, že sesbíral všechny pranostiky vyskytující se na našem území, které se týkají počasí. No týkají se prakticky hlavně úrody, proto taky obvykle vnikly. Autor nás seznámí s historickým vývojem pranostik i s historií předpovědí počasí, jak je známe z televize.

Sbírka je rozčleněna do jednotlivých měsíců i dní a autor k většině z nich podává nějaký komentář - které pořekadlo kdy nebo kde nebo proč vzniklo (pokud se to ví) a hlavně zkoumá, do jaké míry je pravdivé či snad jen založené na pověře.

Potíž je v tom, že pořekadla jsou hodně závislá na době (od té doby se mohlo změnit podnebí), místu (některá jsou převzatá z jiných zemí) i nadmořské výšce (první sníh, poslední mráz) a často se o jejich původu nic neví, takže nezbývá opravdu než si informace v nich obsažené ověřit empiricky. A tehdy nás autor ujišťuje, že některé opravdu neplatí.

Po přečtení této knížky docházím k závěru, že z hlediska historie a kultury je to cenná sbírka, ale v dnešní době bohužel už přežitek. Knížku nelze používat ani prakticky, protože co by mohlo platit a co ne je skryto uvnitř komentářů.

A docela by mě zajímalo to nové vydání, zda je alespoň modernizováno, protože verze z roku 1986 je opravdu dodně zastaralá co do reálií, které do textů autor v rámci popularizačního přístupu vkládá.

stanza
25.01.2019 5 z 5

Nedávno jsem doma objevila tuto milou knihu pranostik a od té doby jí často otvírám a pročítám. Jsou v ní pranostiky lidově známé, často používané, ale i řadu netradičních výkladu lidové meteorologie.


Filatov
30.10.2016 5 z 5

Kniha o pranostikách, kterou využívám celý rok. Zdědil jsem jí po babičce a opatruji jí jako oko v hlavě. Obsahuje pěkné ilustrace a opravdu spoustu pranostik na celý rok.

Rade
02.04.2016 5 z 5

V naší rodině je to pro nás už dlouhá léta taková povětrnostní bible. Fakt se podle toho dá řídit!

"Svatý Valentýnek, jara tatínek", "Svatý Augustýn, udělá z tepla stín..." , "Potí-li se Dominik, pak je ještě Marek v kožiše."

Adliczka
08.07.2015 5 z 5

Krasne stare pranostiky vznikajici mnoho a mnoho let, ktere sbirali generace a generace na zaklade zkusenosti. Jsou prolozeny mnoha zajimavymi poznatky pocasi, prirodnich jevech, o drivejsim hospodareni na poli,...

Štítky knihy

meteorologie pranostiky

Autorovy další knížky

Jan Munzar
česká, 1941 - 2022
1986  90%Medardova kápě aneb Pranostiky očima meteorologa
1989  87%Malý průvodce meteorologií
1990  75%Meteorologie skoro detektivní
1993  0%Meteorologický slovník výkladový & terminologický

Kniha Medardova kápě aneb Pranostiky očima meteorologa je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce47x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x