Mech

Mech https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433487/bmid_mech-YZb-433487.jpg 4 22 7

Z lesa do zahrady: průvodce skrytým světem mechu Mech je všude kolem nás. Nejčastěji ho vídáme na vlhkých a stinných místech, můžeme ho najít ale i na těch nejneočekávanějších a nejodlehlejších místech od pouští až po Antarktidu. Tato kniha je oslavou jeho tiché, neokázalé krásy.

Literatura naučná Obrazové publikace Příroda, zvířata
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Mossa - i skog, trädgård och kruka , 2018


více info...

Přidat komentář

8422
23.01.2023 4 z 5

Procházky parkem nebo lesem jsou pro mne po přečtení této knihy zase mnohem zajímavější. Dokonce jsem si kousek mechu vzal domů k vytvoření vlastní mechové zahrádky v láhvi. Inspirativní...

haki34
02.11.2022 3 z 5

asi nebudu první, kdo je zklamaný..čekala jsem hodně, dostala pár hezkých obrázků, které jsem si mohla náhodně vygůglit, navíc bez popisků...a k tomu takový všeobecný text, popsáno pár druhů mechů (navíc s varováním aby jste se nepokoušeli mechy podle těchto popisků určovat - nutno použít klíč..). Rozhovory se zahradníky také knihu nikam neposunuli - kdyby v knize nebyly, nic by se nestalo. Zajímavé ( i když možná zbytečně rozváčné) byly návody na tvorbu z mechu - ve sklenicích, květináčích, či pletení rohoží a metliček.
Co ale knihu totálně zabilo, byl překlad..strašně trhal uši. Jako by to někdo prohnal překladačem..nebo se nenamáhal pochopit, že angličtina má ten slovosled poskládaný úplně jinak, než u nás.. Větná skladba tragická, smysl souvětí až bizarní...
například : "Na Lese moudrosti je kromě téměř fantaskních odstínů zeleně mechu také skvělé umístění zahrady. Je cosi zvláštního na zahradě v lese, kde štěbetají ptáci, kde slyšíte zvuk nedalekého potoka a kde se nemůžete pořádně rozhodnout, kde končí volná krajina a kde začíná zahrada." ..opravdu cosi zvláštního. Leda že by překladal mistr Yoda.

nebo : "nepovažujte to za ztrátu, když nemůžete mít tyto rostliny kolem své nádoby s mechem. Mech by neměla omezovat jiná vegetace, aby měl dost prostoru a mohl vyniknout. Mechy mají obecně jen málo nepřátel. Je neobvyklé, aby na něj útočili škůdci, a dokáží přežít i pod sněhem. ".....asi taky zaútočím...

doporučuji knihu nejdříve pečlivě prolistovat v knihkupecví a až následně se rozhodouvat, zda ji opravdu potřebujete ve své knihovně ;)
p.s. moje láska k mechu naštěstí ani po přečtení této publikace újmu neutrpěla...


picris
11.03.2022 3 z 5

Trošku zklamání, očekávala jsem asi více odborného textu zaměřeného na popis mechů a jejich rozdělení. Kniha je spíše populárně naučná a nakonec jsem se z ní nedozvěděla příliš mnoho. Úplně bych ji nedoporučila.

Ťapulka
13.10.2021 5 z 5

Tato kniha je nejen milým seznámením se světem mechu a se zajímavými lidmi, ale i příjemným relaxem, kdy se při čtení procházíte japonskými mechovými zahradami, cítíte tu energii a klid.
Díky této knize jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, vysnila si cestu do Japonska, pohlížela na mech při procházkách lesem jako na tichého kamaráda a založila si své první mechové zahrádky ve skleněných nádobách.

Jitty82
06.10.2021 5 z 5

Čtení této krásné a inspirativní knihy mě bavilo. Naučila jsem se identifikovat mech z mého milovaného lesa. Kniha mi pomohla hlouběji porozumět magickému světu mechu. Obzvláště se mi líbila velká kapitola o japonských mechových zahradách.

Pokud vás zajímá mech, vřele doporučuji tuto knihu.

knizninadsenec
02.06.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila, je poučná a doprovázena nádhernými fotografiemi. Dobře se čte a je tam i mnoho užitečných rad, pokud se rozhodnete mech pěstovat, třeba i spolu s rostlinkou.

knihyKeMne
06.04.2020 4 z 5

Knížka, jejíhož vydání jsem se nemohla dočkat. Autorka ji vytvořila s láskou k mechu a spoustou krásných fotografií, nicméně je to taková nedotažená všehochuť.

Taxonomie a takový ten úvod, stavba a rozmnožování mechů - pro laika trochu složité, hodilo by se víc nákresů.

Popis vybraných druhů mechu - není jasné, dle jakého hlediska byly vybrány - např. později vychvalovaný ploník obecný tam chybí.

Zajímavé mechové zahrady světa - opět chybí nějaký rámec, i když jednotlivá místa jsou popsána velmi poutavě.

Rozhovory s vybranými nadšenci jsou dobrý nápad, knihu oživily.

Vlastní projekty na práci s mechem jsou dostatečně názorné.

Ale. Fotografie nejsou popsány, některé lze identifikovat intuitivně, ale mnoho jich je prostě jen pro potěchu oka, aniž by bylo možné zjistit, kde byly pořízeny. To vidím jako hlavní nedostatek knihy.

I přes nedokonalosti můžu knížku doporučit, milovníky mechu potěší.

Štítky knihy

lesy mechy a kapradí

Autorovy knížky

Ulrica Nordström
švédská, 1973
2020  82%Mech