Max Švabinský

Max Švabinský https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43726/max-svabinsky-43726.jpg 4 14 3

Dílčí monografie pojednává o osobnosti M. Švabinského a jeho díle, z něhož se omezuje na výběr olejů, kolorovaných kreseb a pastelů.

Přidat komentář

Ajinka126
09.11.2022 5 z 5

Wow. Docela masterpiece. Kniha je z roku 1977 a je tištěná na tak prémiovém papíře, že i po 40ti letech jsou barvy krásné a papír na dotek příjemný. Další skvělou věcí je obsah, který nezestárl ani o den. Na internetu jsem se dočetla pár povrchních noticek o malíři a překvapilo mě, kolik informací a dobových srovnání tu je. Tento text sepisoval někdo skutečně vzdělaný.

mi-380
23.05.2020 5 z 5

Před pár lety, na výstavě v NG, jsem fascinován zíral na obraz „Chudý kraj“. Na barvy, kompozici, rozměry, nejvíc ale na tajemný obličej dívky. Jako spousta malířů i Švabinský hledal a našel tu svou pravou múzu. Publikace si všímá jen malířské části jeho tvorby, je plná (prý poprvé) barevných a hlavně kvalitních reprodukcí (v malé galerii typických předepsaných 45), v nichž krásná tvář Ely hraje často nejdůležitější roli. Autorka kromě malířova života a díla popisuje i jeho hudební, románové, historické i filozofické inspirace, srovnává jeho dílo s dalšími malíři, nejčastěji s Američanem Whistlerem a připomíná nezanedbatelný vliv impresionismu. Příjemné počtení i poučení.
100 % (zatím 9 hodnocení s průměrem 80 %).

Našel svou krásku při náhodném setkání s rodinou Vejrychovou na Národopisné výstavě v roce 1895. V jejich dceři Ele objevil svůj první model, nevěstu a manželku. O půl století později uviděl tento ideál znovu ztělesněný v neteři paní Ely. Jde o tváře vědoucí, modelované smutnými předtuchami, vážným zadumáním a vnitřní distancí od skutečnosti. Jde o ženy skeptické, moderní a emancipované.

Švabinský se o Whistlerovi nikdy zvlášť nezmiňoval, ale Whistlerův vliv na něj je patrný. Oba umělci mají mnoho společného, dokonce i ve fyzickém zjevu, jak je vidno z jejich stejnojmenného obrazu „Ateliér“, kde zaujímají stejně útočnou pózu. Oba mají sklon k dandysmu, oba jsou vynikajícími grafiky.

Prvních patnáct let svého uměleckého života prožil Švabinský v dokonalé souhře svého umění s kritikou a obecenstvem. Vynikl záhy doma i v cizině. Po roce 1907, kdy se celá mladá umělecká Evropa začala odvracet od ideálů do té doby platných, se Švabinského umělecká situace zkomplikovala.
Po dvě třetiny svého dalšího života žil a tvořil jakoby vedle moderního umění.


WEIL
15.09.2011

Max Švabinský je nepřehlédnutelný pro ráz svých kreseb, maleb.