Matky

Matky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485813/bmid_matky-H91-485813.jpeg 4 63 22

Dva páry. Jedno dítě. Nepředstavitelná volba. Oba páry chtějí toto dítě a přejí si dát mu život, jenž si zaslouží. Kdo by měl však opatrovnictví získat? Žena, která jej donosila, nebo žena, která je jeho biologickou matkou? Napínavé rodinné drama inspirované skutečným příběhem, v němž došlo k záměně během umělého oplodnění. Poutavý román australské spisovatelky a oceněné novinářky vypráví příběh o noční můře každého rodiče.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

The Mothers , 2020


více info...

Přidat komentář

Jirinamac
18.03.2024 5 z 5

První polovina je trošku zdlouhavá, ale zase je nutné nás seznámit s úsilím, které oba páry podstupují a jejich další problémy. Závěrem už jen čekáte na rozhodnutí soudce, protože fandíte oboum párům. Četlo se mi to moc dobře.

angelak
22.01.2024 4 z 5

Ze začátku hodně pomalý rozjezd, ale pak už to bylo zajímavé. Stojí za přečtení.


marketa1860
18.04.2023 3 z 5

Svižná, tematicky vděčná kniha. Příběh dvou matek, které po návštěvě reprodukční kliniky řeší dilema neplodnosti. Vytouženého dítě se narodí, ale nesprávné matce. Zajímavý průběh s ohledem na to, že byl inspirován skutečnými událostmi.

VendulaB
13.01.2023 4 z 5

Zajímavý příběh dvou párů a jejich obrovské touze po dítěti a následné záměně vajíčka. První část popisující jejich cestu k těhotenství mi přišla zajímavější a velmi přesvědčivě popsaná, druhá část o soudním sporu pak lehce slabší. Celkově jistě stojí za přečtení.

Knihochod
04.01.2023 4 z 5

Priznám sa, mojou šálkou kávy takéto príbehy práve nie sú, pretože mi spôsobujú veľmi veľké emocionálne búrky a nútia ma príliš nad všetkým premýšľať.

Táto knižka ma však hneď zaujala svojou anotáciou, pri ktorej, keď som si ju čítala, mi po chrbte behali zimomriavky a niečo v mojom podvedomí vedelo, že si ju skrátka potrebujem prečítať.

Začiatok bol relatívne pomalý, autorka dáva čitateľovi veľa priestoru na spoznanie hlavných protagonistov, na utvorenie si názoru, na zistenie, či sú čitateľovi sympatickí alebo nie, ... Ja som si však ani k jednému páru či osobe žiadne hlbšie puto nevytvorila, pretože tým, ako sú podpísaní, sa mi nezdali príliš reálni.

Celková zápletka, ktorá je najdôležitejšou časťou tohto príbehu, bola výborná a nie raz som sa pristihla, že mi nad tým prečítaným vlhnú oči, avšak na môj vkus bola až príliš rýchla oproti naozaj veľmi pomalému začiatku. Nič by sa nestalo, keby autorka ubrala pár počiatočných kapitol a v zápletke ich zase zopár pridala.

Čo sa záveru týka, pri čítaní celého súdneho sporu mi nebolo práve ľahko na srdci a v duchu som sa pýtala sama seba, komu by som ja na mieste sudkyne zverila ono dieťa. A veru som si aj poplakala, keď celý súdny spor skončil inak, než som si pôvodne myslela, že skončí.

Úplný koniec príbehu bol pre mňa tak trošku ľadovou sprchou, keďže za mňa pôsobil až príliš rozprávkovo a opäť nie veľmi reálne.

Odhliadnuc od toho, čo sa mi na tejto knižke nepáčilo, moje pozitívne dojmy stále o čosi prevládajú a ja nemôžem povedať, že by som pri čítaní trpela. Teda ... Trpela som, ale nie skrz to, ako je knižka napísaná, ale kvôli emóciám, ktoré vo mne miestami dokázala vyvolať.

p.pavlina
12.10.2022 2 z 5

Kniha měn tedy velmi zklamala. První část se mi četla velmi těžko a nebavila mě. Do čtení jsem se musela nutit. Kniha je spíše průměrem až lehkým podprůměrem.

Fanda74
05.10.2022 4 z 5

Dobře čtivé, zajímavé téma. Asi mě nejvíc bavila třetí část, tedy soudní proces, kterému bych možná věnoval více prostoru, protože je ta spoustu zajímavých pohledů, ale chápu, že dvě předcházející části měly být úvodem do situace zúčastněných rodin. Ale určitě zajímavý příběh, mám rád příběhy kde není dobro a zlo, ale vlastně dobro, je pak všechno výrazně složitější.

Kája95
27.08.2022 5 z 5

Kniha mě vlastně vůbec nelákala, nemám ráda příběhy plné dětského žvatlání a řeči maminek ….. příběh mě vtáhl do děje hned na začátku a nepustil až do konce . Perfektní námět ,zpracování i průnik do situace, ve které by nechtěl být nikdo z nás

sasankava
25.07.2022 5 z 5

Výborná kniha, kdy čtenář je v napětí až do konce. Kdo získá miminko - biologická matka nebo ta, která dítě porodila? Kniha měla spád, závěr mě překvapil a plusové body za to, že se jedná o příběh podle skutečné události. Doporučuji, za mě 6*.

Mandlevest
31.05.2022 5 z 5

V poslední době se ke mně dostaly knihy, které mají "modrá hodnocení", ale mně se hodně líbily. A platí to i o knize Matky. Ze stylu psaní je vidět, že autorka je novinářka, nesnaží se ždímat emoce za každou cenu, spíše popisuje a nesoudí. A ve mně to, kupodivu, ty emoce při čtení vyvolalo. Hluboce se mě celý příběh dotknul, o to víc, že jsem máma tří dětí a také tím, že byl inspirován skutečným příběhem. Intimní, dojemné, nadějeplné, hltala jsem stránku za stránkou a za epilog jsem, tentokrát, moc ráda. Námětově podobnou knihou jsou Slušní lidé, výborně zde hodnocení. Brzy zjistím, která kniha se mě dotkne více, protože Slušní lidé se mnou poletí zanedlouho na dovolenou :-).

josska
07.05.2022 4 z 5

Na knihu jsem byla nalákána a bylo to čtivé,smutné,ze života..Člověk si to vubec neumí představit,to se musí prožit,napřed naděje pak beznaděj,,konec mě překvapil..

Ambo
22.04.2022 4 z 5

Trochu bizarní, trochu napínavé a hodně dobré.

cornetka
25.03.2022 3 z 5

Za mě spíš průměr. V první půlce jsme se jen seznamovali s oběma páry. Jakmile začalo soudní jednání, děj byl napínavý, ale tolik stran této části věnováno nebylo.

kniha
24.03.2022 5 z 5

Skvělá. Neskutečně čtivá knížka, kterou jsem si šetřila a hodně jsem přemýšlela o věcech, které se kolem IVF můžou dít. Pokud mám chuť do knížky zasáhnout tak je to přesně to, co od knížek očekávám.

limetka2008
17.03.2022 3 z 5

Kniha je bezpochyby čtivě napsána, nicméně chybělo mi tam podrobnější vykreslení období po vynesení rozsudku. Zdá se mi, jako by ve druhé půli autorka najednou nevěděla, co s tím. Samotná zápletka (prý podle skutečné události) je nepředstavitelně krutá pro obě rodiny....

cleopatra11
16.03.2022 5 z 5

Velmi zajímavý příběh, kniha se četla jedním dechem.
Pochopí jen ten, co si musel projít stejným procesem.Doporučuji.

Kaja1
28.02.2022 5 z 5

Nedokážu si tuto situaci představit, musí to být psychicky velmi náročné a obdivuji všechny aktéry jak situaci ustáli. Na konci byly i slzy.

veronika9761
14.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Neuveritelne ctiva knizka. Bylo by to pet hvezd, ale konec byl preslazenej, az to hezky nebylo.

Danago
24.01.2022 4 z 5

Téma velice zajímavé a originální. Jen bych ubrala nějaké stránky než se TO stane. Bylo to občas zdlouhavé až únavné. Ve druhé půlce , ale přečteno jedním dechem.

Pípasek
15.01.2022 5 z 5

Vzhledem k tomu, že předlohou knihy je skutečný příběh, nelze si zoufalství matek vůbec představit . Hodně smutné čtení