Materialismus a empiriokriticismus

Materialismus a empiriokriticismus https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147377/materialismus-a-empi-147377.jpg 4 6 2

Anotace 1972: Jedna z nejvýznamnějších Leninových filosofických prací vznikla po porážce první ruské revoluce jako odpověď na snahy části stranické inteligence revidovat filosofii dialektického a historického materialismu. Lenin ve svém díle rozpracoval marxistickou teorii poznání, dále prohloubil a zdůvodnil princip stranickosti ve filosofii a podal důslednou marxistickou kritiku soudobé buržoazní filosofie. Práce měla velký význam pro další ideologický vývoj bolševické strany a pro prohloubení jejích teoretických základů. 9. vydání... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Materializm a empiriokriticizm, Spisy V. I. Lenina , 1908


více info...

Přidat komentář

Racek213
12.01.2024 5 z 5

No, setkal jsem se s tím jako asi každý vysokoškolák mojí generace při studiu na vysoké škole. Kupodivu, tato kniha je i pro nepříznivce filosofických teorií a studií docela čtivá a poskytuje dosti srozumitelný výklad filosofických kategorií. Prý asi nejznámější Leninova kniha. Jeho spojení idealismu a materialismu s ím, že idealismus v rámci Leninova výkladu zaniká je myslím i dnes aktuální.
Víte, idealismus je pořád velmi silný a propagovaný. Kupodivu, všechen pokrok lidstva na poli techniky i vědy má materialistické kořeny. Nicméně otázka, co bylo před vznikem hmoty a vesmíru, je dosud nevyřešena. I pořes spousty výkladů.

LordByron
28.10.2021 4 z 5

Naozaj nechápem, že zrovna toto Leninovo dielo si vyslúžilo také oslavy.
Lenin bol úžasný politický mysliteľ a novinár, ale v čistej filozofii mu to moc nejde. V celej knihe postupuje bohužiaľ úplne dogmaticky a s tým, že všetko materialistické je vopred dobré. Prakticky neprezentuje žiadne nové argumenty - iba opakuje tie Engelsove, Dietzgenove atď..
Napriek tomu čítanie určite neľutujem! Bol to pomerne zaujmavý náhľad na jeden filozofický problém a Lenin bol bez debaty neskutočne sčítaný takže pekne zhrnul argument všetkých strán sporu (od idealistov po materialistov a od Berkeleyho po Diderota) a k tomu to celé navodzuje tú atmosféru vtedajšieho Ruska ktorú mám rád.
Citátov a to veľmi dobrých som sa z knihy dočítal hodne. Len tak kde píše sám Lenin to už kĺže.
Ale samotný Lenin ako filozof by odo mňa dostal horšie hodnotenie..


Štítky knihy

materialismus

Kniha Materialismus a empiriokriticismus je v

Přečtených7x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x