Mata Hari

Mata Hari https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155980/bmid_mata-hari-155980.jpg 4 21 5

Postava Mata Hari, opředená především zásluhou filmu a bulvární literatury, vešla do povědomí starší generace jako největší vyzvědačka první světové války. Když se padesát let po její smrti zpřístupnily archívní materiály - autor se k nim dostal jako jeden z prvních vůbec - ukázalo se, že historie jejího života se podstatně rozchází s tradovanou podobou. Příběh slavné tanečnice, která se za války dostala do krvavé hry zvané špionáž, ke napsán neobyčejně čtivě a poutavě. Jeho dramatičnost a napínavost vyplývá nejen z pestrých osudů Mata Hari, ale hlavně z odhalování nepravd a výmyslů, nashromážděných dřívějšími autory. Náš čtenář má tak poprvé možnost se seznámit s nezkreslenou historií života proslulé vyzvědačky vyprávěnou na pozadí válečných událostí 1914 - 1917.... celý text

Přidat komentář

Atanone
08.10.2020 4 z 5

Kromě dokumentárního filmu, který jsem nedávno náhodou shlédla a který mě vlastně dovedl k této knize, jsem byla tématem vcelku nepolíbená, takže těžko můžu posuzovat historickou kvalitu a už vůbec nemůžu srovnávat s jinými publikacemi. Takže mně se to četlo dobře, dozvěděla jsem se věci - a to to mi především šlo. Ale ať už jsem, nebo nejsem schopná posoudit příběh Mata Hari, myslím, že základní je zřejmé. Krásná žena vytvořila sama o sobě legendu, která ji ve výsledku stála život. A legendou se paradoxně stala právě svou smrtí, která, jak se všichni shodují, byla statečná.

jprst
15.09.2020 1 z 5

Žádné nové informace, prostě taková směsice známých faktů, k tomu pár údajů ve stylu "možná a údajně" a "co by, kdyby..." a další "pravdivá" verze o životě proslulé vyzvědačky je tu.


MartinezZ
01.07.2019 3 z 5

Všechno to mohlo a možná i bylo jinak a mlýnské kameny a lidská blbost semelou všechny. Docela čtivě napsaný osud jedné známé bohémky, byť místy kniha připomíná spíše hodně domýšlený román.

Jirinamac
24.07.2017 4 z 5

Zajímavé čtení. Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst o jejim komplikovaném životě. Četla jsem sešítkové vydání z r. 68

Elisabeth9
23.06.2017 3 z 5

Pro zajímavost, že morálka byla vždy subjektivní a že to není jen dnešní dobou. Plus to jak lze využít ženského šarmu pro svůj prospěch.