Maskirovka

Maskirovka https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396109/bmid_maskirovka-oMS-396109.jpg 4 4 2

Muž, běloch, 25 až 40 let, inteligentní, heterosexuál; se zálibou v hlasité hudbě a videohrách. Slušně zdraví a sousedi by do něj nic neřekli. Debutoval básnickou knihou A la these (2013), s níž sklidil značný ohlas. Ropsovi následně vyšly dvě kooperativní nebásnické knihy, experimentující s žánry a způsobem sdělení: XXV. výročí (2014) – brožura, napsaná společně s Jakubem Vaníčkem a vydaná k 25. výročí 17. listopadu –, a kniha Náš svět čili Atlas kapitalismu (2015) vytvořená ve spolupráci s dramatikem, spisovatelem a komiksovým tvůrcem S.d.Ch, který svými kolážemi ilustruje Ropsovy ironicky a mnohdy až groteskně pointované krátké útvary. Maskirovka je autorova druhá sbírka.... celý text

Přidat komentář

lubtich
05.08.2022 4 z 5

Tůma je satirický, ironický, sarkastický, parodický a cynický. A přesný. Z čtenářského hlediska je to velmi přívětivá kombinace – já se při čtení velmi bavil. V autorových hyperbolizovaných komentářích se najednou vyjevuje vyprázdněnost chatrných frází kapitalismu (a to nejen těch politických o svobodě projevu, ale i těch zespoda; výborných je pár básní o "základu státu"), kořistnický individualismus a manipulativní povrchnost.
Ale nejde pouze o posledních třicet let, značnou část sbírky zabírají citace a úryvky z různých textů, které komentují krutost a bídu režimu minulého. Když však tato "antologie červeného humoru" končí a první báseň, která se vztahuje již k současné době, obsahuje verše "udejte jména svých přátel / označte je na fotografiích / vyberte si odměnu zdarma / stisknete křížek", ukazuje se, že si oba systémy nemusí být až tolik vzdálené. Další várka citací na konci sbírky ponouká k tomu samému – fabulované výroky spisovatelů a politiky mixují rysy kapitalismu i socialismu.
Tůma může tematicky lehce připomenout tvorbu Elsy Aidse. Ten však nevyužívá obecné fráze, ale naopak detailně popisuje, a hlavně – Aidsův subjekt je naprosto jasnou součástí problému, zatímco v Maskirovce se subjekt vznáší v nadhledu (až na pár sebeironických básní, které si však střílí spíš z poezie, než že v nich byl subjekt začleněn). Neříkám, že je takový přístup špatně, ale bližší mi je zkrátka Elsa, Tůma se přece jenom občas nevyhne prvoplánovému posměšku. Ale sbírka dobrá, ne že ne.

Láska

Sterilizovaná rybí konzerva
Hmotnost: 185 g
Hmotnost pevného podílu ryby před sterilizací: 55 g

Pravda

Složení: tuňák pruhovaný kousky (Katsuwonus pelamis)
29, 7 % hm., mexická omáčka 23% hm. (pitná voda, cukr,
jedlá sůl, ocet kvasný lihový, kukuřičný škrob, zahušťovadlo:
modifikovaný tapiokový škrob: E1442, koření, slunečnicový
olej, barvivo: paprikový extrakt E160c), červená fazole 13,1 %
hm., sladká kukuřice 12,4 % hm., slunečnicový olej, cibule
8% hm., červená paprika 3,1 % hm., zelená paprika 2,1 % hm.

Nevystavujte přímému slunci

Minimální trvanlivost do:
data vyznačeného na dně konzervy
(s. 35)

Dobraadresa
15.07.2020 3 z 5

Půvabně ironické komentáře k frazeologii kapitalismu.


Autorovy další knížky

Roman Rops-Tůma
česká, 1985
2013  60%A la these
2018  70%Maskirovka
2015  84%Náš svět čili Atlas kapitalismu
2020  60%Putin