Mašínovi – Ve stínu šibenice

Mašínovi – Ve stínu šibenice https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457883/bmid_masinovi-ve-stinu-sibenice-tv6-457883.jpg 3 16 16

Téma bratří Mašínů stále rozděluje společnost. Lépe pochopit tehdejší situaci čtenářům pomohou intimní rozhovory spisovatele Vladimíra Mertlíka s Josefem Mašínem, Zdenou Mašínovou a dalšími žijícími pamětníky, které zasáhl teror komunismu po odchodu skupiny bratří Mašínů do Berlína. Kniha obsahuje desítky dosud nezveřejněných fotografií z rodinných alb.... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
12.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Tři rozhovory s Josefem Mašínem, po jednom rozhovoru se Zdenou Mašínovou, Barbarou Masin, Radslavem Švédou a Ludmilou Švédovou-Zouharovou. Takřka vše od Josefa Mašína jsem již četl dříve - zajímavé jsou i informace o USA a názory na tamější život dříve a nyní. Barbara Masin zejména informuje o tom, jakým způsobem vznikala její kniha Odkaz - výzkum v archivech v USA, České republice a Německu byl všude jiný, nejvíce spokojená byla s přístupem Němců (Rusové pro změnu neposkytli k bádání vůbec nic, nepřekvapivé). Od Zdeny Mašínové toho moc nového také nezaznělo, avšak od Švédových dětí jsem ještě vzpomínky nečetl. Zatímco Radslav byl poměrně stručný, Ludmila na závěr uvedla i osobní politické názory - neberu jí je, zdá se mi však, že kvůli popravě otce komunistickou mocí nemá ráda jakoukoliv levici. Můj osobní názor na odbojovou skupinu bratří Mašínů není černobílý. Mašínové a jejich přátelé byli odvážní, konkrétně bratrům však vždy chyběla jakákoliv empatie. Nelíbí se mi ani jejich názory o údajné zbabělosti Čechů, jakoby jediní stateční Češi byli Mašínové a jejich pomocníci (ve druhém i třetím odboji). V protinacistickém odboji bylo rozhodně mnohem více Čechů než Josefem Mašínem uváděných 24 tisíc. Na druhé straně není sporu o tom, že Josef Mašín je nejen statečný jedinec, ale také úspěšný obchodník a vzdělaný jedinec.

jprst
28.11.2021 3 z 5

Povedená a zajímavě zpracovaná publikace na téma bratrů Mašínů. Ovšem na druhou stranu zbytečný autorův pokus obhájit neobhajitelné. Mezi zabitím nepřítele a vraždou bezbranného člověka vidím totiž výrazný rozdíl.


konicekbily
29.10.2021 4 z 5

Kniha obsahuje pestrou paletu rozhovorů s lidmi, kteří ještě žili v době, kdy byla kniha vytvářena. Informace jsou nejenom k činnosti skupiny bratrů Mašínů v padesátých letech dvacátého století, ale dotazovaní se vyjadřují i k současnému světovému dění. To oceňuji, že nám autor tyto informace poskytl. Ale pokud by tato kniha měla přesvědčit o tom, že toto byla jediná cesta k poražení komunismu v našich zemích, tak se obávám, že u spousty spoluobčanů, zejména pamětníků, zůstane nepochopen!

tlapa
28.01.2021 4 z 5

Dobrá práce pane Mertlíku!
Jenom škoda velkého množství chyb v knize: překlepy, interpunkce, kolikrát věta nedávala smysl apod. , zřejmě šlendrián lidí, kteří připravovali knihu k vydání.