Mary Jane

Mary Jane https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488511/bmid_mary-jane-j8P-488511.jpg 4 48 20

Na pokraji slávy se potkává s Daisy Jones & The Six ve vtipném, moudrém a citlivém románu o dospívání. Baltimore, 70. léta. Čtrnáctiletá Mary Jane ráda vaří s matkou, zpívá v kostelním sboru a těší se z výběru těch nejlepších broadwayských muzikálů, který si její rodina předplácí. Coby stydlivá zakřiknutá knihomolka má radost, když se jí podaří získat letní brigádu jako chůva v rodině místního doktora. Počestná práce, jak říká její matka, v počestném domě. Zvenčí dům počestně opravdu vypadá, ale uvnitř panuje doslova i přeneseně chaos: všude harampádí, dveře polepené samolepkami vyzývajícími k odvolání prezidenta Richarda Nixona, k večeři cereálie a donáškové jídlo z restaurace. A co je ještě horší (kdyby o tom věděla Mary Janeina matka, což neví), doktor je psychiatr a celé léto si vyhradil na důležitou práci: pomáhá jedné slavné rockové hvězdě s odvykací léčbou. Týden poté, co Mary Jane nastoupí do rodiny jako chůva, se rocker do domu nastěhuje i s manželkou, proslulou herečkou. Jak léto ubíhá, Mary Jane seznámí svou novou domácnost s nažehleným oblečením a pravidelnými večeřemi a na oplátku dostane jízdenku do liberálního světa sexu, drog a rock’n’rollu (nemluvě o skupinové terapii). Chycená mezi životním stylem, který znala, a budoucností, o níž si teprve teď uvědomila, že je vůbec možná, Mary Jane s příchodem září získá úplně novou představu o tom, co od života chce a jakým člověkem hodlá být.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Mary Jane , 2021


více info...

Přidat komentář

Bagrowitz
14.09.2023 3 z 5

Kniha je hezky napsaná, plná emocí, životních mouder... ALE na druhou stranu taky až moc sladká (autorka asi neviděla Trainspotting, My děti ze stanice Zoo, Requiem za sen, prostě cokoliv kde odvyká člověk na heráku) a toho Rocku na který tak lákali moc nebylo, spíš takový pop, to se ale mohlo nějak ztratit v překladu. Váhal jsem mezi 3*-4*, nechci dávat menší hodnocení jen proto, že to bylo něco jiného než jsem čekal. Knihu jsem neměl chuť odložit a nedočíst, ale je to takový průměr, oddechové letní čtení.

Gabi13
21.04.2023 5 z 5

To ti mě tak zahřálo u srdce. Krásné čtení. Na každou chvilku, kdy jsem mohla číst jsem se tak moc těšila. Věděla jsem, že mě čekají milé chvilky, že zahřejí, pobaví a že mé myšlenky budou pozitivně naladěné. Popis knihy si každý přečte v přebalu, ale to co ve vás kniha zanechá si musíte prožít sami. Doporučuji.


broskev28
03.03.2023 5 z 5

Ačkoli jsem knihu četla v zimě, v mrazivých dnech, přesto se ztotožňuju s většinou nadšených komentářů, kteří ji doporučují jako letní četbu: úžasná kniha, kterou bych ordinovala třeba lidem trpícím depresí, tolik optimismu a naděje v lepší příští z ní doslova tryská.
Všechny postavy v "prázdninové rodině" Mary Jane byly skvělé, ale u mě nejvíce zabodoval doktor Cone (a Izzyiny hlášky samozřejmě - abecedujeme, chápeš?). Sedmdesátá léta 20.století v americké rodině právníka, a já nevěřícně sledovala rozdělení na pudly a vořechy, podobně jako postávání v negroidním obchodě a mnohé další výroky vzdělaného muže. Jak jiná mohla být matka Mary Jane, kdyby nežila v manželství s takovým člověkem?
Spousta otázek i odpovědí, nádherný příběh a neméně povedený překlad, jen to harmonizování jsem nějak nepobrala: "Sheba zůstala u melodie a Jimmy se mnou se ujal harmonie." Ale jsem hudebně nevzdělaná, takže chyba je určitě ve mně. Každopádně tuze doporučuju!

"OBHAJ SE." Otec udeřil pěstí o stůl a já nadskočila. Pomyslela jsem na Izzy Coneovou. Na to, že v jejím životě pravděpodobně nebyla jediná vteřina, kdy by se svých rodičů bála. Strach, uvědomila jsem si náhle, mým domovem protékal stejně vytrvale a bzučivě jako proud v zapojeném spotřebiči.

punkgirl97
30.09.2022 4 z 5

Ooo tak to bylo jako pohlazení po duši. Příběh o dospívání, poznávání sám sebe a taky o tom, že dospělí nemusejí mít vždy pravdu.

Mary Jane ach ta postava je úžasná. Ačkoliv jí je teprve 14 let, je neskutečně vyspělá a proměna jejího charakteru je moc hezky popsaná. Vyrůstá v rodině až příliš úzkoprsé. V rámci letní brigády se dostává do rodiny, která je naprostým opakem její rodiny. A kdyby máma Mary Jane věděla, čí dceru bude hlídat, nikdy by ji tam nepustila. Na druhou stranu by Mary Jane nepřišla na to kým doopravdy je.

Strašně se mi líbí jak ji všichni říkali Mary Jane, ne jen Mary nebo ne jen Jane. Mary Jane krásně rezonuje. Tento román vás pohladí po duši a zároveň na vás dýchne léto a trochu svobody a také hodně hodně hudby. Nádherná kombinace všeho, to propojení je neskutečné.

Knihomolka97
15.09.2022 2 z 5

Já teda půjdu proti proudu, což mě samozřejmě mrzí. Čekala jsem něco jiného, než se mi dostalo do ruky. Příběh mě bohužel moc nebavil. Sem tam se naštěstí objevily zajímavější, živější pasáže, které mě držely při čtení. Hlavní hrdinka Mary Jane byla sympatická a snad nejrozumější postava, takže jsem jí fandila.
Také v příběhu nechyběly části k zamyšlení, což je za mě největší plus této knihy. Ale celkově zklamání a další z řady knih, které budou rychle zapomenuty.
2,5⭐️/5⭐️

veriszv
20.08.2022 4 z 5

Mary Jane je jedna z těch knih, u kterých jsem se usmívala od začátku do konce.
Milá oddechovka, která toho má ale v sobě tolik k zamyšlení! A navíc na člověka dýchne dobrou náladu.
Mary Jane je čtrnáctiletá holka, která žije ve velmi spořádané rodině. Na léto si najde brigádu, hlídání pětileté Izzy, a tak většinu léta stráví v rodině, která je úplně diametrálně odlišná od té její. A Mary Jane zjišťuje, že mnohem důležitější, než mít každý den teplou večeři je, aby vás po té večeři někdo objal a řekl, že vás má rád.
Knížka o dospívání, sebepoznávání, předsudcích a taky o tom, že není tak důležité, co si myslí ostatní.
K tomu všemu spousta hudby a vůně léta.
Já myslím, že Mary Jane si nejde nezamilovat. Mě tenhle příběh moc bavil a ráda se k němu někdy vrátím.

VeronikaZ
04.08.2022 4 z 5

Chápu, že hrdince je čtrnáct, ale kdyby jí udělala spisovatelka starší, mohlo tam být víc sexu, drog i rock'n'rollu a byla by z toho knížka, jakou jsem číst chtěla, když jsem jí vzala do ruky. Hlavně pokud se přirovnává k Daisy Jones.
Jo a ještě kdyby se tak odehrávala v Británii...

kleozpatra
27.07.2022 2 z 5

Takové knihy u nás psával Stanislav Rudolf, jen se neodehrávaly v Baltimore, ale v Budějovicích. A taky si nehrály na něco, čím nejsou jen proto, že se tam mihne rocker s holým zadkem a kocovinou. Připouštím, že být mi dvanáct, jsem z toho hin.

JanaDor
26.07.2022 5 z 5

Příběh vypráví Mary Jane a je čtivý, osobitý, krásně plyne, originální a dalo by se říct poučný. Je o vztazích mezi partnery, mezi přáteli, mezi matkou a dcerou. Je o důvěře, kamarádství a pravdě. Bavil mě, dojímal a byl se mnou. Chtěla jsem číst, ať vím co nového se stane s Izzy, co napadne Shebu a na co budou zpívat s Jimmym. Opravdu povedený příběh, moc se mi líbil a já doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst dobrý román o lidech s hřejivou atmosférou.

laura
19.07.2022 5 z 5

Jak se pije láska? Taky by vás to zajímalo? Potom si musíte přečíst příběh o Mary Jane - ale nejen o ní. Příběh dvou odlišných světů, způsobů jak žít, možností, kterým směrem se vydat. Poměr stran jedna ku jedné... Čarodějnice by to měla snadné ;)

Letní příběh čtrnáctileté Mary Jane je snový, vymykající se současným trendům, je zajímavý, živý a svým způsobem jedinečný, protože neopakovatelný... Je zabydlený spoustou zajímavých postav a vy máte pocit, že jste jednou z nich. Že tam zkrátka jste s nimi, zpíváte, harmonizujete, chodíte do kostela, vaříte, uklízíte, abecedujete a zaháníte čarodějnice...

Život je částečně o tom, nastolit rovnováhu mezi tím, co chceš, co potřebuješ a co máš a co nechceš, nepotřebuješ a nemáš...

Mary Jane zjišťuje, že každá mince má dvě strany. A že ne všechno, čemu doteď věřila, musí být pravda.

Svět dospělých občas bývá komplikovaný a matoucí, ale to pochopíš, až vyrosteš...

Já jsem vyrostla a stejně to nechápu. Nechápu, proč si to tak komplikujeme, proč nikdy neříkáme, co si ve skutečnosti myslíme, proč skrýváme, co cítíme, proč děláme věci, které dělat nechceme... Někdy... Většinou?... Dost často - bohužel...

Nenech si od nikoho namluvit, že zábava není důležitá, protože, krucinál, Mary Jane, jestli jsem se za ten svůj podivnej život něco naučila, tak že na zábavě záleží...

A to je pravda, krucinál ;) Proto žijme, radujme se, zpívejme, bavme se... Protože život strašně rychle utíká a žádný den, žádná chvíle, se neopakuje.

Něco cítit znamenalo cítit se naživu. A cítit se naživu se začínalo podobat lásce...

lucisa.n
16.07.2022 3 z 5

Koukám, že u této knihy budu vystupovat z řady. Mně totiž přišla úplně průměrná. Sledujeme náctiletou Mary Jane, která během své první letní brigády nahlédne do světa dospělých. Ale opravdu jen nahlédne. Já si podle anotace představovala úplně něco jiného. Navíc je popsaná jako knihomolka? Ona v té knize někde čte? :D Bylo to příjemné čtení, to ano, ale pro mě to nemělo žádnou přidanou hodnotu. Prostě jeden letní příběh, kdy mladá slečna poznává nejen samu sebe, ale i další nástrahy života. Poznává, nezažívá je sama. Hotovo, tečka.

EvaEma
10.07.2022 5 z 5

Knihu jsem si vybrala na letní prázdniny. Bohužel jsem ji přečetla hrozně rychle, chci ještě pokračovat! Chci víc stránek se zážitky Mary Jane, s Izzy, Shebou a dalšími! A přitom takové vážné téma, předsudky, rasismus... přesto to bylo krásné, odpočinkové letní čtení.

Knižní střípky
07.07.2022 5 z 5

niha je napsaná lehkým stylem, stránky mi ubíhaly pod očima rychlostí blesku a v podstatě po celou dobu čtení jsem měla na rtech úsměv. A někdy jsem se smála i nahlas, protože pětiletá Izzy byla tak neskutečně bezprostřední, to bylo prostě číslo. A pod vším tímto bylo krásně ukázáno, jak je špatné mít předsudky, jet si v těch svých vyjetých kolejích a nepřemýšlet nad změnou.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Mojepočteníčko
23.06.2022 4 z 5

Jestli vám můžu doporučit něco na léto, pak je to právě tenhle příběh. Je svižný, čtivý, plný dobré nálady a hudby. Navíc má to, co na oddechových příbězích miluju. Přesah. Řeší rodinné vztahy, rasismus, předsudky vůči odlišnostem. Hlavní hrdiny si oblíbíte a necháte se pohltit atmosférou doby.
Za mě perfektní kombinace, doporučuju!

Gigy
21.06.2022 3 z 5

Neříkám, že je knížka špatná, jen se asi musíte smířit s tím, že ta hlavní "akce" neprobíhá přímo v textu, ale spíš mezi řádky. A to, co si z knihy odnesete záleží dost na tom, jak moc umíte mezi řádky číst. Vlastně ani nevím, jak bych ji měla hodnotit. Vzhledem k v podstatě neutrálnímu zážitku nakonec volím 3 hvězdičky z 5.

lena.o.knihach
17.05.2022 4 z 5

Mary Jane si na léto našla brigádu - dělá chůvu pětileté dceři místního psychiatra. K němu se ale nastěhuje rocková hvězda, které doktor pomáhá s odvykací léčbou. Poctivé slušňačce Mary Jane se tak otvírá nový svět plný drog, sexu a rokenrolu.

Mary Jane je čtrnáctiletá dívka, která pomáhá matce s večeří, chodí do kostela, zpívá ve sboru, nelže a moc mě bavilo, jak jí pár týdnů změnilo život.

Mary Jane není jen o dospívání, ale skrývá toho v sobě mnohem víc. Každá osobnost se vyvíjela, smála jsem se, ale byl to jen takový malý skok do života stydlivé knihomolky.

S Daisy Jones & The Six má novinka z nakladatelství Jota společné jen období 70. let v Americe, jinak je to úplně jiný příběh. A je nádherný! Jen mně v něm chyběla třešnička na dortu, která by knihu posunula ještě o úroveň výš.

TheRaven
09.05.2022 5 z 5

Na jedné straně bezstarostné letní dobrodružství, na té druhé cesta za sebepoznáním a odhalením všudypřítomné přetvářky, předsudků a zhoubných snah o společenskou konformitu vedoucí ke zničení veškeré individuality („Proboha, co tomu řeknou lidi?“). Výborný příběh o střetu dvou diametrálně odlišných kultur, dospívání i broucích, kteří nám občas zbytečně straší v hlavě („Inu, jsem závislá na sexu.“). Beze srandy mi párkrát ukápla slzička a stejně jako Mary Jane budu na tohle léto rád vzpomínat a rád ho s ní od začátku prožiju ještě někdy.

Any26
09.05.2022 5 z 5

Vůbec se nedivím, že tahle knížka v cizině sklízí takový obdiv, protože je to opravdu BOMBA! Celou knížkou jsem se neskutečně bavila. Krásné, milé a také přínosné čtení, aneb ukázka toho, že svět není černobílý, nebo by aspoň neměl být tak brán.
Kdo by nechtěl takový letní prázdniny!

mysterygirl
08.05.2022 5 z 5

Prekvapive mile, pohodové čtení. Za me nejlepsi kniha letošního roku.

katchamccall
02.05.2022 5 z 5

Prostě jen:
"Mary Jane! Hlas vzácnej jako zlatoHLÁVEK, zlatoOČKO, zlato, MILÁČEK, zlato, BEJBY, zlatá MARY JANE"

Co když postavení v komunitě není nic než iluze? Jako čarodějnice v Coneovic domácnosti. Domnělé zlo, kvůli němuž vznikají zbytečná pravidla.