Marné iluze: Falešné představy globálního kapitalismu

Marné iluze: Falešné představy globálního kapitalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36446/marne-iluze-falesne-predstavy-globalniho-kapitalismu-36446.jpg 5 8 2

Kniha je kritickou polemikou s liberálním konceptem globálního kapitalismu. Volný trh a jeho celosvětové rozšíření jsou novými mýty naší epochy. Tyto mýty provázejí i mnohé legendy, ideje běžně přijímané a opakované, které však - jak to tato kniha na početných příkladech z minulé i současné historie dokazuje - jsou ve skutečnosti falešné. Například se považuje za samozřejmé, že volný trh je přirozeným stavem, který automaticky nastane, jen co bude odstraněno politické zasahování do tržních směn. Podle tohoto názoru jdou volné trhy a minimální zasahování státu ruku v ruce. Ve skutečnosti, protože společnost má docela přirozenou tendenci trhy brzdit, volné trhy dokáže vytvořit jen moc centralizovaného státu. Volné trhy jsou výtvorem silných vlád, mimo něž nemohou existovat. Tak, jak nejsou dětmi demokracie, nejsou ani jejími tvůrci. Po zavedení laissez faire nevyhnutelně dochází k vyostřování problémů, prohlubování sociálních nerovností, zvýšení represe a počtu vězněných, narušení sociální stability a soudržnosti rodin, tedy hodnot, jimiž se politické síly, které hlásají volný trh, ve svých programech ohánějí. John Gray nedává hotové recepty, nenabízí rychlá řešení, ani se nostalgicky neohlíží za minulostí, ale nenechává ani prostor pochybnostem: globální volný trh je utopie a jako všechny utopie je odsouzený ke krachu. Jakákoliv analýza blízké budoucnosti tedy nemůže být založena na hypotéze světového rozšíření amerického modelu, nechceme-li se dočkat podobně trpkých překvapení, jako byla asijská krize v roce 1998 anebo nedávná krize v Argentině. John Gray je profesorem European Thought na London School of Economics. Je autorem mnoha esejů a je pravidelným přispěvatelem známého deníku Guardian a literární přílohy Times. Mezi knihami, které napsal, jsou nejznámější tituly Isaiah Berlin, Enlightenment´s Wake a Voltaire and Enlightment.... celý text

Literatura světová Literatura naučná
Vydáno: , Paradigma.sk
Originální název:

False down - The Delusion of Global Capitalism


více info...

Přidat komentář

NGC6715
14.05.2021 3 z 5

Ano, kniha má pravdu. Shrnuje a popisuje to, co se dnes děje díky liberalizaci a globalizaci. Nicméně nejde příliš do hloubky, málo nebo vůbec vysvětluje proč a co s tím. V předchozím příspěvku je uvedena jako protiváha anarchokapitalismu, nicméně anarchokapitalismus je natolik nesmyslný a absurdní, že mi ani za nějakou obšírnější kritiku nebo studium této kritiky nestojí. Nicméně anarchokapitalisté se snaží navrhnout a prosadit novou společnost (sice naprosto chybnou, spějící k totalitě a nesmyslnou, ale o to zde nejde), zatímco zde je kritika té současné – jako protiváhu bych spíše bral návrh jiného fungování společnosti. V knize je kapitola Anarchokapitalismus v postkomunistickém Rusku a upozornění na nápadnou podobnost mezi anarchokapitalismem a tím, co bylo v Rusku po rozpadu SSSR určitě má svoji logiku. Nebylo to špatné, ale čekal jsem od toho více. Trochu podobně zaměřená ale lepší je podle mě například kniha Globalizace a krize od Ilony Švihlíkové.

Titus
27.05.2020 5 z 5

Škoda, že se zde této knize nedostává větší pozornosti. Představuje totiž kvalitní protiváhu anarchokapitalistickému (libertariánskému) třeštění, které by si už po všech nezdařených pokusech s volným trhem a škodám, které napáchaly dávno zasloužilo odejít na odpočinek.
A říkám-li protiváhu, pak to rozhodně neznamená totéž, co myšlenkově prostinké a silně ideologické texty typu Urzova Anarchokapitalismu - jen v obrácené polaritě.
Grayova kniha je úplně něčím jiným. Namísto teroretických chvalozpěvů je založena na ozdrojovaném studiu reálných případů střetu myšlenky volného trhu a společnosti. Autor se zdá opravdu poctivě zamýšlet nad kulturními, sociálními a historickými souvislostmi a jeho vývody - alespoň mně - znějí věrohodně.
Nestraní žádné ideologii: kriticky hodností starší kritiku libertariánství, volnotržnímu přístupu je ochoten připsat ekonomický vzestup země (kupř. v Anglii 19. století) a na jiném místě odmítnout naivitu novodobých keynesiánců. Ačkoliv se proti volnému trhu staví zcela jednoznačně, přesto uznává, že třeba v Rusku, které sotva přestalo být sovětským, šlo těžko ekonomiku zreformovat jinak.
To, že nenabízí zároveň žádné (snadná) řešení, žádnou jasnou alternativu (která nemůže nefungovat), může někdo považovat za zápor. Za to, že Gray pouze kritizuje, sám se ale nenamáhá přijít s něčím lepším. Já jsem to bral spíše jako nutný důsledek ničím nezabraveného pohledu na dnešní chaos. Utopie se podle autora nekoná, konat nebude a asi by ani neměla.
Jsem-li u záporů, pak jeden musím přeci jenom jmenovat. Není to dílo snadné k přeloukání a Gray jej nejenže neulehčuje, ale spíše ještě ztěžuje. Už od počátku odkazuje k věcem, o nichž bude teprve psát, které bude teprve rozebírat, nad nimiž se bude teprve hlouběji zamýšlet. Měl jsem tak nejdřív dojem, že se jedná o spis nehluboký, s tezemi slabě podloženými. A někdy jsem byl z autorova vyprávění spíše zmatený. Až teprve později jsem se dočkal jak vysvětlení, tak hlubšího rozboru. Člověk nemá vynášet předčasné soudy. Zároveň je však nutno říci, že jasnější strukturování textu bych uvítal spíš.
Asi bych byl také rád za ještě hlubší rozbor, a to jak v kritice principů libertariánství, tak v zamyšlení nad dopady volného trhu na společnost. Ale to už je jen takové brblání čtenáře, který si stěžuje, že autor napsal právě to napsal a ne to, co po něm onen čtenář požaduje.


Kniha Marné iluze: Falešné představy globálního kapitalismu je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x