Mařka

Mařka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503903/mid_marka-XJ9-503903.jpg 5 21 7

Kniha Mařka je uměleckým dokumentem, psaným ve valašském nářečí, o čistém světě hluchoněmé Mařky, která celý život pásla ovce a kreslila hlavonožce.

Literatura česká Příběhy
Vydáno: , Wo-men
Originální název:

Mařka , 2022


více info...

Přidat komentář

mol378
12.12.2023 5 z 5

Nádherné. Asi ne pro všechny, pro nás Valachy ale půl srdca.

petrarka72
14.10.2023 5 z 5

Čistá krása. Psychedelicky barevné dětství s hluchoněmou Mařkou po ruce. Po valašsky aj po česky.

"Mamka zpomínala, jak dřív Mařka spávala na húře a v zimě jí srdéčkem ve štítě padal sněh dovnitř na dvojtú duchnu." (s. 53)


Lenka541
26.07.2023 5 z 5

Moc hezký a milý příběh, ostatně jako sama autorka. Předchozí komentáře jsou natolik výstižné , že není třeba nic dodávat. Miluji knížky z mého rodného prostředí, zvlášť, když se příběh odehrával nějaký ten kopec ode mě. Knihu vřele doporučuji.

markej
04.04.2023 5 z 5

Bohatě ilustrovaná knížka (velká barevná ilustrace se nachází na každé straně) Mařka je uměleckým dokumentem, kterým autorka vzdala hold své vzdálené valašské příbuzné, jež byla celý život hluchoněmá, nechodila nikam do školy, pásla ovce a o níž se staral její bratr.

Mařka si na jednu stranu žije ve svém světě, zároveň je však i velkou pozorovatelkou světa okolního a prošmejdí, co může, a i když je hluchoněmá, dokáže se s okolím dorozumět. Schraňuje a hromadí všemožné věci, v duši je stále dítětem. Patří k tomu typu lidí, kterých se sice trochu bojíte, ale zároveň jste jimi i fascinováni, přitahováni, zajímají vás kvůli své jinakosti, ryzosti, spontánnosti, vnitřní čistotě.

Autorka prostřednictvím Mařčina příběhu přibližuje i život v zapadlé valašské vísce v podhůří Beskyd a popisuje krásnou, ale drsnou přírodu a klima, v nichž se musíte naučit žít.

Z profesního hlediska velice oceňuju grafickou i redakční úpravu knihy, které jsou velmi pečlivé.

Hodnocení: 5* z 5*

Izibizi
24.03.2023 5 z 5

Poetické i drsnější flashbacky z dospívání a formativního setkání autorky s hluchoněmou antihrdninkou Marii, jejíž život mimo zažité normy přináší zamyšlení i řadu bizarně groteskních příhod, které se odehrávají v mikrosvětě několika málo valašských kopců a chalup.
Za své art ilustrace byla Adéla Marie Jirků nominována na cenu Czech Grand Design 2022. Na svém projektu Mařka pracovala 16 let. Nutno zmínit skvělou redaktorskou a tiskařskou práci nakladatelství wo-men.

pajaroh
01.01.2023 5 z 5

Naprostý originál, který dokázal zachytit atmosféru valašských kopců a lidských vztahů v několika kapitolách a obrazech. Žádné detailní romantické povídání ani malebné kresbičky, ale často použité tmavé barvy či netradiční kombinace, realistické krátké příhody a náhodné vzpomínky - a právě proto tak autenticky drsné a krásné.

wersl
15.10.2022 5 z 5

Poeticke, lehce sentimentální vyprávění o krásném dětství, potažmo dospívání autorky s ženou která se i přes nelehký život na všechno a na všechny neustále usmívala. Kniha obasuje krásné ilustrace a krátké popisné texty, psané mnohdy humorně k dovození atmosféry. Strávil jsem při jejím čtení hezké podznimní odpoledne.

Štítky knihy

Valašsko nářečí, dialekty

Autorovy další knížky

Adéla Marie Jirků
česká, 1985
2022  96%Mařka
2011  60%Zvíře v nás

Kniha Mařka je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce4x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x