Maria Callasová

Maria Callasová https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51107/maria-callasova-51107.jpg 4 12 4

Publikace představuje pozoruhodný portrét světově proslulé řecké sopranistky Marie Callasové, jedné z nejslavnějších operních pěvkyní dvacátého století. Americká spisovatelka Anne Edwardsová, známá svými životopisnými knihami (např. o princezně Dianě, zpěvačce Barbře Streisandové ad.), podává důvěrný příběh života Marie Callasové, největší osobnosti ve světě opery 20. století. Vypráví o její velké lásce k hudbě i k mužům a odkrývá její skutečnou tvář. Tvář fascinující a houževnaté ženy. Autorka zachycuje soukromý život velké operní divy a její strmou uměleckou cestu od studijních let v Aténách až po umělecký vrchol na nejslavnějších operních scénách světa. Dotýká se rovněž jejích spletitých vztahů s italským režisérem Viscontim, řeckým rejdařem Onassisem i s jejím o třicet let starším manželem Meneghinim a líčí zajímavé i méně známé skutečnosti z jejího života. Přestože tato vzácná operní pěvkyně působila poměrně krátce, její význam je trvalý. Publikace je doplněna černobílými fotografiemi.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Maria Callas - an intimate biography


více info...

Přidat komentář

Nofar197
01.06.2023

Skvělý hlas a velké životní tragédie slavné řecké pěvkyně - odmítnutí matky prakticky hned po narození, jejich celoživotní složitý vztah, osobní nejistota, nízké sebevědomí, nenaplněna láska k Aristotelu Onassisovi.... O tom všem se dozvídáme v této skvěle napsané biografii. Mimochodem koupila jsem si ji náhodou v Uměleckoprůmyslovém muzeu během výstavy Šperk na jevišti, kde bylo možné obdivovat sperkarske výtvory, které byly součástí kostymu paní Callasove.

intelektuálka
27.10.2017 4 z 5

Božský hlas a tragický život - její árie jsou nezapomenutelné, já miluji její Carmen.


esma
16.10.2017

Letošní sezonu přímých přenosů zahájila MET operou Vincenza Belliniho Norma (zpívala ji Sondra Radvanovsky). Tato opera je velmi dramatické, hudebně nesmírně krásné dílo, ale na operních scénách nebývá často z důvodu extrémní náročnosti na vokální technickou kvalitu hlasu. A Maria Callas právě v této roli excelovala. Její životopis v podání Anne Edwardsové je skutečně spíše statistika toho, co, kde a kdy zpívala a kdo a co o ní napsal, tak už to v životopisech bývá. Pravdou ale je, že její skutečný život formoval její hlas, který sama vnímala jako samostatný fenomén a psala ho s velkým H. Byl (a díky CD je) mimořádný rozsahem i zbarvením. Hravě dokázala měnit jeho výšku, držet dlouho vysoké tóny, dokázala ve vypjatých rolích dramaticky synchronizovat svůj hlas se slovy, gesta s pohybem celého těla. Své role nejenom zpívala, ale i hrála, v tom byla ve své době originální. A to byl její přínos do interpretace oper, právem ji říkali la Divina - božská. Ti, co milují operu, si určitě váží fakt, že díky Marii Callas se znovu do operních domů dostala úžasná díla všech mistrů bel canta.
V knížce se lze dočíst i o jejím občanském životě, na rozdíl od toho hudebního byl spíše tristní. Přestože její soprán tolika generacím zprostředkoval nesmírně hluboké hudební prožitky, sama moc šťastná nebyla. Letos uplynulo 40 let ... neměla ani 54 let ... odešla a vše si vzala sebou do hudebního nebe ...

Koka
14.05.2013 2 z 5

Nestotožňujem sa s nadšenou anotáciou tejto knihy. Naopak - po jej prečítaní som cítila pachuť "rýchleho remesla". Autorka vie nepochybne rýchlo a zručne "zostaviť" životopis akejkoľvek slávnej osoby (spracovala K. Hepburnovú, Vivien Lightovú, B. Streisandovú, princeznu Dianu a ďalšie celebrity). Kniha mi pripomína akýsi šikovne spracovaný kompilát všetkých možných bulvárnych aj (polo-)serióznych článkov, aké o Marii C. vyšli. Treba však uznať, že vďaka plejáde najslávnejších mien sveta, ktoré sa stretli s MC a zohrali v jej živote úlohu, spoznáme vtedajšie pomery ve vrcholnej umeleckej branži, život smotánky, vzťahy plné závisti, nenávisti, podrazov. Na skutočne dobré spracovanie hviezdneho námetu - života MC - literatúra ešte čaká.

Autorovy knížky

Anne Edwards
americká, 1927
2003  87%Maria Callasová

Kniha Maria Callasová je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x