Mango nepadá daleko od stromu

Mango nepadá daleko od stromu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477143/bmid_mango-nepada-daleko-od-stromu-KC8-477143.jpg 3 54 22

Dvanáctiletá Clara žije na jamajském ostrově, který turisté považují za fascinující a exotický. Clara na něm však nic fascinujícího nevidí. Pravdou je, že se tam toho moc neděje, a tak tráví Clara čas pojídáním zralého manga, běháním v dešti a navštěvováním tajného úkrytu s nejlepší kamarádkou. Clařin život by byl úplně obyčejný, kdyby se jí ovšem neporouchala paměť. Nepamatuje si nic z loňského léta poté, co na ostrov udeřil hurikán. Někdy se jí střípky vzpomínek vracejí, jindy jí zase musí máma všechno připomínat. Jenže tyhle vzpomínky, které jí ostatní vyprávějí, nejsou skutečně její. A není snadné žít s vědomím, že nejste jako ostatní. Tohle léto však bude jiné. Ve vesnici je totiž nová dívka, o které všichni mluví, a Clara se nemůže dočkat, až ji pozná. Na ostrově se s jejím příchodem začnou dít velké věci a není pochyb o tom, že na tohle léto Clara jen tak nezapomene.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

When Life Gives You Mangos , 2020


více info...

Přidat komentář

Erra
06.05.2024 4 z 5

Nic jsem od knížky nečekala ale přesto mě zaráží, proč má kniha tak nízké hodnocení. Příběh rychle utíká, vůbec jsem se nenudila. A rozuzlení na konci? Bomba. Nikdo to nečeká.

Jidu
13.03.2024 3 z 5

Vítejte na úžasné, prosluněné a pro nás totálně exotické Jamajce! Kniha je krásně prodchnutá zvyky tamních obyvatel, jejich běžným životem apod., takže jsem úplně viděla ženy s košíky plnými ovoce, které nesou na hlavě a pokoušela jsem si představit chuť čerstvě utrženého, šťavnatého manga

Když ale odmyslím tuto oslňující krajinu, tak mě v knize čekal smutný příběh jedné holčičky, kterou potkalo neštěstí a ukazuje se to, jak děti dokáží být zlé. Jejich odmítání a odstrkování neznalo meze a mně bylo Clary neskutečně líto.
Říkala jsem si, co se jí stalo a překvapilo mě, že šel příběh do mystery žánru! To jsem teda nečekala a upřímně to příběh dost zachránilo.

Ke knize mám i pár výtek, jako je malý rozsah, takže kromě Clary byly všechny ploché a nepřirostly mi k srdci a opět s rozsahem spojený fofr konec, ale celkově je kniha fajn oddych na jedno odpoledne a já jsem ráda, že jsem nakoukla do této kultury a mohla prožít příběh Clary.


Klarv
05.02.2024 3 z 5

Obálka krásná, ale cílovka už nejsem. :) Hlavní postava mě pěkně štvala půlku knížky. Konec to trošku zachránil, ale pořád pro mě dojem z celé knihy tak za 3. :)

Danielka959
29.11.2023 3 z 5

Tato kniha se mi líbila. Kniha byla napínavá a pomalu jsem se v knize ztrácela ale byl to svým způsobem smutná kniha ale dá se říct že dopadla dobře ;))

Knihomolka3000
23.08.2023 1 z 5

Tak do této knihy se mi nepodařilo nějak začíst

Michell421
09.06.2023 2 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli obalu, ten se mi moc líbil. Kniha je napsaná jednoduchou češtinou, proto se mi moc dobře nečetla.
2,5*/5*

anicici
11.05.2023 5 z 5

Kniha se na první pohled zdála jako odpočinková, ale příběh nabral na rychlosti a změnil se v úplný šok. V něco, co by nikdo nečekal.
Mně osobně se knížka moc líbila a krásně se mi četla.

Veveruška320
04.05.2023 4 z 5

Čteno s dcerou do čtenářského deníku.Byl to moc pěkný příběh,o dvanáctileté holčině,která prožívá ne moc veselé období prázdnin,překvapilo mě rychlé tempo čtení a i když to není čtení pro mou věkovou kategorii,i tak mě příběh zaujal,rozhodně neublíží.

Adriena838772
03.02.2023 5 z 5

Je to hodně dobrá knížka a moc dobře se mi to četlo. A moc se mi to líbilo

Stephaniee
19.08.2022 3 z 5

Původně jsem myslela, že to bude obyčejná odpočinková knížka, ale proměnilo se to v hlubší myšlenku.

Anie94
12.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Tady na teto knizce se jasne projevilo, ze uz davno nepatrim do cilove skupiny. Pribeh to byl jednoduchy, kratky a cleneny do kratkych kapitol, takze se to lehce cetlo.

Pribeh neni nejak zlomovy, neni na nem nic moc prekvapiveho a pribeh plyne v jedne rovine. Plusem je urcite to, ze knizka vyzniva autenticky, presne tak jak by mohlo uvazovat 12 lete devce. Je to urcite knizka pro mladsi ctenare.

(spoiler) Kniha je hodne prirovnavana k Ostrovu lharu, ale jedine, co tam je podobneho, je to, ze Clara, hlavni hrdinka, si nevzpomina, co se stalo minule leto...

Arkagas
09.02.2022 3 z 5

Lehká oddechovka půjčena v dětském oddělení, kam právoplatně patří, nejen proto, že hlavní hrdince je 12, ale především jednoduchým stylem psaní. I proto je tohle záležitost, kterou dospělý přelouská max za hodinku a půl a nějak extra dlouho mu v paměti nevydrží. Příběh je to ale velmi milý s pro mě osobně moc hezkým rozuzlením. Aneb o ztrátě paměti, kamarádky, uvědomování si sebe sama a přátelství. Všechny postavy mi sedly a malá Cara je pro mě hrdinkou, protože potýkat se v jejím věku s problémy, jaké ji potkaly není absolutně jednoduché. Navíc příběh zasazený do prostředí malého ostrova, kde ze stromů padají manga, čtený v mrazivém únoru je více než fajn :)

tyrkysoveknihy
06.01.2022 3 z 5

klíčová slova: middle grade, léto, Jamaica, přátelství, komunita, ztráta paměti, hurikán, trauma

Kniha Mango nepadá daleko od stromu od Kereen Getten je fajn jednohubkou vhodnout pro mladší čtenáře. Ti si myslím, že by mohli být vážně nadšení. Však se také řadí do middle grade. Tudíž je příběh psaný spíše jednoduše a členěný do krátkých kapitol. Odsýpá to. Máme tu tropické prostředí, dvanáctiletou hrdinku se ztrátou paměti, poměrně uzavřenou komunitu kde se všichni znají, místní dětské hry, podivínského strýčka, nově příchozí děvče, a postupné odkrývání minulosti se zajímavým odhalením na konci.

Začátek se pro mě na začátku trochu táhl, ale s příchodem strýčka Eldoratha mě to začalo celkem zajímat. Jednoduše mě jeho charakter zaujal. Ke Claře jsem si cestu hledala hůře. Byla mi zpočátku vlastně dost protivná, ale to také může dobře souviset s tím, že mi již dávno není dvanáct. Holt je to ještě dítě. Zážitek mi to nakonec ale moc nepokazilo. V druhé polovině jsem se docela bavila. Nebyla jsem z toho sice nějak odvařená, ale četlo se to rychle a rozuzlení mi přišlo zajímavé. Líbilo se mi, jak autorka pracuje se sílou přátelství a vztahy mezi lidmi v komunitě, kde se všichni znají a pomáhají si. Pokud jeden přijde o dům, je to jako kdyby o něc přišli všichni. Byla to fajn čtivá oddechovka.

Doporučuji číst díky atmosféře spíše v létě a ne v prosinci jako já, a brát v potaz cílovou skupinu čtenářů. Věřím, že pak si příběh užijete.

Za poskytnutí knihy děkuji společnosti Euromedia.

bookbypatrik
29.12.2021 2 z 5

2.5/5
Mango nepadá daleko od stromu je oddechovka, kterou přečtete za chvíli hlavně díky tomu, jak je lehce napsaná a rychle odsýpá, ale její cílovkou jsou prostě mladší čtenáři. Já už jsem příběh nedokázal tak ocenit, protože mi přišel dost jednoduchý a pravděpodobně ve mně dlouho nezůstane.
Závěr byl každopádně překvapivý a je milé, že autorka chtěla čtenářům ukázat sílu přátelství a vztahů.

Luccinda
22.12.2021 3 z 5

Ačkoliv to bylo velké vystoupení z mé komfortní zóny, kvůli překrásné obálce jsem musela po knížce sáhnout. Middle-grade literaturu nečtu prakticky vůbec, občas si už připadám moc stará i na některé young adult, takže vlastně nemám s čím srovnávat. A svým způsobem jsem vlastně dostala, co jsem očekávala. Bylo to milé, svižné, oddechové. A četlo se to mega rychle!

Ale to je asi tak všechno, co můžu o Mangu říct. Většinu už jsem totiž zvládla zapomenout. Vždyť já už ani nevím, o čem to vlastně bylo. Pamatuju si ostrov, bouři a podivného strýčka, ale víc vám o knize asi neřeknu. No jo, na konci byl docela dobrý zvrat, i když já jsem ho popravdě čekala. Jen jsem si nebyla jistá, která z postav to bude, ale ve výsledku jsem z toho příliš překvapená nebyla.

Doporučovat tedy tentokrát nebudu, a to hlavně proto, že nemám srovnání s jinými middle-grade. Bylo to fajn, knížka se dobře četla a rozhodně nelituju času stráveného s ní. Ale až se mě zeptáte za pár měsíců, pravděpodobně nebudu vědět, že jsem jí vůbec četla.

Ellinek
13.12.2021 3 z 5

Jednoduchý příběh, který přečtete během chvíle. Není to nic velkého, ale prostředí ostrova byla docela příjemná změna. Po knížce jsem sáhla především kvůli výzvě na instagramu, že konec rozhodně neodhadnete, a můj trénovaný mozek na tohle prostě slyší, takže...výzva přijata! A přišla jsem na to poměrně rychle, takže žádná velká sláva. Ale číst se to dalo, jenom to prostě není nic světoborného.

kalinkacz
04.12.2021 3 z 5

Přiznám se, že tohle mi moc nesedlo... Jasně se projevilo, že nejsem cílovka a ne vždy bych měla po knihách pro mladší sahat... Mé hodnocení je díky tomu hodně subjektivní... Kniha se četla lehce, ale to hlavně díky tomu, že je neskutečně lehce napsána... Zvrat na konci je šokující, ale nic přelomového... Mango je jasným příkladem knihy, která je vhodná primárně pouze pro svou cílovou skupinu...

OsolenéKnihy
22.11.2021 3 z 5

Příjemná čtivá middle grade kniha, která není ničím originální, ale přináší i ve své jednoduchosti krásnou letní atmosféru. Bude bavit fakt spíš mladší osůbky, tak od deseti let? Já si ji užila, ale asi se k ní nevrátím, z knih pro tuhle věkovou kategorii jsem četla i lepší.

michaela_books
22.11.2021 3 z 5

Mango nepadá daleko od stromu je oddechová knížka především pro mladší čtenáře. Příběh je inspirovaný přímo místem, kde sama autorka Kereen Getten vyrůstala a vychází tak z vlastních zážitků z jejího dětství, což je velmi zajímavé… Dvanáctiletá dívka Clara žije na exotickém jamajském ostrově, kde si děti hrají hry a sbírají zralá manga. Hlavní hrdinka si ale nepamatuje vůbec nic z loňského léta a všichni kolem ji to neustále připomínají, a dělají si z ní kvůli tomu srandu. Tohle léto by ale mohlo být úplně jiné…
.
Neuvěřitelně mě překvapily velké písmena, které jsem v knížce nečekala, na druhou stranu stránky mizely rychle pod rukama a příběh se dá přečíst na jeden zátah. Jenomže už nejsem cílovka a jelikož se jedná o middle grade, tak se mi tato knížka nehodnotí úplně nejlépe… ale ta česká obálka se opravdu povedla.
Knihu jsem dala přečíst i své mladší sestře, protože mě spíše zajímá názor i mladšího čtenáře a jsem celkem zvědavá, jak tento příběh zhodnotí. Někdy je totiž určitě fajn vidět pohled i z jiného úhlu.

rarášek
02.11.2021 4 z 5

Kniha byla velice příjemná na čtení, už jenom díky velkému písmu a krátkým kapitolám. Jakmile jsem začala číst, bylo těžké se od příběhu odpoutat. Vzhledem k tomu, že je kniha přirovnávána k Ostrovu lhářů, tak jsem už od začátku měla podezření, kam to celé povede a čím víc jsem četla, tím víc mě to utvrzovalo v tom, že mám pravdu. Takže nakonec to velké odhalení pro mě nebyl tak velký šok, ale pobrečela jsem si, to přiznám. Za mě rozhodně dobrá knížka na oddechové čtení. :)

Štítky knihy

ztráta paměti, amnézie Jamajka jamajská literatura

Autorovy další knížky

Kereen Getten
jamajská
2021  63%Mango nepadá daleko od stromu
2023  80%Jestli tohle čteš