Maminko, nekřič!

Maminko, nekřič! https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466030/bmid_maminko-nekric-qQ3-466030.jpg 3 53 17

Sotva vás někdo dokáže rozčílit tak jako vaše vlastní dítě. Rodinný život dnes až příliš často určuje nadměrná úzkost, únava a jiné stresové reakce. Tyto emoce snadno vedou k tomu, že jako matka reagujete zcela jinak, než byste chtěla. Chcete-li to změnit, potřebujete se naučit své emoce vnímat, dívat se na ně zvenčí a správně s nimi zacházet – nepotlačovat je, ale ani se jimi nenechávat převálcovat. Tato kniha vám pomůže nalézt váš ztracený vnitřní kompas a spojení se sebou samou, vypořádat se s hněvem a impulzivností a poznat, kdy se ve vašem chování spouští automatické vzorce. Umožní vám dívat se na situace očima vašeho dítěte, komunikovat s ním a spolupracovat při hledání řešení, která zajistí spokojenost vás všech.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: ekniha , Grada
Originální název:

Mama, nicht schreien! , 2019


více info...

Přidat komentář

Rozari
10.04.2024 4 z 5

Tuhle knihu bych potřebovala ideálně mít doma a v pravidelných intervalech si připomínat některé věci (většinou si na ni vzpomenu poté, kdy mi rupnou nervy a (občas) křičím :-)
Líbila se mi hodně i ta část o vymezení se vůči rodičům, tedy hlavně matkám.
Ta cvičení, ke kterým autorky nabádají, mě poněkud míjela, ale pokud to někomu pomůže, proč ne.
Osobně doporučuji; pokud chcete ve svém životě a v životě svých dětí něco změnit, je to fakt práce a takováhle kniha může pomoci nahlížet věci jinak.

Vera Silent
25.12.2023 4 z 5

Plno věcí mě zaujalo, inspirovalo a snad i pohnulo k tomu, být takovou mámou, jakou chci být. To zajímavé, především co se týká psychiky dítěte, jsem si i vypsala, takže kniha určitě měla smysl.

Na druhou stranu ke konci dost sklouzava do terapie o vlastních traumatech, meditačních cvičeních apod. Nepochybuji, že to určitě pomůže těm, co jsou s nervy totálně v kýblu a ještě si lížou rány z dětství, ale můj případ to díkybohu není, a tak to šlo mimo mě.


Jamamatelas
23.02.2023 5 z 5

Další povinná četba pro všechny rodiče i nerodiče, kteří neměli ideální rodinné zázemí. Doporučuji i jako doplňující literaturu, pro ty, kteří by se rádi změnili, ale nemají odvahu si dojít pro odbornou pomoc k terapeutovi a raději si chtějí poradit sami.
Veškerá negativní hodnocení přisuzuji těm, kteří ještě nejsou připraveni učinit další krok ke zlepšení svého života, tudíž i života svých dětí.

PavlineCZka
04.02.2023 2 z 5

Zezacatku mi knizka prisla skvele psana a chytala me za srdce, ale postupne mi jeji styl psani nejak nesedl. Na druhou stranu, cokoli Vam pomuze na ceste za lepsim rodicovstvim, smele do toho!

Petrush
21.06.2022 2 z 5

Z knihy mám trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně se snaží být velmi praktická a nabízí řadu cvičení (jejich efektivitu ale nemůžu posoudit) a na druhé straně občas zabředává dost do názvosloví a teorie s odkazem na nejrůznější psychology a studie. To by samo o sobě nevadilo, ale v té knize to na mě působilo jaksi zmateně.
Autorky upozorňují na negativní důsledky tradiční mocenské výchovy, vybízejí k zamyšlení nad vlastním dětstvím, nad dřívějšími i nynějšími vztahy, nad zajetými vzorci chování (a řeší, kde se vzaly a proč je používáme), popisují stručně funkci a vývoj určitých částí mozku, popisují znaky zralého a nezralého chování, při záchvatu vzteku radí např. uvědomovat si sám sebe, tj. zůstat v kontaktu sám se sebou (toto téma se pak v různých variacích v knize opakuje, např. v tématu vlastních hranic), v závěru je kapitola o odpoutání se od vlastních rodičů.
Kdybych to měla shrnout: za svoje reakce zodpovídáte vy sami, tak se chovejte konečně dospěle a převezměte za své chování zodpovědnost. A celá kniha se k tomu snaží vést a pomáhat.

"Když se staneme rodiči, je na čase, abychom se naučili (možná poprvé v životě) zacházet se svými emocemi, abychom je přestali potlačovat, nebo je naopak neřízeně nehrnuli na ostatní."

"Převažující výchovné metody uplynulých desetiletí už samy o sobě stačily k tomu, aby vybudovaly nervový systém, v němž pro klid a uvolnění nezbývá téměř žádné místo."

pige
23.05.2022 odpad!

Zklamání.
Buď jsem od knihy očekávala příliš, nebo je její přínos opravdu nulový.

Podtitul Jak zkrotit emoce a porozumět dětem vzbuzuje velká očekávání.
Co ale říkají autorky?
Na zvládnutí emocí stačí
1. čekat 90 vteřin, až silná emoce odejde,
2. dýchat,
3. vyhledat odbornou pomoc.

Oprostím-li se od obsahu, vadila mi i forma, jakou byla kniha napsaná.
Neustále se opakují fráze typu "jak bylo napsáno..." nebo "Jak již bylo zmíněno...", což ve mně vyvolává pocit, že autorky potřebovaly pouze zvýšit počet slov.

katulkav
25.02.2022 2 z 5

Od této knihy jsem očekávala daleko více,ale bohužel...

Nikousek9
20.12.2021 odpad!

Strasne jsem touzila, si knihu precist... ale v pulce jsem stale nechapala, o co jde ‍️Asi jsem divna kniha mi vubec nic nedala. Kdo by chtel, poslunji rada dal

KvětaŠ.
26.10.2021 5 z 5

Doporučuji všem maminkám (i tatínkům), kteří si každé ráno říkají, že dnes to zkusí bez křiku. Ale už po půl hodině, kdy po desáté posílají děti vyčistit si zuby, to nevydrží.

adorjas
31.08.2021 3 z 5

Kniha nie je praktickým poradcom, ako sa správať v určitých situáciách a ako sa z toho vymotať. To vôbec! Skôr sa jedná o knihu, ktorá vás naladí k tomu, aby ste si viac uvedomovali seba samých a dokázali rozpoznať tie blbo naučené vzorce správania, ktoré pravdepodobne k ničomu konštruktívnemu viesť nebudú, a ešte viac sa pri ich používaní konflikty vyostria. Takže, je to o pochopení nášho vnútra. Podotýkam, že ten "guidance" v knihe je aplikovateľný okrem rodičovstva aj na vzťahy (rodinné, súkromné, ale i pracovné).

kačenka80
17.08.2021 3 z 5

Kniha o ničem. Jde opět jen o druh jógy, prodýchání, uvědomění sebe sama a života s druhými. Taková kniha je každá druhá a pořád to samé dokola. Přečteno se zapřením. Žádné nové a převratné informace.

Atalera
01.07.2021 5 z 5

Kniha mě zaujala. Srozumitelné. Poučné. Doporučuji.

Sonča2
09.06.2021 5 z 5

Konečně kniha, která vysvětluje moje chování a nabízí i praktické rady, jak z toho ven.

veronika9761
09.05.2021 4 z 5

Prijemna a prakticka knizka o rodicovske roli.

sheldon8410
18.03.2021 5 z 5

Tak já nechápu, proč tady má tahle knížka tak špatný hodnocení (dnes 60 %)? ... Mně osobně se moc líbila a určitě mě donutila k zamyšlení (nejen) o svých vzorcích chování. Určitě doporučuju rodičům, kteří občas "vybuchnou" a pak toho litují.

AjkaHynkova
02.01.2021 4 z 5

Super knížka pro rodiče, co chtějí něco změnit , něco dělat jinak, vymotat se ze zabehnutych vzorců výchovy a chování. Za mě, určitě doporučuji!

oluskace
31.12.2020 4 z 5

Konečně něco pomohlo.