Máme doma feťáka

Máme doma feťáka https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272821/mid_mame-doma-fetaka-Bvg-272821.jpg 4 7 3

Posláním knihy a záměrem autora je podat základní informace o problematice drogové závislosti široké veřejnosti, která se s tímto jevem může čím dál tím častěji setkat v okruhu svých blízkých. Autor zvolil velmi šťastnou koncepci, při které každý teoretický výklad uvádí osobní zpovědí „osudem“ některého ze svých pacientů. Kniha je rozdělena do 24 kapitol, 24 osudů chlapců a dívek a jejich počet odpovídá počtu písmen abecedy. Každé písmeno abecedy představuje iniciálu jména jednoho z pacientů, jehož příběh kapitolu uvozuje. Výběr osobních příběhů je velmi uvážený tak, aby jejich pestrou sociální, psychologickou i osobností charakteristikou upozornil čtenáře, že se tento problém může dotknout všech bez ohledu na to, v jaké ekonomické, sociální nebo intelektuální vrstvě se pohybují. Autor ponechal zpovědi v jejich „syrovosti, neučesanosti“ i v oblasti jazyka, což vydavatel respektoval, aby lépe zapůsobila jejich autenticita, aby je nezbavil věrohodnosti. Po každém „příběhu“ pak autor zařazuje výklad o typech drog, jejich působení na lidskou psychiku, o projevech, které mohou okolí signalizovat, že se rodí u jejich blízkého drogová závislost, o možnostech jednoduchého domácího testování na přítomnost drog, o možnostech léčby (i s kontaktními údaji pro Českou republiku), i o dopadech v oblasti rodinných vztahů a pozvolného posunu uživatelů do kriminální sféry. Autor si je dobře vědom, že spektrum čtenářů bude různorodé, proto výklad některých obsáhlejších a komplikovanějších témat rozdělil do dvou kapitol, přitom se k tématu vrací s jistým odstupem, který jakoby seznamování se s návykovými látkami a jejich zneužíváním rozděloval do „výukových“ fází. Kniha je nejenom pohledem do každodenního života narkomana, ale i široce přístupnou „edukativní“ příručkou pro nás všechny. Zvolený kapesní formát knihy umožňuje ji číst a mít při sobě kdykoliv a kdekoliv.... celý text

Přidat komentář

eloušek
17.10.2017 2 z 5

Kniha mě zaujala svým obalem a názvem.
Začátek knihy mě bavil hlavně příběhy dětí.Z knihy jsem se dozvěděla spoustu nových informací.Vadil mi ale styl psaní autora přišel mi příliš radikální podle mého názoru by měla být taková knížka psaná objektivně.

Elis1528
06.08.2017 3 z 5

Máme doma feťáka udělala na mě dojem takový, nerozvážný, nevím co si mám o ní myslet. Nebyla špatná, ale čekala jsem od ní více. Na druhou stranu byla i poučná pro ty kteří se drogovou tématikou zabývají i pro ty co třeba propadly závislosti na určitou drogu a chtěli by vědět, znát co jim vypěstována závislost může vzít či dát.
Příběhy mohly být více obsáhlé, jinak to docela šlo.


katchenka
08.07.2016 3 z 5

Ke knize mám rozporuplné pocity. Osudy byly fajn, možná protože jsou psány závislými a odráží se v nich jejich osobnost. "Poučné" části mi přišly místy dost zavádějící. Možná lidé, kteří jsou netknutí problematikou, budou mít jiný názor. Lidem z oboru bych však knihu nedoporučila.

Autorovy knížky

2015  71%Máme doma feťáka

Kniha Máme doma feťáka je v

Přečtených10x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x