Malíř pražského ghetta

Malíř pražského ghetta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433913/mid_malir-prazskeho-ghetta-B1P-433913.jpg 5 1 1

Výstavní katalog seznamuje s tvorbou pražského varhaníka a příležitostného malíře Adolfa Kohna, který v době radikální modernizace Židovského města začal bez větších technických zkušeností malovat zdejší domy, uličky a náměstí ve snaze uchovat původní obraz pražského Josefova. Jeho drobná dílka zachycují celou řadu zajímavých detailů pražské židovské čtvrti z doby před její asanací.... celý text

Přidat komentář

milamarus
16.02.2020 5 z 5

Už pár dní podnikám malířské procházky Prahou, ale až při prohlížení této nenápadné knížky jsem si naplno uvědomila jedno – krásu barev. Hned vysvětlím. Autora katalogu totiž napadlo mezi malby Adolfa Kohna umístit, coby důkaz obdobného počínání a snahy zachytit měnící se město, několik černobílých fotografií. Ve většině případů je pod nimi podepsaný fotograf Zikmund Reach (1859-1935). Stejné místo, stejný záběr, dost možná stejný rok pořízení…. Nádherné.

Dávám pět hvězd. A děkuji také za tu mimořádnou příležitost vidět jedno místo, jednu budovu v několika barevných variacích. Děkuji, že byly do knihy vloženy, že nebylo rozhodnuto o tom, že jedna stačí. Bylo to správné rozhodnutí.

Knihu doporučuji.

Štítky knihy

české malířství židovská ghetta Josefov, Židovské město (Praha) katalogy výstav asanace

Autorovy knížky

Adolf Kohn
česká, 1868 - 1953
2002  100%Malíř pražského ghetta

Kniha Malíř pražského ghetta je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x