Malé klíče, velké pokoje

Malé klíče, velké pokoje https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458933/bmid_male-klice-velke-pokoje-Osy-458933.jpg 4 24 6

Román Malé klíče, velké pokoje vypráví příběh Elsi Lundové, malé dívky objevující velký svět dospělých. Vyrůstá v Oslu za druhé světové války, kterou vnímá jako něco vzdáleného a zároveň blízkého, když se s celým domem v Colletově ulici schovává při náletech ve sklepě. Zvědavě zkoumá své okolí, navazuje první přátelství, potkává své zvláštní sousedy i jiné zajímavé lidi. Citlivě vnímá napjaté vztahy v rodině a sní o tom, jaké to bude, až jednou dospěje a bude mít ofinu. Elsin pohled na okolní svět čtenáře vtáhne nejen do dění v Colletově ulici, ale i do vlastních vzpomínek na dětství. Epizodický román Malé klíče, velké pokoje (Små nøkler store rom, 1988) úspěšné norské spisovatelky Bjørg Vikové je prvním dílem trilogie o dětství a dospívání Elsi Lundové. Jeho volným pokračováním jsou v češtině dosud nevydané knihy Topoly na St. Hanshaugenu (Poplene på St. Hanshaugen, 1991) a Elsi Lundová (Elsi Lund, 1994).... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Sma nokler, store rom , 1988


více info...

Přidat komentář

petrarka72
29.05.2023 2 z 5

Dočteno z posledních sil. Příliš epizodické, příliš sentimentální, příliš obecné.

frantisek0724
23.04.2023 2 z 5

Na svoji obhajobu podotýkám, že na vině jest čtenářská výzva. Ta mě ke knize přivedla, neboť má místnost v názvu. Příznivce norské feministické literatury ze mě asi nebude. Ale o to nejde. Horší je ta nuda...Celkem hezky napsáno a přeloženo, téma návratu do dětství je v pohodě,jeden tu zavzpomíná na své vlastní dětství,na ty vůně, místa, lidi...Ale jako celek se to moc nedalo. Tři hvězdy- jedna za Norsko, druhá za návrat do dětství a poslední za to, že knížka má jen něco málo přes dvě stě stran.


broskev28
11.04.2022 4 z 5

Podepisuju předešlé komentáře - je to velmi jemný, zdánlivě nedějový příběh. Ale kdo si vzpomínáte na své dětství, najdete v něm spoustu zajímavých informací a hlavně: vrátíte se s Elsi do doby, kdy jste uvažovali úplně jinak, kdy vás zajímaly úplně jiné věci, kdy jste se na svět dívali jinak.
Elsi navíc vyrůstá v Norsku, v zemi, o které toho asi mnoho nevíme ani teď, což teprve v době končící druhé světové války. A těch zajímavých lidí kolem ní! Mě třeba fascinovala paní Vogelová: nejen její tajemství hry na klavír, ale především její lyžařské noční výlety. Elsini rodiče, tety a sestřenice, školní zážitky a léto u moře. Krásně napsáno a krásně přeloženo, třeba: slova do Elsi vklouznou jako teplá kaše zapitá mlékem.

"Před malou lyžařkou ze Skotska se rozprostírají pole zalitá měsíčním svitem. Bílá krajina ji přijímá bez jakýchkoli komentářů. Tady nikdo neví, jak krásná kdysi byla, nikdo nepronáší bokem nic o zarostlém bytě v Collettově ulici s houbou na okenních rámech ani si nešeptá nic o nějakém panu Vogelovi, zachmuřeném muži, který spí na pohovce oblečený anebo nepřijde domů vůbec. Stará žena na dlouhých lyžích klouže pryč po novém sněhu, vyšlapává do země vlastní zakřivené stopy. Vázání vrže a špičky holí ve sněhu vzdychají. Občas trochu vyjekne, nejspíš radostí, možná také lapá po dechu."

SuperSojka
07.08.2019 4 z 5

Nízké hodnocení na Databázi knih mi nepřijde úplně fér. Jedná se o dobře napsanou knihu, malebnou, nostalgickou, s perfektně vystihnutým dětským pozorovatelem, který má nakročeno do světa dospívání. Pojem epizodický román naprosto vystihuje podstatu knihy. Možná to může být pro někoho problém, protože tu chybí nějaký výraznější dramatický oblouk, což ale nijak nesnižuje kvalitu knihy. Náš život se skládá z epizod, které až odstupem času tvoří příběh a přináší nečekané pointy.

MOu598
27.06.2019 5 z 5

Takhle umět psát! Není to vlastně příběh, ale vše možné o dětství, napsáno čtivě, poutavě zajímavě.
Super překlad, který provedlo několik studentek.
Snad někdo přeloží i druhý díl.
Doporučuji.
Citát nebo spíše uvedené přísloví: "Nenechávej nad svým hněvem zapadnout slunce."

Alphwen
21.01.2018 4 z 5

Malá Elsi žije v Oslu za druhé světové války a popisuje svět kolem sebe. Zezačátku jsem se bála, že to bude jen líčení lidí, kteří Elsi obklopují, byť nápadité, ale asi od čtvrté kapitoly příběh dostal více vrstev a přímější dějovou linku. Nejvíc oceňuju vylíčení atmosféry norského hlavního města za války a drobné Elsiny příhody. Překlad, za nímž stojí kolektiv studentů, se povedl a je jazykově velmi vynalézavý.

Autorovy další knížky

Bjørg Vik
norská, 1935 - 2018
2017  74%Malé klíče, velké pokoje
1993  20%Dcery

Kniha Malé klíče, velké pokoje je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce14x
Chystám se číst23x
Chci si koupit2x