Mala som 12 rokov, vzala som bicykel a šla som do školy...

Mala som 12 rokov, vzala som bicykel a šla som do školy... https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37599/mala-som-rokov-vzala-som-bicykel-a-sla-som-do-skoly-37599.jpg 4 102 20

Keď sa povie Marc Dutroux, len málokomu sa nevybaví hrôzostrašný prípad pedofílie, z ktorého sa belgická verejnosť dodnes úplne nespamätala. Marc Dutroux čelil obvineniu, že uniesol, znásilnil a mučil najmenej šesť dievčat, z ktorých štyri jeho praktiky neprežili. Sám Dutroux dlho vinu popieral s tým, že bol len súčasťou veľkej organizovanej skupiny fungujúcou pod ochranou miestnej polície a justície, potom zvaľoval vinu na manželku a komplicov a tvrdil, že obete uniesol a skrýval iba preto, aby ich ochránil pred ešte horším osudom. Sabine Dardennová je tá, ktorá prežila. Spolu s druhým dievčaťom ju v auguste 1996 oslobodili z pivnice Dutrouxovho domu. Ale ako je možné vyrovnať sa s neľudským týraním? So zvrhlou krutosťou, ponižovaním a zvrátenosťou? Osem rokov, počas ktorých prebiehal proces a pretriasali sa najrôznejšie teórie, dievčina mlčala a snažila sa na desivý zážitok zabudnúť. Nakoniec však predstúpila ako hlavný svedok obžaloby a jej výpoveď prispela k vyneseniu konečného rozsudku: doživotia. Vo svojej knihe vôbec po prvý raz opisuje, čo sa vlastne odohrávalo v studenej podzemnej kobke. Odhaľuje psychický i fyzický teror, ktorým prešla, znásilňovanie, týranie hladom a strašnú samotu. Napriek tomu vzdorovala, húževnato sa bila o každú maličkosť, odmietala sa podrobiť a svojou nezlomnosťou i odvahou si nakoniec vybojovala šancu na život.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

I Choose to Live , 2003


více info...

Přidat komentář

Karoley
02.01.2022 4 z 5

Belgický pedofil Marc Dutroux unesl, znásilnil a mučil nejméně šest dívek, z nichž čtyři jeho praktiky nepřežily - dvě nechal zemřít hlady, dvě pohřbil zaživa. Sabine Dardenne přežila. Ve své knize vůbec poprvé líčí, co se odehrávalo ve studené podzemní kobce..

Drsný příběh.. těžko si představit, čím vším si musela chudák Sabina projít. Nejvíce mě zasáhly dopisy psané mamince.

hana0990
11.05.2021 2 z 5

Silný příběh ale nebyla tak čtivá, četla jsem více knih na tohle téma ale literárně to bylo hůř napsané.


Ctenar1202
15.04.2021 3 z 5

Knížka se mi líbila. I ta Sabinina zahořklost a odtažitost je pochopitelná. Přesto mi dalo docela problém se do příběhu zcela ponořit.

bara9550
24.03.2017 5 z 5

husí kůže..
celou dobu

Jája92
25.02.2017 3 z 5

Hrozné, co tak v mladém věku musel autorka zažít.

kalimaskry
15.06.2016 5 z 5

Je vidět, že autorka nemá zkušenosti. Příběh co prožila je katastrofa, stálo to za přečtení.

eLeR
17.11.2015 4 z 5

Sabine Dardenne nie je žiadna spisovateľka, len sa snažila dať na papier svoje zážitky. Hrozné zážitky. Nepredstaviteľné zážitky. Keď zobrala ten bicykel a išla do školy, mala len 12 rokov ... strašné pomyslieť. Kniha stojí za prečítanie.

dark.ma93
13.09.2015 3 z 5

Literárně sice nic moc a četla jsem lepší knihy na toto téma, ale soucitím s autorkou a chápu, že se jedná o autobiografii. Obdivuji, že dokázala takto vylíčit hrůzy, které byla nucena zažít. Téma je to hodně choulostivé a drsné.

asam
15.08.2015 1 z 5

Příběh opravdu odstrašující. Ale po literárním stránce děs a hrůza - slohová práce průměrného žáka ZŠ-

Modrásek16
23.04.2015 5 z 5

Fakt síla! Četlo se to "dobře" ale to téma. Zážitek na celý život, jak autorka, tak čtenář.

bbianka
23.10.2014 3 z 5

Pro většinu čtenářů je asi zklamáním, že nejsou určité pasáže detailněji rozepsané, ale i tak je kniha zajímavá a čtivá. Každý jsme jiný a proto respektuji, že někdo o špatných podrobnostech mluvit nedokáže. I tak musím říct, že hlavní hrdinka je moc silná osobnost, že tohle vydržela. Neumím si představit být na jejím místě. Člověk se tak nějak podvědomě, po přečtení knihy, začne více bát o své děti. Proto si nejsem jista, jestli bych já jako matka chtěla tyhle podrobnosti vědět. Ale i tak si myslím, že je kniha přínosem pro ty, kteří v určitých špatných situacích potřebují vědět, že vždycky je určitá naděje.

cenichajda
08.03.2014 5 z 5

Dulezite je rict, ze knihu opravdu nepsal profesionoal.
To, ze se autorka nerozepisuje do podrobna, bych rekla, ze je logicke. Malokdo by si chtel znova prozit hruzy, ktere zazil. Myslim, ze i presto je vic nez jasne, jake to muselo byt hrozne. A jeste horsi jsou vysledky soudniho procesu.

Pro me jednoznacne 5*.
Sabina ma muj obdiv.

Adi.h
23.02.2014 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jak se mi kniha bude líbit. Hlavně po komentářích, které jsem přečetla. Celý příběh se mi líbil. Je pravda, že část, kdy je uvězněna není úplně do detailů, ale myslím, že je to pochopitelné. Více detailní zpovědi jsem četla většinou jen u vymyšlených knih. Autorce se nedivím, že je nechtěla popisovat. Co se mi ale velice líbí je to, že se autorka zabývá také obdobím po "propuštění". Většinou kniha skončí vysvobozením. Tady se dozvídáme, jak se cítila, co prožívala po únosu a jak probíhal proces. Kniha se dobře čte. Určitě nelituji, že jsem ji četla.

Zorka
22.09.2013 4 z 5

Čtu tady několikrát - čekal/a jsem víc. Já ne. Knížka obsahovala všechno, co by obsahovat měla, tedy pocity malé dívky, která byla unesena a zneužívána pedofilem. Obsahovala touhu přežít, naivitu dítěte, které uvěřilo, že jí její trýznitel chrání, popis toho, jak těžké bylo vypořádat se s tlakem veřejnosti po záchraně a obavami rodičů, pokud se měla následně sama někam vydat. Obsahovala popis soudního procesu. Jediné, co bylo v knize vynecháno, byly sexuální praktiky a detailní popis zneužívání. Zneužívání malého děvčátka. Oddychla jsem si, že právě tyto popisy v knize nebyly. I tak je kniha dost hrůzná vzhledem k tomu, že se jedná o skutečnou událost. Klobouk dolů před autorkou, že se dokázala z takového zážitku dostat bez pomoci psychologů a že dokáže žít plnohodnotný život! Bohužel jsem si zároveň uvědomila, že 100%ní ochrana dítěte před podobnými zvrhlíky není možná, to by pak dítě nesmělo nikam. Vždyť Sabine zas tak moc nepochybila...

sima.p
04.04.2013 3 z 5

no...od knížky jsem čekala trochu víc. trochu mě zklamalo že tam vynechává některé události co se v domě odehrávali, i když chápu že se jí o tom asi psát nechtělo...

zanetamel
25.02.2013 4 z 5

Kniha určitě stojí za přečtení. I když musím uznat,že jsem čekala trochu víc.

Luczynka
07.01.2013 3 z 5

Popravdě, četla jsem lepší knihy na toto téma, líp zpracované a hlavně líp a víc popsané. Na můj vkus to bylo moc stručné. Každopádně Sabine je rozhodně velmi silná žena, která vzala to, co prožila, alespoň tak, jak to píše v knize, docela dobře :)

Jajulle
22.10.2012 3 z 5

Soucítím s obětí - musí být poznamenána na celý život, kniha ohromující i když pro mně až moc stručné.

petrak
06.08.2012 4 z 5

Chudáci oběti takovýho maniaka... síla. :-/

pajulka
24.02.2012

Opravdu mrazivý příběh, ještě teď se mi chce z toho plakat. Myslím, že k tomu není ani co dodat..tohle prostě musíte přečíst.