Májové hvězdy

Májové hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113748/majove-hvezdy-113748.jpg 3 8 2

Povídková kniha,podle níž byl natočený stejnojmenný film, se odehrává v posledních dnech druhé světové války, kdy obyvatelé vítají osvoboditelskou armádu a prožívají své drobné příběhy: unavený ruský generál si odpočine v domku venkovských rodičů a konfrontuje své válečné zážitky s naivním, a přesto "pravdivým" chápáním čtyřletého chlapce Dušana. Česká učitelka Jana se sblíží s přitažlivým velitelem ženijní jednotky Rukavičkinem, ale nadějný milostný vztah hned v jeho zárodku zmaří tak banální okolnost, jakou je setřená školní tabule. Pan Novák se vrátí z koncentračního tábora, ale zjistí, že jeho byt na Malé Straně obsadil fanatický německý ostřelovač. V Praze vyjede první poválečná tramvaj. Mezi pasažéry je i ruský seržant, který v civilu tramvaje řídí...... celý text

Přidat komentář

maryzka
13.06.2023 3 z 5

Vzhledem k tomu, že jsme povinně chodili na tento film se školou, tak ten film byl pro nás odpočinkový. No kniha mi spíš připomíná lyriku než válečné povídky.

bikerbm
18.03.2012 3 z 5

Povídková knížka poplatná době svého vzniku,tj.konci šedesátých let.Oslava sovětských vojáků,odehrávající se těsně před a po skončení druhé světové války.Nějak zvláště mě neoslovila.