Majitel ranče D

Majitel ranče D https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136430/mid_majitel-rance-d-57R-136430.jpg 3 2 2

Dal Gilmore, náměstek šerifa, přijíždí do Glennského okresu, aby vypátral, kdo krade rančerům dobytek a kdo tak vlastně způsobil místní dobytkářskou válku. Postupně odhaluje nejen spletitou síť zlodějů, ale také nepříjemný fakt, že rodina jeho milé má v celé věci také prsty. Zároveň ani Gilmore není úplně bez poskrvny, protože svou pravou totožnost skrývá...... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Owner of the Lazy D


více info...

Přidat komentář

Luigi1
23.08.2023 3 z 5

Zde se hodně střílí a je cítit nejen střelný prach ale i krev

Storm.b
17.03.2014 2 z 5

Hodnotím dvěma hvězdami. To u mě znamená: knížka ujde, doporučím k přečtení, ale osobně bych ji podruhé číst nechtěl.

Příběh je klasickým westernem. Je tu hodně akce, hodně střílení a hodně mrtvých. Možná také až nezvykle hodně dialogů - a občas dokonce vtipných :) Hlavní hrdina byl vyloženě žvanil a číst jeho hlody bylo zábavné, ale někdy i otravné zároveň. Dohromady jsem ale tolik řečí u westernu nečekal, takže to hodnotím plusem, jako zajímavé zpestření.
Došlo i na romantickou zápletku, která se nesla v duchu většiny westernových příběhů (nejdřív nenávist, potom láska), na což už jsem si zvykl, takže nereálnost nehodnotím. Co mě na tom ale potěšilo bylo, že si dvojice neuvědomila svou zamilovanost na předposlední stránce (jak to jinak bývá zvykem), ale linula se v podstatě celým příběhem. Takže alespoň trochu normálnosti, děkuji.
(Sice se do sebe samozřejmě zamilovali po pár prohozených větách, z nichž by většina z normálních lidí udělala nepřátele na celý život, ale co už :D)
Dále popis prostředí nebyl špatný... a nebyl ani dobrý, ale budu optimista. Šlo vidět, že autor měl celou oblast, kde se příběh odehrával (a že to tedy byla oblast!) v mysli dobře a docela podrobně načrtnutou, proto je škoda, že ji trochu víc nepopsal. A nebo nepopisovat, když o to autor nestojí, ale nakreslit mapu! To by se k tomuto příběhu vyloženě hodilo a já bych jásal, protože bych se rázem díval na příběh úplně jinak.
Taky se mi líbilo, že si autor docela pěkně promyslel postup a organizaci zlodějů dobytka, to bylo fajn. Ne jen to, "že někdo něco ukradl", ale doopravdy se nad tím zamyslel.

Teď se trochu rozepíšu o tom, co se mi opravdu nelíbilo, protože to člověka vždycky zaujme nejvíc ;D Psychologie postav nic moc (i když bych řekl, že u hlavních hrdinů byla na tento žánr až lehce nadprůměrná). Na druhou stranu u vedlejších postav nebyla skoro žádná, takže mi až do konce knihy všichni splývali v jednoho :/ A to jsem se opravdu snažil si je zapamatovat! Ale zkuste to, když se X chlapů od sebe liší jenom tím, že mají jiná jména. Dále hlavní hrdina byl až příliš dokonalý. Místy se to dokonce zvrhávalo v jakéhosi westernového Chucka Norrise, který tam všechny kosí jako na běžícím páse. To mě fakt otravovalo. Autor taky mohl víc okecat některé části děje, protože ve výsledku se tam všichni rubali a čtenář (já) jsem se ztrácel v tom kdo, proč... A to opravdu nejsem nepozorný čtenář.

Suma sumárum, přečíst se to dá a je to občas i slušná zábava, ale jak jsem uvedl na začátku, podruhé už po této knížce nesáhnu ;)


Autorovy další knížky

1928  80%Soudce Lynch
1936  100%Duch kraje
1935  80%Divoký kaňon
1939  100%Ztracený srub
1927  80%Záhuba farmy 88