Madame du Barry

Madame du Barry https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36605/bmid_madame-du-barry-pPr-36605.png 5 9 2

Madame du Barry se stala titulární metresou francouzského krále Ludvíka XV. po smrti proslulé markýzy de Pompadour. Pocházela sice z lidových vrstev, avšak nevšední krása dopomohla prostinké Jeanne Bécuové k tomu, aby se z pouliční prodavačky a poté obyčejné lehké dívky stala luxusní prostitutkou a poté milenkou samotného krále. Radikální zlom v jejím životě nastal po seznámení s hrabětem Jeanem du Barry, který ji provdal za svého mladšího bratra a poté ji představil u dvora. Ludvík XV. se do půvabné Jeanne zamiloval na první pohled a až do své smrti jí poskytoval ve Versailles výsadní postavení. Ze zámku byla vykázána teprve na přímý rozkaz nové královny Marie Antoinetty, která ji považovala za „zosobnění skandálu“. Do vypuknutí Revoluce vedla madame du Barry klidný a nezávislý život, ale v roce 1793 byla po udání několika osob zatčena a brzy nato sťata gilotinou. Osudy madame du Barry byly popsány už mnohokrát, ale některé úseky jejího života zůstaly nezmapovány, především období před příchodem na královský dvůr, kdy se jako prostitutka pohybovala v těch nejvznešenějších kruzích. Autor se snaží tuto mezeru zaplnit a líčí Jeannin život od jejího nejútlejšího dětství, přes léta strávená ve společnosti nejvýše postavených osobností té doby až do děsivé smrti na náměstí Concorde.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Domino
Originální název:

Mme du Barry , 2002


více info...

Přidat komentář

jitka7326
17.11.2023 5 z 5

Po zkouknutí filmu o madam du Barry s Johny Deppem jsem si chtěla oprášit některé situace a knížka.mi ještě něco doplnila.Zajimavé čtení .

Lena1975
27.04.2021

Zajímavé čtení, sice jsem se v postavách kolem Ludvíka XIV - jeho ministrů, kancléřů, přátel, gardistů trochu ztrácela, ale celkově knihu hodnotím jako zdařilou. Ve všech ostatních knihách jsem kolem Ludvíka XIV přečetla se o madam du Barry zmiňovalo jen okrajově a tak jsem se o jejím životě dozvěděla něco víc.