Madame de Pompadour

Madame de Pompadour https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333686/bmid_madame-de-pompadour-0jN-333686.jpg 4 22 3

Život, vztahy a intriky v okolí krále Ludvíka XV. a jeho milenky madame de Pompadour. Spíše než o román jde o beletrizovaný historický výklad se srozumitelným a čtivým podáním historických i politických souvislostí a vylíčením prostředí a vztahů. Množství údajů, jmen a historických podrobností je podáno jako s chutí, svižně a zasvěceně psané "drby", ale asi právě proto dobře a snadno čitelné.... celý text

Přidat komentář

Áža707
13.06.2023 4 z 5

Kniha se četla poměrně dobře a na její čtení jsem se vždy těšila. Seznámila nás s životem Ludvíka XV., jeho výchovou a jeho jinými milenkami a hlavně i se situací, která v té době ve Francii byla.

Poté se dostáváme k životu samotné Madame de Pompadour od jejího dětství až po její smrt. Pocházela z nízkých poměru a v devíti letech ji bylo předpovězeno, že bude vládnout královskému srdci. Rozhodně bych řekla, že to byla velmi silná žena, která okouzlila plno srdcí, ale zároveň si znepřátelila hodně lidí. Kromě toho, že byla velmi chytrá a empatická, tak byla velmi cílevědomá.

Kromě jejího života a skutků, které za svůj velmi krátký život udělala, tak zde nalezneme hlavně popisy chování na dvoře a rozhodně to bylo velmi obohacující. Rozhodně musím říct, že žít na dvoře nebyl jednoduchý a obzvlášť ve Francii, kdy platila různá pravidla pro jednotlivé domy/dvory.

V knize je patrná jakási nadřazenost a povyšenost Angličanů nad Francouzi, kdy je vidět, že úplně autorka neuznává poměry, které ve Francii byly. Nalezneme zde i typický anglický humor, který mi velmi sedl.

Kniha končí nečekaně smrtí Madame de Pompadour, kdy se mi vybavil díl Doctora Who, který mám strašně ráda a v knize jsou úplně stejně věty, jako právě v tomto dílu. Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi historii a chtěli by se dozvědět něco více o Francii 18. století.

4/5

Čokoláda
24.10.2022 4 z 5

Čtivě napsaný životopis markýzy de Pompadour. Svojí osobností zaujala francouzského krále Ludvíka XV. Rozhodovala o osudech Francie a tím i Evropy 18. století.


Le Chat
03.01.2012 5 z 5

Autorčin smysl pro humor si zaslouží ocenit.

Štítky knihy

18. století Francie milenky panovníků kurtizány

Autorovy další knížky

Nancy Mitford
anglická, 1904 - 1973
2000  81%Král Slunce
2000  82%Fridrich Veliký
2002  85%Zamilovaný Voltaire
1994  86%Madame de Pompadour