Macocha a Punkva v Moravském krasu

Macocha a Punkva v Moravském krasu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369625/bmid_macocha-a-punkva-v-moravskem-krasu-fQY-369625.jpg 4 1 1

Macocha a Punkva. Vývoj přírody a krajiny a historií okolí Macochy a Punkevních jeskyní v severní části Moravského krasu.Černobílé a barevné foto.

Přidat komentář

David81
22.03.2023 4 z 5

Páté a zároveň poslední pokračování z řady malých regionálních průvodců po Moravském krasu a blízkém okolí. Obdobně jako ostatní knížky z této edice jde o místopis tentokrát zaměřený na oblast okolí Macochy a ponorné řeky Punkvy, kde je toto území popsáno z různých pohledů (geologie, historie, pamětihodnosti atd.). Ze všech průvodců je tento nejobsáhlejší, je zaměřený mnohem víc na speleologický výzkum a oproti ostatním obsahuje i řadu barevných fotografií. Je tu ale poznat, že se popisovaná oblast částečně překrývá s předchozí publikací Sloup a Pustý žleb v Moravském krasu a řada informací se tu opakuje, včetně doslovného zkopírování některých kapitol - např. historie správy zpřístupněných jeskyní. Na druhou stranu se knížka věnuje často i lokalitám mimo vybranou oblast, jako např. Vintoky, Harbechy, Rudice a další, které byly také popisovány v dřívějších knihách, ale zase je to fajn pro někoho, kdo nemá komplet celou řadu.
Co mě zaujalo - kapitola hydrografie, kde jsou popsány vodní toky i včetně drobných periodických, které nemají ani jméno. Dále historie zpřístupňování Punkevních jeskyní (postupy objevů jsou tu znázorněny na časové mapě), mimo jiné i kontroverzního vylámání vodního plavebního koridoru, který by se dnes nemohl uskutečnit. V několika prvních desetiletích objevování a zpřístupňování těchto jeskyní se zde odhaduje (dle výzkumu z roku 1990) na 10 000 kusů zničených, převážně hůlkových, stalaktitů a brček... Jsou tu popsány i historické metody měření hloubky Macochy. Velmi zajímavá je kapitola věnující se krásné literatuře, ve které se tato část Moravského krasu vyskytuje. Je tu vyjmenována řada dnes už většinou neznámých básní, novel, románů a pověstí, včetně některých ukázek. V kapitole Významné osobnosti je kromě obligátního K. Absolona pamatováno i na slavnou "silnou čtyřku" Absolonových nejvěrnějších spolupracovníků a jsou tu popsány i jejich jednotlivé osudy.