Má rusínská vyšívanka

Má rusínská vyšívanka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425898/bmid_ma-rusinska-vysivanka-GYC-425898.jpg 5 14 5

Pod vlivem vyprávění své milované babičky, která pochází z Podkarpatské Rusi a už od poloviny minulého století žije v Čechách, se mladá autorka Barbora Zavadilová vydala na tři letní měsíce poznávat zemi, v níž se babička narodila a v níž jsou tedy i její vlastní kořeny. Ze zápisků z této cesty vznikl poutavý rukopis ve dvou rovinách: svět z babiččina někdejšího vyprávění autorka konfrontuje s dnešní situací země, která se ještě stále nevymanila z tradic patriarchální společnosti, s jejími sociálními nerovnostmi, se snahou mnoha jejích obyvatel odjet vydělávat peníze do zahraničí i s lhostejností většiny k vlastní společnosti a zemi. Barbořiny zápisky odhalují nejen bolesti života tohoto regionu, ale také různorodé krásy jeho přírody a kulturních památek. Autorka evokuje nádheru krajiny, objevuje čtenáři mnohé dosud neobjevené architektonické památky - lidové stavby, staré kostelíky - , ale neopomíjí ani haldy odpadků, všudypřítomnou špínu a nelad. To vše nevnímá jako povrchní turista: oceňuje smysluplné počínání aktivních jedinců a je ochotna sama přidat ruku k dílu, např. při značkování cest v krajině.... celý text

Přidat komentář

iška
19.12.2021 4 z 5

Krásný místopis. Vzpomínky babičky Olhy příjemně doplňují současné reálie. Jen ukončení vzpomínek pro mne bylo trochu matoucí. Moc pěkně se to četlo.

Danafantom
18.05.2021 5 z 5

Maje Rusínské předky, kniha mě potěšila, byla mi celkově taková blízká. Asi jsem měla svoji babičku víc vyzpovídat, dokud ještě žila.


Blekí
02.02.2021 4 z 5

Nenáročná příjemná četba. Cestopisné kapitoly byly napsány velmi reálně a čtivě, bavili mě jak zážitky s místními obyvateli tak popisy přírody a země jako takové. Na čtenáře skrze stránky opravdu dýchlo kouzlo a i určitá tajemnost Zakarpatí. Zápisky z dnešní Ukrajiny se občas střídaly z retrospektivními kapitolami o životě autorčiných předků, na které jsem se vždy velice těšila a které knihu pozvedli na úplně jinou úroveň. Kapitoly obecně byly velmi krátké, většinou v rozsahu dvou stran, což mělo za následek velkou návykovost a čtivost. Z knihy šlo cítit, že se nejedná o obyčejný cestopis á la jel jsem na výlet a napsal o tom knížku, ale že autorka má ke kraji opravdový vztah a to mě na ní velice bavilo.

Terinka-ka
25.03.2020 5 z 5

Ta holka má talent!
Je to naprosto skvělá jízda napříč Podkarpatskou Rusí, plná zajímavejch popisů tamních krajů, napínavýho hledání příbuzných a ještě napínavějšího životního příběhu autorčiny babičky.
Kromě toho, že jsem se nemohla odtrhnout od čtení, tak se taky nemůžu zbavit touhy vydat se na Ukrajinu. Díky!

Pérša
13.02.2020 5 z 5

Krásně se četla.

Autorovy knížky

2019  94%Má rusínská vyšívanka

Kniha Má rusínská vyšívanka je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x