Môj sused Hitler

Môj sused Hitler https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405656/bmid_m-j-sused-hitler-IhG-405656.jpg 4 11 4

Synovec spisovateľa Liona Feuchtwangera oživuje obrazy svojho detstva počas rodiacej sa nacistickej totality. Poetický a pritom mrazivý pohľad na nástup nacistickej totality. Román, v ktorom vystupujú skutočné postavy pod vlastnými menami. Malý Edgar vyrastá obklopený láskou v rešpektovanej mníchovskej rodine. Je miláčikom svojej guvernantky Rosie, má rád výlety s príbuznými a návštevy nevlastnej sestry Dorle. A obdivuje svojho strýka Liona, slávneho spisovateľa. Okrem toho sa mu páči Mickey Mouse, Karl May, filmové žurnály a Leny Riefenstahlová. Jeho otec Ludwig riadi vydavateľstvo a pozná osobne Thomasa Manna, Bertolta Brechta či Richarda Straussa. Odkedy sa do domu cez ulicu nasťahoval chlapík s hranatými fúzikmi, aké nosí aj Edgarov otec, dejú sa čudné veci. Nového suseda odváža a priváža čierne auto, po večeroch sa uňho dlho svieti, hoci je doma sám. Volá sa Hitler. Keď ho na prechádzke s Rosie prvýkrát stretnú, chlapca zaskočia jeho modré oči a chlpy trčiace z nosných dierok. Nasledujúce roky sa na ulici čoraz častejšie zjavujú hlučné skupiny jeho stúpencov i neprajníkov. Doma pribúdajú debaty, ako sa tento krikľúň chystá vykynožiť Židov. Teda aj celú ich rodinu, hoci vôbec nie sú veriaci a pokladajú sa za Nemcov takisto ako Hitler, ktorý je pritom Rakúšan. Napísal vraj slávnu knihu, ale strýko Lion ešte slávnejšiu. Keď sa o pár rokov Hitler stáva kancelárom, školák Edgar si ako ostatní spolužiaci lepí do zošita novinové výstrižky Führera a kreslí hákové kríže. A postupne si zvyká na to, že je Žid – či chce, alebo nie. Tak vlastne – prečo nie? Má už 11 rokov, najvyšší čas pripraviť sa na bar micva... Bezstarostné detstvo sa končí a Edgar s rodinou sa stáva rukojemníkom vo vlastnej krajine. Všetci vieme, ako to dopadlo s Hitlerom, s Treťou ríšou a so Židmi. Práve preto aj dnes tento príbeh tak mrazí. Iniciátorom a spoluautorom knihy je francúzsky spisovateľ a novinár Bertil Scali.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Trio Publishing
Originální název:

Hitler, mon voisin: Souvenirs d’un enfant juif , 2013


více info...

Přidat komentář

jprst
14.07.2016 3 z 5

Od této knihy jsem očekával už vzhledem k tématu daleko více, proto musím souhlasit s názorem Abulafie (viz níže).

Zorka
09.05.2016 4 z 5

Pro mě neotřelý pohled na válku. Přestože Edgar vyprávěl svůj příběh už jako starý muž, touha dítěte být jako ostatní, nikoli "jiný" kvůli svému židovskému původu, knihou prostupuje od začátku do konce. Kromě toho mapuje přeměnu "obyčejného", trochu podivínského souseda v obávaného diktátora, který rozvrátil Evropu a zasáhl tragickým způsobem do života mnoha rodin.


Éowyn
14.03.2016 5 z 5

Kniha mě nadchla. Poutavé vyprávění malého židovského chlapce, který žil v sousedství největšího diktátora v dějinách. O to je kniha zajímavější, že se jednalo o synovce Liona Feuchtwangera. U jeho bratra, otce malého Edgara se scházela elita německého národa a to jak kulturní tak politická. Všem doporučuji.

Abulafia
21.09.2015 2 z 5

Slibné téma, ze kterého se dalo hodně dostat, umocněné tím, že se jedná o autobiografii, je bohužel zabité unylým a rozvláčným stylem vyprávění. Z knihy jsem neměla pocit, že by mi optikou dětských očí přiblížila svět malého Edgara a jeho údiv a zvědavý zájem o záhadného souseda. Spíš jsem se cítila jako v nevyvětraném pokoji, kde mi letitý kmet vypráví roztřeseným hlasem o dětství, a já tam zdvořile upíjím čaj a přemítám, kdy se budu moct rozloučit a zmizet.

Autoři knihy

Bertil Scali
francouzská, 1969
Edgar Feuchtwanger
německá, 1924

Kniha Môj sused Hitler je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x