Lžidimitrij

Lžidimitrij https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419413/bmid_lzidimitrij-vXc-419413.png 2 2 2

Příběh Grišky Otrepjeva, který se vydává za zemřelého careviče Dimitrije a za polské podpory je v Moskvě korunován carem. Lžidimitrij je výňatek ze slavného Karamzinova díla Historie Ruské říše.

Přidat komentář

TheMelorry
03.10.2021 2 z 5

Historie Ruska mě zajímá, takže jsem se těšila na vhled do další zajímavé části dějin, a to na lžicara Dimitrije. Bohužel jsem zklamaná hned z několika důvodů. Autor komplikovaně popisuje tehdejší společnost, předhazuje všemožné osoby bez jakéhokoliv vysvětlení a je jasně patrý jeho postoj k dané problematice... zároveň je dílo (vzhledem k době překladu) napsáno poměrně komplikovaným jazykem plným přechodníků a polovětných konstrukcí...
Ve výsledku můžu říct, že jsem se něco dozvěděla, ale četbu jsem si neužila.

braunerova
03.09.2019 2 z 5

Autor, přední ruský historik, dává od začátku najevo, na čí straně jsou jeho sympatie. Neuvěřitelný příběh jáhna Jurije Otrepjeva vysvětluje nostalgií Rusů po silném vládci Ivanu Hrozném. Vůbec přitom nezmiňuje další okolnosti, které přivedly Lžidimitrije na carský trůn. Mocné bojarské rody považovaly Borise Godunova za málo urozeného carského oblíbence a usilovaly o jeho svržení. Otrepjev byl pro ně vítanou figurkou na šachovnici, proto se také nenamáhaly proti němu účinně zasáhnout. Rusko také postihlo několik let neúrody, která zapříčinila strašný hladomor. Jen v Moskvě bylo na 120 000 obětí a nespokojenost lidí s carskou vládou byla veliká.
Uvažoval jsem o koupi Dějin Ruské říše, ale bojím se, že budou trpět stejnými vadami jako Lžidimitrij.