Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska)

Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526540/bmid_lutynske-tango-65918c0b7d66c.png 5 7 4

Sibiřské mrazy, pouštní vedra, zaoceánské lodě, žraloci, ale hlavně příběhy hrdinství a malosti, odvahy a zbabělosti, krutosti a citu, nenávisti a lásky. Nesmírně čtivý soubor beletrizovaných reportáží poutavě a autenticky přibližuje až těžko uvěřitelné válečné osudy lidí z české části Těšínského Slezska, zvané polsky Zaolzie a česky Zaolší. Autorka vychází z rozhovorů s přeživšími pamětníky, jejich blízkými, přáteli a známými, což knize dodává na naléhavosti a aktuálnosti. Kniha končí větou, „doba je vždycky taková, jací jsou lidé,“ která nás nutí k zamyšlení a sebereflexi, a to nejen s ohledem na řadu mrazivých paralel se současností, jež v knize všímavý čtenář najde. Třetí doplněné vydání, aktuálně vycházející i v Polsku, do češtiny přeložil Jan Faber a doprovází ji bohatá obrazová příloha a zasvěcený úvod Mečislava Boráka, předního českého historika zabývajícího se Zaolším.... celý text

Literatura faktu Historie Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Protimluv
Originální název:

Lutyńskie tango i inne historie wojenne z Zaolzia , 2003


více info...

Přidat komentář

AlbionFoxyFox
16.02.2024 5 z 5

Číst knihu o obcích a místech, které tak důvěrně znám, narazit při tom na tolik známých příjmení a názvů... Úžasný zážitek a neskutečná mravenčí práce. Děkuji!

Kanylka
26.01.2024 5 z 5

Kniha vás naprosto pohltí...Navíc...Když žijete tam, kde se děj odehrává...Navíc...Když vaše babička je Polka a máte "hordu" polských příbuzných...Navíc...Když pár let strávíte "čas" pod jednou střechou paneláku s aristokraticky vyhlížející Aurélií Pielczyňskou. Brala mi dech svým přístupem k životu a to jsem neměla ani ponětí, čím vším si prošla. Děkuji, děkuji, děkuji


Limonadovyjoe
31.12.2023 5 z 5

Dopodrobna zpracované osudy obyčejných lidí, malých hrdinů, o kterých se už nikde nemluví. O utrpení, kterým si prošli v boji proti Německé říši.
Autorka si musela dát obrovskou práci při hledání informací, jmen a přeživších pamětníků. Výborně zpracovaný kousek historie těšínského Slezska, který bude v knihovničce dělat dobrou společnost Životicím K. Lednické, jejichž příběh je tady taky rozpracován.
Četla jsem jako Audioknihu a možná trochu lituji, protože kniha je hezky beletristicky zpracována a na čtení by možná byla příjemnější.

JitkaI.
11.12.2023 5 z 5

Kniha Lutyňské tango je důležitým dokumentem, který připomíná hrůzy války a utrpení, které museli zažít obyčejní lidé. Jedná se o soubor beletrizovaných reportáží, které poutavě a autenticky přibližují válečné osudy lidí z české části Těšínského Slezska. Určitě budete vtaženi do příběhů těchto lidí, kteří se snažili přežít v nejtěžších podmínkách 2. sv. války.
Doporučuji každému, kdo se chce dozvědět více o válečných osudech lidí z Těšínského Slezska. Je to čtivé a poučné dílo, které čtenáře nenechá chladným a často vás donutí se pozastavit a přemýšlet. Četla jsem knihy Šikmý kostel I. + II. díl i Životice od Karin Lednické, které byly napsané formou románu dle skutečných událostí a všechny se mi moc líbily. Tato kniha jde více do hloubky, a i když se jedná o literaturu faktu, je opravdu podaná velmi příjemnou čtivou formou, tak jak slibuje anotace. Poslouchala jsem jako audioknihua vážně jedním dechem, jako jednohubku) a tak dodatečně v knihkupectví vyhledám tuto knihu a nahlédnu do ní, abych nepřišla o obrazovou přílohu.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) osudy lidí Těšínsko, Těšínské Slezsko

Autorovy knížky

Otylia Toboła
polská, 1951
2023  97%Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska)

Kniha Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska) je v

Právě čtených4x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x